Mida teab turg? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mida teab turg?

Erko Rebane

07.03.2017 12:47

Shutterstock

Ühendriikide aktsiaturg on kihutanud pidurdamatu rongina kõrgemale, pühkides enda eest kõikvõimalikke takistusi. Häirida ei lasta end isegi insaideritest, kes on alates eelmise aasta lõpust pidanud targemaks maha hüpata.

Presidendivalimiste järgne inerts on aidanud S&P 500 indeksil nelja kuuga tõusta ligi 15% ning igat väiksemat langust kasutavad ostjad võimalusena minna uuele rünnakule. Kui harilikult tuleb üle -5% korrektsioone vähemalt korra poolaasta jooksul ette, siis viimati nähti sellises ulatuses kasumivõttu 2016.a suvel pärast Brexiti hääletust ehk üle kaheksa kuu tagasi. Intressimäära tõstmine, millest varem pelgalt rääkimine võttis investoritel põlve värisema, võiks toimuda üllatuslikult üleöö ja turuosalised ei teeks selle peale teist nägugi.

Ühest küljest võib 2017.a alguses tõepoolest täheldada globaalse majandusaktiivsuse kiirenemist, oodatust tugevamat konjunktuuri ning ettevõtete ja tarbijate kasvanud kindlustunnet, kuid üks seltskond turuosalistest eelistab praeguseid kõrgeid aktsiahindasid kasutada võimalusena vähendada oma positsioone, mis võib olla märgiks, et turg on saavutanud lühiajalise tipu või et ootused ettevõtete kasumikasvu osas on muutunud liiga roosiliseks

Vickers Weekly Insider raporti järgi on ettevõtete tegevjuhid ning teised juhtivatel positsioonidel töötajad asunud pärast esimese kvartali majandustulemuste avaldamist müüma oma firma aktsiaid mahtudes, mida väga tihti ei näe. Veebruari lõpus ületasid NYSE börsil insaiderite müügitehingud ostusid suhtega 11:1. Viimati küündis näitaja nõnda kõrgele 2014.a alguses ning 2007.a veebruaris, millele järgnes mõlemal juhul S&P 500 indeksi ligikaudu 5% korrektsioon. Alloleval joonisel on mustaga toodud müükide/ostude suhte kaheksa nädala libisev keskmine (paremaks näitlikustamiseks kasutatakse vastandväärtusi), mis aitab siluda välja volatiilsust. Kuid siingi on näha, kuidas müügimahtude kasv on olnud pikem trend, hoogustudes viimasel paaril kuul.

Insaiderite aktiivsemat müügitegevust ei maksa võtta kui eelsignaali turu võimaliku pöördepunkti või börsikrahhi ennustamisel, sest esiteks võime põhjuste üle vaid spekuleerida (vajatakse vaba raha, vähendatakse portfellis riske jne). Ning teiseks tõestab S&P 500 indeksi pikaajaline tõus alates 2009.a märtsi põhjadest, kuidas aeg-ajalt hüppeliselt kasvanud omanike müügitehingutele on harilikult järgnenud vaid lühiajaline volatiilsus, mis pole takistanud indeksil jätkata uute rekordite suunas pürgimist.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon