USAs valmistutakse „iPhone’i-võlakirjadeks“ - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USAs valmistutakse „iPhone’i-võlakirjadeks“

Kristiina Kirtsi

18.05.2016 09:26

Shutterstock

Üha suurem järelmaksuga nutitelefonide ostjate arv on viinud USA suurimad mobiilsideoperaatorid olukorda, kus neil on võimalus pöörata nõuetega seotud kuluallikas hoopis tuluallikaks – seda läbi „iPhone’i“ võlakirjade emiteerimise.

Kui varasematel aastatel müüsid USA mobiilsideoperaatorid nutiseadmeid alla omahinna kaheaastase lukustatud lepinguga, siis nüüd müüakse neid peamiselt järelmaksuga. See tähendab seda, et ettevõttel tuleb alguses kanda seadme kulu täies ulatuses ning kliendid maksavad selle 24-kuu jooksul järelmaksuna tagasi.

Seda, et järelmaksuga nutitelefonide ostmine on muutunud üha populaarsemaks näitab see, et USA kahest suurimast mobiilsideoperaatorist müüb AT&T 75% nutitelefonidest järelmaksuga ning Verizon 68%, samal ajal kui kaks aastat tagasi olid suhtarvudeks veel vastavalt 49% ning 12%. Märkusena, järgmisel kvartalil prognoosib Verizon osakaalu kerkimist 70% peale.

Eelmisel aastal ulatusid USA nelja suurima mobiilsideoperaatori nutitelefonide müügiga seotud järelmaksunõuded 11 miljardi dollarini. Kui 2014. aasta lõpus oli USA suurimal mobiilsideoperaatoril, Verizon, 3,6 miljardi dollari eest järelmaksunõudeid, siis 2015. aastal juba 12 miljardit dollarit (millest Verizoni bilansis oli kajastatud 3,1 miljardit dollarit). USA nelja suurima mobiilsideoperaatori järelmaksunõuded kahel viimasel majandusaastal:

Allikas: ettevõtete aruanded

Kuigi USA mobiilsideoperaatorid praktiseerivad juba praegu nutitelefonide järelmaksunõuete edasimüüki, siis nüüd on esmakordselt fookuses järelmaksunõuetega tagatud võlakirjad (ABS). Kuna järelmaksunõuete väärtpaberistamise kulu peaks olema umbes poole väiksem, kui USA suurimate mobiilsideoperaatorite keskmine kapitalikulu, siis võimaldaks see vähendada nii laenukulusid kui ka suurendada vaba raha. Märkusena, iPhone’i populaarsuse tõttu on mobiilsideoperaatorite järelmaksunõuetega tagatud võlakirju nimetatud ka „iPhone’i võlakirjadeks“.

USA suurimatest mobiilsideoperaatoritest on väidetavalt Verizon lähedal (ja ühtlasi ka esimene) nutiseadmete järelmaksulepingutega tagatud võlakirjade emiteerimisele. Kui kõik läheb plaanipäraselt, on väärtpabereid müügile oodata selle aasta juunis või juulis. Reiting, mille Verizon väärtpaberitele loodab saada, on AAA. Märkusena, Verizoni krediidireiting on hetkel BBB+ (kuid pideva ABSide emiteerimise tulemusel võib reiting kerkida A- peale, nagu ettevõte on hetkel endale eesmärgiks seadnud).

Järelmaksunõuetega tagatud võlakirjade riskantsust vähendab asjaolu, et nutiseadmete järelmaksu kuised maksed moodustavad üldiselt väikese osa inimeste igakuisest sissetulekust ning teiseks on inimesed nutitelefonidest suhteliselt suures sõltuvuses. Riskiks on aga maksete katkemine klientide poolt – näiteks Verizoni nutiseadmete järelmaksunõuetega seotud laenukahjumite provisjonid kerkisid 2015. aasta majandusaastal 444 miljoni dollarini 2014. aasta 76 miljoni dollari pealt.

Nii nagu ka teiste ABSide puhul, on ka mobiiltelefonide järelmaksunõuetega tagatud väärtpaberitel suur kasvupotentsiaal - reitinguagentuur Moody’s hinnangul on sellel potentsiaali areneda mitmekümne miljardi dollari suuruseks turuks.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon