USA naftatootjate viimane õlekõrs – aktsiaemissioonid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA naftatootjate viimane õlekõrs – aktsiaemissioonid

Vallo Lees

13.01.2017 09:56

Shutterstock

Möödunud aasta alguse madalad naftahinnad mõjusid USA väiksematele naftatootjatele laastavalt.  Kuna pangad ei soovinud enam ettevõtetel raha juurde anda, lõpetas nii mõnigi pankrotikaitse all. Siiski kasutasid paljud naftatootjat nii-öelda viimast õlekõrt ja otsustasid küsida raskel ajal raha aktsionäridelt ehk emiteerisid uusi aktsiaid. Nüüd, kus naftabarreli hind on tõusnud $30 juurest tagasi $50 juurde vaadatakse seda äärmiselt julge ja õige otsusena, mis pealekauba tasustas ka investoreid.

Eelmine aasta kujunes nafta- ja gaasitootjate kapitalikaasamises USA börsidelt rekordiliseks. Antud ettevõtted emiteerisid 2016. aastal ligi $28 miljardi väärtuses aktsiaid, mis tähendab, et viimasel kahel aastal on aktsionärid lisanud $42 miljardi väärtuses investeeringuid. Ligikaudu 40% möödunud aasta emissioonidest leidsid aset aasta esimese kvartalis ehk perioodil mil naftahinnad tegid oma põhjasid. Kõige tegusam kuu oli veebruar, mil tõsteti $7,4 miljardit. Naftabarreli eest tuli siis välja käia 26 dollarit.

Allikas: Bloomberg

Tavaliselt müüakse aktsiaid avalikkusele siis, kui ettevõttel on vahetult enne ette näidata edukas periood, mitte siis kui olukord näib viimase kümnendi lootusetuim ja kaelas suured võlad. Normaalselt oleks sellises seisus ettevõtetel raske tekitada investorites piisavat huvi, mis tähendab, et emissioon kukub läbi. Hoolimata sektori täbarast olukorrast on aga investorite isu naftapuurijate täiendavate emissioonide vastu olnud suur. Ilmselt olid investorite arvates ettevõtete turuväärtused juba piisavalt madalad. Ühtlasi rikuti tavapärast finantspraktikat, kus odavamat kapitali (võlga) ei vahetata kallima kapitali vastu (omakapital). Kuid ettevõtetel polnud ellu jäämiseks paremaid võimalusi.

Dealogicu andmetel emiteerisid Põhja-Ameerika energeetikaettevõtted $57 miljardi väärtuses uusi aktsiaid, mis 2016. aastal tõusid kokku $13 miljardi võrra. Nafta- ja gaasiettevõtted olid möödunud aastal S&P 500 indeksi suurimad tõusjad, kerkides ligi 24%. Eelmise aasta veebruaris korraldatud 14-st emissioonist nelja puhul on aktsia hind nüüdseks vähemalt kahekordistunud. Samas pole uute aktsiate emiteerimine mingi maagiline abivahend ning käputäis ettevõtteid sattus pankrotikaitse alla hoolimata lisaraha kaasamisest aktsionäridelt. Kokku on viimase kahe aasta jooksul pankrotistunud 110 USA ja Kanada naftatootjat.

Allikas: Bloomberg

Ennatlik oleks ka väita, et aktsiate emissioonid päästsid väiketootjad ja suurem oht on nüüd möödas. Naftahinnad on endiselt veel 2015. aasta alguse tasemetel, mil ettevõtete olukord suuna halvemuse poole võttis ning tõsisem emissioonide laine algas. Muidugi on tootjad vaeva näinud, et tootmiskulusid vähendada, kuid väga kergelt ilmselt suurem osa naftapuurijatest veel tänaste hindade juures hingata ei saa.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon