LHV alustab passiivsete pensionifondidega - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV alustab passiivsete pensionifondidega

Joel Kukemelk

08.11.2016 12:07

Alates 10.11.2016 pakub LHV Varahaldus aktiivselt juhitud pensionifondide kõrval kahte uut passiivselt juhitud pensionifondi: II samba fondi LHV Pensionifond Indeks ja III samba fondi LHV Pensionifond Indeks Pluss. Fondidel puudub sisenemis- ja väljumistasu, haldustasu on 0,39% aastas, pakkudes turu odavaimat võimalust aktsiariski võtmiseks.

Passiivsed fondid – pensionifondid aktsiatest ja kinnisvarast

Passiivsete fondide peamiseks omaduseks on see, et aktiivset varade juhti­mist neis ei toimu. See võimaldab pakkuda madalat haldustasu. Fondid on pidevalt turgudele investeeritud – iga kord, kui raha osakaal ületab 2%, investeerime selle 5 tööpäeva jooksul – ja nende tootlus järgib globaalsete turgude liikumisi.

Mõlema pensionifondi investeeringute portfell on põhjaliku analüüsi järel jaotatud laiapõhjaliselt globaalseid indekseid järgivatesse likviidsetesse investeerimisfondidesse. Fondide investeeringute struktuuri koostades pidasime oluliseks vältida soovimatut vastaspoole riski, seepärast ei investeeri meie fondid tuletisinstrumentidega loodud sünteetilistesse fondidesse.

II samba fond LHV Pensionifond Indeks investeerib kuni 75% varadest aktsiafondidesse ja ülejäänud varad paigutatakse kinnisvarafondidesse. See tähendab, et sel pensionifondil puudub Eesti II samba fondidest ainsana võlakirjakomponent ning tegu on turu kõige äkilisema II samba fondiga. III samba fondi Indeks Pluss kogu vara on aktsiariskiga. Investeeringud aktsiatesse investeerivatesse fondidesse jagunevad kolme turuliigi vahel – arenenud turud, arenevad turud ja piiriturud – vastavalt nende ligilähedasele osakaalule maailma sisemajanduse koguproduktist (SKP).

II samba fondi LHV Pensionifond Indeks varade jaotus:

 

III samba fondi LHV Pensionifond Indeks Pluss varade jaotus:

Keda näeme passiivsete fondide kliendina?

LHV investeerimisfilosoofia järgselt loob pensionivara aktiivne haldamine pensionikogujale üle pika perioodi suuremat väärtust. Seetõttu pole me ka varasemalt kiirustanud selliste fondide pakkumisega turule tulemast. Samas, arvestades turge järgivate fondide populaarsuse kasvu ja muutunud turusituatsiooni, näeme, et osa Eesti pensionifondide klientidest on huvitatud passiivsetest fondidest. LHV soov on pakkuda Eesti pensionituru parimaid aktiivselt ja passiivselt juhitud pensionifonde.

Passiivsed fondid sobivad eelkõige kliendile, kes suudab investeerimisriske ise hinnata ning on varasemalt investeerimisega kokku puutunud (loe lisa 02.11.16 artiklist: „Passiivselt investeerimine ehk iga ilmaga merel“). Lisaks võimekusele hinnata väärtpaberite ja turgude üldist hinnataset peab kliendil olema ka valmisolek muutuste tegemiseks ehk reageerimiseks. Olenemata olukorrast väärtpaberiturgudel, passiivsete fondide investeeringute struktuuri aktiivselt LHV ise ei muuda. Pidevalt turgudele investeerivad pensionifondid täiendavad tänast pensionikoguja valikut ja pakuvad võimalust jagada oma pensionivara aktiivselt ja passiivselt juhitud fondide vahel.

Alustame fondide investeerimistegevust neljapäeval, 10.11.2016, seega kõigil huvilistel, kes soovivad veel sel fondide vahetusperioodil (kuni novembri lõpuni) passiivset pensionikogumise lahendust kasutama hakata, on avalduse tegemiseks aega kolm nädalat.

Numbreid

  • II samba fondi puhul jagunevad investeeringud järgnevalt: 27,0% kinnisvarafondid, 46,9% arenenud aktsiaturud, 23,4% arenevad aktsiaturud ja 2,7% piiriturgude aktsiaturud. Uuendame seda jaotust kord aastas.
  • III samba fondi Indeks Pluss puhul on investeeringute jaotus järgnev: 64,4% arenenud aktsiaturud, 32,0% arenevad aktsiaturud, 3,6% piiriturgude aktsiaturud. Uuendame seda samuti kord aastas.
  • LHV Varahaldus on investeerinud edukalt oma klientide pensionivara alates 2002. aastast ja juhib täna 30% Eesti II samba pansionirahast. Hiljuti arvutasime välja, et LHV pensionifondide kliendid on teeninud 100 000 000 eurot kasumit meie fondidega (link). Asutamisest alates (juunis 2002) on LHV pensionifondid ületanud Eesti inflatsiooni 1,5 kuni 2,1 korda.
  • II samba fondiga LHV Pensionifond Indeks saab liituda internetipangas või pangakontoris, III samba fondi LHV Pensionifond Indeks Pluss osakuid saab märkida internetipanga vahendusel. Teistel pankadel võib uute fondide lisandumisega oma nimekirjadesse natuke aega minna.
  • LHV hallatavatel pensionifondidel on rohkem kui 170 000 klienti. LHV Varahalduse poolt juhitud pensionifondide mahud kokku olid oktoobri lõpu seisuga 933,6 miljonit eurot.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Tutvu LHV fondide prospektidega lhv.ee/pension ja pea nõu asjatundjaga. Passiivsete fondide tingimused ja prospektid on kodulehel kättesaadavad alates 9.11.16.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon