Andres Viisemann: LHV pensionifondid suurendavad Eesti-suunalisi investeeringuid - Arvamusplats - Uudised - LHV finantsportaal

Andres Viisemann: LHV pensionifondid suurendavad Eesti-suunalisi investeeringuid

Andres Viisemann

25.05.2017 16:38

Aprill oli väärtpaberiturgudel rahulik kuu. Maailma aktsiaturud kaotasid eurodes mõõdetuna oma väärtusest 0,3%, kuid sellele vaatamata olid aprilli lõpus 5,2% kõrgemal kui aasta alguses. Kuna USA dollar on olnud aasta esimestel kuudel kerges langustrendis, siis ka USA aktsiate tootlus on jäänud Euroopa aktsiaturgudele alla. Kuigi keskpangad väldivad tunnistamist, et nad rahapoliitikat seades kaaluvad ka oma otsuste mõju valuutaturgudele, siis investorite jaoks on rahapoliitikal väga oluline roll valuutakursside kujunemisel. Praegu tundub, et valuutaturud ei usu, et dollari ja euro intressimäärade erinevus võiks veelgi kasvada. Kui kolm aastat tagasi oli 6 kuu EURIBOR +0,4% ja sama perioodi USD LIBOR +0,32%, siis aprilli lõpuks langes 6 kuu EURIBOR -0,25%-ni, samas kui 6 kuu USD LIBOR tõusis 1,43%-ni. Seega intressimäärade vahe on 1,68%. Viimati oli euro-dollari intressimäärade erinevus samal tasemel 2006. aasta lõpus.

Investorid on USA keskpanga sõnavõttudest välja lugenud, et  pärast  intressimäärade tõstmist märtsis 0,75%-lt 1%-ni, plaanitakse käesoleval aastal tõsta neid veel kahel korral 0,25% võrra. Ma väga loodan, et USA majanduse olukord seda võimaldab ja Euroopa Keskpank kasutab ka seda võimalust oma rahapoliitika normaliseerimiseks. Samas näen ma olulist riski, et USA majanduskasv valmistab käesoleval aastal pettumuse ning annab keskpankadele põhjuse jätkata või lausa sunnib jätkama tänast rahapoliitikat. Kuidas väärtpaberiturud seda tõlgendavad, on raske ette aimata.  Siiani on juubeldatud, sest laenuraha on odav. Paraku mingil ajal peaksid ka investorid aduma, et varade hinnad ei saa lõpmatuseni kasvada kiiremini kui samade varade poolt pakutav tootlus.

Arvestades, et börsil kaubeldavate väärtpaberite hulgast on raske leida soodsa hinnaga häid investeeringuid, oleme LHV-s pööramas järjest enam tähelepanu ise uute investeerimisvõimaluste loomisele. Sel aastal on LHV pensionifondid juba finantseerinud Auto24 portaali väljaostu ning lubanud kapitali riigile kuuluvale Transpordi Varahaldus OÜ-le, mis kasutab seda lennufirma Nordica kasutusse minevate lennukite soetamiseks. Tõenäoliselt on meil võimalik juba lähikuudel teatada ühest või mitmest uuest Eesti-suunalisest investeeringust.

Andres Viisemann, LHV pensionifondide juht

LHV Pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Tutvu LHV pensionifondide prospektiga lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon