Otsustav nädal nafta jaoks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Otsustav nädal nafta jaoks

Erko Rebane

28.11.2016 13:26

Shutterstock

Septembri lõpus jõudsid OPECi liikmed ühisele meelele, et kaks aastat väldanud hinnasõja asemel tuleks keskenduda edaspidi toornafta hinna toetamisele, mis võimaldaks uuesti ülesmäge vedada ka mustast kullast sõltuvate riikide majandusi. Lõpliku kokkuleppe saavutamiseks jäeti ajavaru 30. novembrini, mil Viinis leiab aset OPECi järgmine istung.

Kahe kuu jooksul on õhku paisatud mitmeid erinevaid tootmise vähendamise stsenaariumeid, küündides viimaste andmete kohaselt päevase mahu 1,1 miljoni barreli suuruse kärpeni, kuid otsustavale hetkele järjest lähemale liikudes puudub endiselt selge arusaam, kuidas seda liikmete vahel jaotada.

Kokkuleppe saavutamise seisukohast loetakse oluliseks OPECi teiseks ja kolmandaks suurimate naftatootjate, Iraagi ja Iraani, osalemist. Varasemalt on mõlemad toetanud tootmise vähendamist, kuid tingimusel, et neid kartelli kokkulepe ei puuduta (Iraak õigustab seda vajadusega finantseerida võitlust ISISe vastu, Iraan soovib võita tagasi sanktsioonide tõttu kaotatud turuosa), mille suhtes on viimasel ajal muututud siiski leebemaks. Iraak on lubanud langetada oma tootmist, kuid lahtine on endiselt maht ja kas see rahuldab Saudi Araabiat, organisatsiooni kõige mõjukamat liiget. Iraanile on väidetavalt pakutud võimalust piirduda tootmise külmutamisega aga siingi tuleb leppida vaid teadmisega, et ettepanekut on lubatud kaaluda.

Turuhinnale suurema mõju avaldamiseks on nafta tootmismahtude kärpimisel liitlast otsitud ka väljastpoolt OPECit ning üks oluline võtmemängija on siin Venemaa. Vastutulekul  eelistaks suurim naftatootja maailmas külmutada toodangu rekordilisel 11,2 miljonil barrelil päevas, väites et sellega loobuksid nad 2017.a planeeritud tootmismahu 200-300 tuhande barreli suurusest tõstmisest. Venemaa aga võtab võimalikus kaasalöömises OPECit jutule alles siis, kui viimane on suutnud kõigepealt organisatsioonisiseselt kokkuleppe saavutada, mida pole aga paraku ette näidata.

Kui OPEC ei kavatse kolmapäevase otsusega tootmist vähendada, prognoosib JPMorgan toornafta hinna langust tagasi 35-40 dollarile. Juhul kui kõik läheb aga plaanipäraselt, räägitakse võimalikust kokkuleppest, kus OPEC vähendab koos Venemaa ja teiste organisatsiooni mitte kuuluvate riikidega globaalset naftatoodangut kuueks kuuks ligi 2% võrra, aidates saavutada kiiremini turu tasakaalu, mida muidu prognoositakse 2017.a teiseks pooleks. Praegu 45-46 dollaril kauplevat naftat peaks see kõrgemale pressima, aga väga suurt usku analüütikutel üle 60 dollari kerkivasse hinda pole, sest ehkki langenuid on ka  Põhja-Ameerika kildanafta tootjate ridades, on paljud järelejäänud ettevõtted suutnud kulude kärpimise ja tõhusama tehnoloogiaga tuua kasumlikkuse piiri allapoole.

Kansas City FEDi president Esther George tõi hiljutisel energiakonverentsil esinedes välja, et USA naftatootjad vajavad kasumisse jõudmiseks keskmiselt 53 dollarit maksvat naftat, mis on kolmandiku võrra madalam 2014.a võrreldes. Piisab juba ajutisest hinnahüppest, kui ettevõtted tormavad seda lepingutega lukku lööma ning tagavad piisava rahavoo, et hakata uuesti puurimistegevust laiendama. Võrreldes 2015.a  keskpaigas saavutatud 9,6 mln barreliga on Ühendriikide päevane naftatootmine langenud 8,69 mln barrelini, kuid aktiivsete naftapuurtornide arv on pärast pikka langusperioodi juba maist alates uuesti kasvuteel olnud ning tooraine kõrgemad hinnatasemed annaksid vaid hoogu juurde.

USA naftatoodang (valge, tuhat barrelit) ja aktiivsete naftapuurtornide arv (kollane):

Käesoleva nädala muud olulisemad majandusuudised ning sündmused koos Bloombergi küsitletud analüütikute ootustega:

Esmaspäev, 28. november

  • USA Dallas FEDi töötleva tööstuse küsitlus (november): 3punktine tõus 1,5 punktile (parim alates 2015.a jaanuarist)

Teisipäev, 29. november

  • Prantsusmaa tarbijate kulutused (oktoober): 0,2% kuine tõus pärast -0,2% langust septembris (YoY 1,0%)
  • USA kolmanda kvartali revideeritud SKP: annualiseeritud kvartaalne kasv korrigeeritakse 0,1pp võrra 3,0%le
  • USA tarbijate kindlustunde indeks (november): 2,7punktine tõus 101,0 punktile pärast 4,9punktist langust oktoobris

Kolmapäev, 30. november

  • Eurotsooni inflatsioon (november): alusinflatsioon püsib 0,8% peal
  • Saksamaa jaemüük (oktoober): 1,0% kuine kasv pärast -1,4% langust septembris (YoY 1,0%)
  • Saksamaa tööturu statistika (november): töötute arv peaks langema viie tuhande võrra, töötuse määr püsib 6,0% peal
  • USA ADP tööturu küsitlus (november): erasektoris loodi 160 tuhat töökohta vs 147 tuhat oktoobris
  • USA isiklikud kulutused ja tarbimine (oktoober): vastavalt 0,5% ja 0,4% (septembris 0,5% ja 0,3%)
  • USA inflatsioon PCE mõõdiku järgi (oktoober): kütust ja toitu arvestamata püsib 1,7% peal
  • USA Chicago töötleva tööstuse küsitlus (november): 1,9punktine tõus 52,5 punktile
  • USA majade pooleliolevad müügitehingud (oktoober): 0,1% kuine kasv pärast 1,5% tõusu septembris
  • OPECi istung

Neljapäev, 1. detsember

  • Hiina töötleva tööstuse ja teenindussektori PMI (november): töötleva tööstuse PMI alaneb 0,2 punkti võrra 51,0 punktile
  • Suurbritannia töötleva tööstuse PMI (november): püsib 54,3 punktil
  • Eurotsooni töötleva tööstuse PMI (novembri lõplik): sama, mis esialgne ehk 53,7 punkti
  • Eurotsooni töötuse määr (oktoober): püsib 10,0% peal
  • USA esmased töötu abiraha taotlused: 253 tuhat vs 251 tuhat nädal varem
  • USA töötleva tööstuse ISM (november): 0,3punktine tõus 52,2 punktile (kõrgeim alates juulist)
  • USA automüük (november): annualiseeritult 17,7mln vs 17,91mln oktoobris

Reede, 2. detsember

  • USA tööturu raport (november): väljaspool põllumajandussektorit loodi 175 tuhat töökohta vs 161 tuhat oktoobris, töötuse määr püsib 4,9% peal

Pühapäev, 4. detsember

  • Itaalia põhiseaduse muutmise referendum



Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon