Britid on energiapoliitikaga hädas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Britid on energiapoliitikaga hädas

Kristiina Kirtsi

22.08.2016 09:14

Shutterstock

Suurbritannia valitsuse prognooside kohaselt peaks elektri tarbimine tulevikus kasvama. Nõudluse suurenemise põhjuseks on nii demograafilised muutused kui ka elektrit kasutava tehnoloogia laialdasem kasutuselevõtt (näiteks transpordisektoris).

Hetkel on Suurbritannia suurimaks elektri tootmise allikaks maagaas (moodustab 30% toodangust), tuumaenergia on neljandal kohal 20% osakaaluga. Briti valitsuse eesmärgiks on aga muuta tulevikus elektritootmine vähem saastavaks. Nagu allolevalt jooniselt näha, peaks selle tulemusel 2035. aastaks taastuv- ja tuumaenergia asendama söeenergiat. Ühtlasi tähendaks see plaan ka seda, et taastuv- ja tuumaenergia tootmine suureneb järgmise kahekümne aasta jooksul 77%.

Allikas: Suurbritannia Riigikontroll

2008. aastal ehk kolmteist aastat pärast viimase tuumajaama valmimist, andis Suurbritannia valitsus heakskiidu uue generatsiooni tuumaelektrijaamade ehitamiseks. Plaanitud kaks uut tuumajaama, Hinkley Point C ja Sizewell C, pidid 2020. aastaks moodustama 13% Suurbritannia elektritoodangust.

Hinkley Point C tuumajaama ehitajaks on Prantsusmaa energiaettevõte EDF ning seda sellel põhjusel, et Prantsusmaa valitsusele kuuluv energiaettevõte ostis 2009. aastal Briti suurima elektritootja British Energy (ostusummaks oli 12,4 miljardit naela). Ka hetkel on EDF Suurbritannia suurim elektritootja ning ettevõte opereerib seal 15 tuumajaama.

Pärast aastatepikkust viivitamist (ehk neli aastat esialgsest kuupäevast hiljem) otsustas EDF selle aasta juunikuus lõpuks Hinkley Point C tuumajaama ehitusele rohelise tule anda. Edela-Inglismaale ehitatav tuumaajam oleks nii Suurbritannia suurimaks infrastruktuuriprojektiks kui ka maailma kallimaks elektrijaamaks (selle eeldatavaks maksumuseks on 18 miljardit naela). Kümme aastat kestev tuumajaama ehitus annaks valmides 7% Suurbritannia elektrinõudlusest (elektrijaama võimsuseks on 3,2 gigavatti).

Ent rõõmustamiseks on veel vara, sest Suurbritannia uus valitsus otsustas tuumajaama projektiga aja maha võtta. Põhjuseks on see, et tuumajaama rahastajaks on kolmandiku osas Hiina riigiettevõte (mis vastutasuna sai loa ehitada ise tuumajaama Essexi), tekitades Suurbritannia valitsuses küsimärke turvalisuse osas. Põhjus, miks hiinlased on tuumajaama ehitusse kaasatud, peitub rahas – suure võlakoormaga Prantsusmaa energiaettevõte ei ole suuteline ilma välise toetuseta ise projekti rahastama.

Projekti rahastamisest suurem probleem seisneb aga valitsuse poolt lubatud energiahinnas – Briti valitsus on EDFile lubanud järgmised 35-aastat maksta Hinkley Point C elektritoodangu megavatt tunni eest 92,50 naela ehk umbes kaks korda rohkem kui praegune elektri hulgimüügihind (mis on umbes 40 naela megavatt tunni eest). Ühtlasi tähendaks see seda, et EDFile oleks järgmised 35 aastat garanteeritud 1 miljard naela tulu aastas.

Lisaks sellele ei ole EDFil ette näidata just kõige parem renomee Suurbritanniasse plaanitavate reaktorite varasema ehitamise osas - hetkel Soome ja Prantsusmaale EDFi poolt ehitatavad tuumajaamad on nii aastaid ajagraafikust maas kui ka plaanitust kolm korda kallimad. Hinkley Point C tuumajaama ehitamise vastu räägib ka see, et aastate jooksul on tuumaenergia tulevikuhind kallinenud ning alternatiivenergia hind langenud (vt allolev joonis).

Allikas: Suurbritannia Riigikontroll

Vaatamata kulukusele, on paljud aspektid ka Hinkley Point C tuumajaama ehitamise poolt. Näiteks on tuumaenergia stabiilsem kui päikese- või tuuleenergia ning selle saastatus on väiksem kui mõnel alternatiivil. Viimane läheb hästi kokku Suurbritannia valitsuse eesmärgiga, mille kohaselt plaanivad nad 2050. aastaks vähendada õhu saastatust 80%.

Hinkley Point C projekti tasuvust uuesti hindav Suurbritannia valitsus on oma otsuse tuumajaama ehitamise kohta lubanud teha sügiseks.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon