Ajalugu tõotab tulusat börsiaastat - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ajalugu tõotab tulusat börsiaastat

Erko Rebane

21.03.2017 09:38

Pixabay

Aasta esimesed kaks kuud on aktsiaturgudel möödunud väga edukalt: globaalne aktsiaturg tõusis 5% (MSCI World) ning mitmel pool maailmas osutusid jaanuari ja veebruari tootlused veelgi silmapaistvamaks. Kuigi paralleelide tõmbamist varasemate aastatega ei saa käsitleda garantiina, viitab ajalugu positiivse aasta alguse korral sarnase trendi jätkumisele.

Turuosalistele meeldib ajaloost välja otsida hindade sarnaseid liikumisi ning investorite käitumist, et selle baasil ennustada võimalikke arenguid tulevikus. Kuigi majanduslikus mõttes võib olla keeruline luua võrdlusmomenti jooksva seisu ning kaugemate aastate vahel, kuna muutujaid on väga palju ning  identset keskkonda ei saa kunagi olla,  võib karjalikku käitumist tingida pelgalt teadmine, et nõnda on ajalooliselt olnud.

Näiteks on joonistunud välja muster, et Ühendriikide aktsiaturul jäävad tootlused maist oktoobrini kesisemaks kui perioodidel novembrist aprillini. Samuti näitab ajalugu, et mingil põhjusel on just september börsidel harilikult kõige halvem kuu ning detsembris on harjutud ootama jõulurallit.

1972.a väitis Yale Hirsch investorite kuukirjas Stock Trader’s Almanac, et Ühendriikide aktsiaturu jaanuarikuu tootluse järgi on võimalik ennustada kogu aasta liikumist.  Indikaator ei tööta kuigi hästi siis, kui jaanuari tootlus kujuneb negatiivseks (nagu näitas ka järsu korrektsiooniga alanud 2016. aasta), küll aga on 90% juhtudest osutunud S&P 500 indeksi tootlus terve aasta lõikes positiivseks (ka 0%), kui jaanuar on lõpetatud rohelises.

Allikas: Bloomberg, LHV

Statistika kõnetab veelgi tugevamalt, kui võtta vaatluse alla aasta esimesed kaks kuud. II maailmasõja järgsel perioodil ehk alates 1946.a võib täheldada kokku 26 aastat, mil S&P 500 tootlus osutus positiivseks nii jaanuaris kui ka veebruaris. Mitte ainult ei lõpetanud S&P 500 (dividende arvestamata) kõikidel nendel aastatel plussis, vaid saavutas keskmiselt 19,5% tootluse. Kõige kesisemaks jäid tõusud 1987.a ning 2011.a, mil laiapõhjaline indeks kerkis vastavalt 2% ning 0,0%.

Allikas: Bloomberg, LHV

Kuigi eelnev võib rääkida tänavu hea börsiaasta kasuks, ei saa ajaloolisi liikumisi võtta garantiina, et alati jäädakse sama rada mööda käima. USA aktsiaturu novembrist väldanud võimas tõus on osalt aset leidnud tänu ootusele, et Donald Trump suudab Ühendriikide majanduse fiskaalstiimuli toel kiiremini kasvama panna, mistõttu sõltub edasine paljuski sellest, milliseks tema poliitika täpsemalt kujuneb ning kas investorite ootusi suudetakse täita.

Börsianomaaliad ning hooajalised liikumised ei tohiks olla investeerimisotsuste ajendiks, kuna jahtida võidakse lühiajalist tuult, mis võib kokkuvõttes teha portfellile rohkem kahju kui kasu. Edu investeerimisel aitavad tagada ennekõike keskendumine pikaajalistele eesmärkidele, riskide hajutamine erinevate varaklasside abil ning lähtumine Sinu enda konkreetsete investeeringute käekäigust, mitte turust tervikuna.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon