Hiina üritab kinnisvarabuumi kontrolli alla saada - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Hiina üritab kinnisvarabuumi kontrolli alla saada

Erko Rebane

28.09.2016 15:28

Shutterstock

Ehkki Hiina valitsus tahab investeerimispõhist majandust tarbimis- ja teadmistepõhiseks pöörata, on olnud raske lahti ütelda võimalusest jätkata majanduskasvu stimuleerimist läbi kinnisvarasektori, mis suurlinnades on vaatamata jahutavatele meetmetele võtnud taas mulli mõõtmed.

Arvestades seotust paljude teiste sektoritega ja mõju tarbijate kindlustundele, on kinnisvaraturg Hiina võimude jaoks pikka aega olnud üheks efektiivseks vahendiks, millega riigi majanduskasvu mõjutada, mistõttu võeti alates 2014.a appi taas madalamad intressimäärad, esmase sissemakse nõuded ning maksumäärad, et hoida ära majanduskasvu kiiremat pidurdumist.

2015.a alguses hakkas kinnisvaraturul langus aeglustuma ning juba loetud kuud hiljem pöördusid hinnad taas kasvuteele, ulatudes tänavu augustis suurlinnades keskmiselt 28%ni ning kergitades uue kodu ruutmeetri hinda Pekingis  50136 jüaanini ehk 6698 euroni, Shanghais 48009 jüaanini (6415 eurot) ja Shenzhenis 54478 jüaanini (7279 eurot). Kui lähtuda teadmisest, et keskmine Pekingi tööline teenib aastas  85 tuhat jüaani (11357 eurot), kuluks tal sissetulekut täies ulatuses 100 ruutmeetri suuruse korteri kinnimaksmiseks kasutades 59 aastat.  Teise ja kolmanda järgu linnades (second and third tier), kus varude likvideerimine võttis kauem aega, oli hinnakasv augustis küll aeglasem (vastavalt 10% ja 2%), kuid sealgi on juba üle aasta ülesmäge liigutud.

Allikas: Bloomberg

Kohalikud valitsused on üritanud ülekuumenenud turgudel kevadest saati erinevate meetmetega ostumaaniat jahutada, enne kui pidu lõplikult üle käte läheb ning kogu majandus kraavi kisutakse, kuid augustis uuesti kiirenema hakanud kasv näitab, et  siiani pole astutud sammud kuigi tõhusaks osutunud.

Võimalus kiiret kasumit teenida on meelitanud sektorisse ettevõtteid teistest äritegevuse valdkondadest ning ajendanud maaklereid juba kuulujuttudega nõudlust täiendavalt tagant tõukama.

Näiteks võis meediast lugeda, kuidas ühe kiireima hinnakasvuga linnas, Shenzhenis (augustis kerkisid seal hinnad 36,8% võrreldes mullu sama ajaga), tõid kinnisvaraarendajad läinud nädalavahetusel turule kuue ruutmeetri suuruseid kortereid hinnaga ligi 120 tuhat eurot (ehk ligikaudu 20 tuhat eurot ruutmeetri kohta) ning need müüdi päevaga ära.  Kohaliku ministeeriumi sõnul oli aga selliseid kortereid siiski vaid 11 tükki ning omaniku leidis neist kuus. Seejuures hoiatati, et vale reklaami levitamise eest seisavad maaklerid silmitsi karmide karistustega.

Hiina kinnisvaraturu stabiliseerimine on kahtlemata keeruline ülesanne. Keskpank soovib hoida rahakraane lahti, et laenutegevus stimuleeriks majandust ning aitaks tõsta inflatsiooni, mis jätab turu jahutamise valitsuse õlgadele.  Kuumemates piirkondades on juba mitu ringi erinevaid nõudlust piiravaid meetmeid rakendatud, kuid siiani ilma olulise efektita. Ülerahvastatuse risk takistab suurlinnades ka maa pakkumise suurendamist, mistõttu on elamute varud langenud alla ajaloolise keskmise, mõjudes hindadele toetavalt.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon