Tipuennustamine kui sport omaette - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Tipuennustamine kui sport omaette

Kaius Kiivramees, Mikk Taras

22.03.2017 11:21

Shutterstock

Aktsiaturud on jõudnud faasi, kus tipu ennustamisest on saanud omaette sport. Mida see turu sentimendi kohta tegelikult näitab?

Aktsiaturgude langedes 2007-09 aastatel oli terve langusperioodi teekond põhjakuulutajaid täis. Tegelik põhi turgudel tehti alles siis, kui ka viimased investorid lõpuks alla andsid ja pessimistlikult investeeringuid müüma läksid.

Täna on turgudel vastupidine olukord. Aktsiaturu tipu ennustamisest on saanud turuosaliste jaoks justkui omaette sport. Aktsiaturud on tõusnud uutele tippudele, mis on toonud turule mitmeid kõlavaid kriisi hoiatusi.

Reeglina tehakse aga aktsiaturgudel tipud just siis, kui need samad pessimismiennustajad lõpuks alla annavad ja raha aktsiaturgudele viivad. Siis jõuavad aktsiaturud eufooria faasi, kus investeerimisotsuseid tehakse kartuses rongist maha jääda.

Investeerimisguru Sir John Templeton öelnud turutsüklite kohta tabavalt: „tõusuturud sünnivad pessimismis, kasvavad skepsises, küpsevad optimismis ning lõppevad eufoorias.“

Aktsiaturgude eufooria faasile on iseloomulik kiire krediidikasv majanduses. Tavaliselt ületab majapidamiste laenukoormuse kiire kasv pikka aega palgakasvu. Ettevõtjad saavad tarbijate laenubuumist kindlust juurde ja ootavad, et tõusulaine jääb kestma terveks dekaadiks. See loob eeldused ülepakkumiseks ja istutab omakorda seemne uueks languseks. Börsidel on tõusuturu tipus dividenditootlused madalad, intressiinstrumentide vastu kaob huvi ja turule ilmuvad igasugused küsitava väärtusega aktsiate esmased avalikud pakkumised.

Tänases keskkonnas on börsidel kallid väga paljud konservatiivsed varad, mille eest maksavad investorid tavapärasest kordades kallimat hinda. Suuresti tuleneb see madalatest intressimääradest, mis sunnivad paljusid jõuga otsima võlakirjade sarnaseid alternatiive aktsiaturgudelt - peamiselt konservatiivseid, vähetsüklilisi dividendiaktsiaid. Majanduses kasvanud ebamäärasus on pannud hinda stabiilsuse, mille eest käiakse välja ajaloos harva nähtud hinnakordajaid. Ostes 10-aastast võlakirja nullintressiga, on tegelikult tegu sama halva tehinguga kui 2000 börsimullist aktsiaid ostes. Aktsiaturgudel kauplevad toiduainetööstused, esmatarbekaupade tootjad jt sarnased ettevõtted hinnatasemetel, mis olid viimati nii kõrged 1999. aastal.


Teisalt on investorid hakanud pelgama volatiilsust, mis on paratamatu osa aktsiaturgudest. Seetõttu kauplevad soodsa hinnatasemega paljud kvaliteetsed ettevõtted, mis on majanduskasvu suhtes tundlikumad.

Viimasest suuremast finantskriisist on möödas kaheksa aastat, mistõttu on selge, et turgudel on punaseid lippe, kust eemale hoida. See aga ei tähenda, et aktsiaturud oleks igal pool maailmas korraga jõudnud eufooria faasi, kus tuleviku osas valitsevad ebaratsionaalselt kõrged ootused. Üldiselt on aktsiaturgudel tõusu- ja langustrendid sageli võimsamad ja kestavad kauem kui arvatakse.

Kaius Kiivramees ja Mikk Taras
LHV privaatpanganduse portfellihaldurid

Artikkel on kohandatud versioon LHV portfellihalduse 2017. veebruari turuülevaatest. Tunned huvi LHV Portfellihalduse vastu? Täpsemat infot LHV Portfellihalduse teenuse kohta saad lugeda meie kodulehelt.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon