Aristokraadid fondide turul - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aristokraadid fondide turul

Marten Raudsepp

26.07.2017 12:35

Shuttlestock

Üks võimalus riskide hajutamiseks on investeerida erinevatesse indeksfondidesse, mis koondavad enda alla erinevate turgude suurimad ettevõtted. Kuid milleks investeerida tervesse indeksisse, kui on võimalus välja noppida parimad dividendiaktsiad ning investeerida nendesse? Dividend Aristocrats või Dividend Champions terminite taga peituvad ettevõtted, kes on vähemalt 20 aastat maksnud stabiilseid või kasvavaid dividende.

Kuid miks üldse peaks investor keskenduma dividendi strateegiale? Põhjuseid on mitu. Pikaajaliselt dividendiaktsiatesse investeerides ei mõjuta majandustsüklid nii tugevalt investeerimisportfelli. Investeerides pikaajaliselt ja regulaarselt kindlatesse ettevõtetesse, saadakse majandustsükli tipul, kui aktsiahinnad on kõrged, selle summa eest vähem aktsiaid. Strateegiat muutmata omandatakse majanduslanguse korral rohkem aktsiad, mis viib keskmise aktsia soetushinna madalamale. Eriti kasulik on see strateegia dividendiaktsiate puhul. Samuti soosib dividendiaktsiaid ajalooline tootlus. Võttes aluseks S&P 500 indeksi, siis selgub, et viimase seitsme kümnendi jooksul on 53% indeksi kogutootlusest tulnud dividendidest.

Järgnevalt keskendume LHV Kasvukonto fondidele Proshares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF (NOBL) ja SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF (SPYW).

Proshares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF (NOBL)

2013. aasta oktoobris loodud NOBL fond järgib S&P 500 Dividend Aristocrats indeksit. Fondi kaudu on võimalik osa saada S&P 500 indeksisse kuuluvate ettevõtete käekäigust, kellel on juhitud dividendipoliitika, mille kohaselt on suurendatud dividende vähemalt 25 järjestikusel aastal. NOBL indeks loodi 2005. aastal. Indeks koosneb minimaalselt 40-st ettevõttest (hetkel 51). Kvalifitseeruvate aktsiate nimekiri vaadatakse üle kord aastas jaanuaris. Indeksi reeglite järgi on kõigil fondi kuuluvatel aktsiatel võrdne osakaal ning ühegi sektori osakaal ei tohi ületada 30% kogu indeksist. Rebalansseerimine toimub iga kvartali alguses ning fondi haldustasu on NOBL puhul 0,35%.

Kõige suurem osa fondist (24,4%) on paigutatud tarbekaupadega tegelevate ettevõtete alla. Võrdlusena moodustab S&P 500 indeksil (edaspidi SPX) see kõigest 9,0% kogu indeksi osakaalust. Järgnevad tööstus (17,8%) ja tervishoid (14,9%). S&P 500 indeksil moodustab suurima osakaalu infotehnoloogia (22,3%). Sellele järgnevad tervishoid ja finantsteenuseid pakkuvad ettevõtted, mis mõlemad moodustavad 14,5% indeksist. Seega võib väita, et jätkusuutliku dividendi kasvu on suutnud pakkuda enim ettevõtted, mille põhitegevusharuks on esmatarbekaubad, tööstus või tervishoid.

Graafik 1. NOBL ja SPX sektorite osakaalud

Allikas: ProShares.com

Hetkel on fondis 51 ettevõtet. Suurimad neist Johnson & Johnson, Exxon Mobil, At&T ja Procter & Gamble. Suurima osakaaluga ettevõtted on hetkel CR Bard Inc, mis moodustab 2,4% kogu portfellist ja McDonald’s Corp. (2,2%). Kümme suurimat ettevõtet moodustavad kogu fondist 21,0%.

Kui vaadata fondi tootlust, siis on see üpriski samal tasemel S&P 500 indeksiga. 2016. aastal näidati paremat tootlust kui SPX, kuid alates eelmise aasta lõpust on SPX kasvanud kiiremas tempos.

Graafik 2. NOBL tootlus S&P 500 indeksiga võrreldes

Allikas: Bloomberg

Täpsemat infot fondi kohta leiab fondi koduleheküljelt.

SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats UCITS ETF (SPYW)

2012. aasta veebruaris loodud SPYW fond järgib S&P Euro High Yield Dividend Aristocrats Indeksit. Selle fondi kaudu on võimalik osa saada eurotsooni 40 suurimat dividendi maksva ettevõtte käekäigust, kes on stabiilselt või järjepidevalt suurendades maksnud dividende vähemalt kümnel järjestikusel aastal. Indeksisse kvalifitseerumiseks peab ettevõte kuuluma S&P Europe Broad Market Indeksisse. 4. juuli seisuga kuulub fondi 41 ettevõtet, mis kõik paiknevad kaheksas eurotsooni riigis. Kõige rohkem ettevõtteid on Prantsusmaalt - 19 ettevõtet, mis moodustavad kogu portfellist 35,29%. Saksamaalt on kümme ettevõtet (23,0%), Itaaliast neli (12,2%), Hollandist neli (11,3%) ja Hispaaniast kaks (7,6%). Ühe ettevõttega on esindatud Portugal (4,6%), Belgia (3,3%) ja Soome (2,6%).

Kui NOBL fondi sai võrrelda S&P 500 indeksiga, siis S&P Europe Broad Market indeksi kohta fondi ei ole ja seega annab parima võrdluse SPYW-d Stoxx Europe 600 indeks (STXX). Kui NOBL portfellist on ligi ¼ investeeritud esmatarbekaupade sektorisse, siis SPYW-s moodustab see segment ainult 1,2%. Võrdluseks Euroopa 600 suurima ettevõtte seas on nende ettevõtete osakaal 18,5%. SPYW-s on kõige enam tööstuses tegutsevaid ettevõtteid – 25,2% (STXX 14,5%). Sellele järgnevad kommunaalteenuseid pakkuvaid ettevõtted 14,7% (STXX 3,9%) ja tarbekaubad 13,7% (STXX 6,8%). Suurimatest ettevõtetest sisaldab SPYW tööstushiidu Siemens AG, mis moodustab 2,5% fondist, Total SA (3,0%), Sanofi (2,7%) ja LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE (1,1%). SPYW kogu fonditasu TER (Total Expense Ratio) on 0.30%.

Täpsemad tootlused iga ettevõtte kohta eraldi on välja toodud eraldi postitusena Investeerimisfoorumis.

Graafik 3. SPYW sektorite osakaalud

Allikas: fi.spdr.com

Kui võrrelda SPYW tootlust Stoxx 600 indeksiga, siis on see pidevalt näidanud paremat tulemust. Alates 2016. aasta märtsist pole SPYW STXX-le alla jäänud.

Graafik 4. SPYW tootlus Stoxx 600 indeksiga võrreldes

Allikas: Bloomberg

Täpsemat infot fondi kohta leiab fondi koduleheküljelt.

Täpsemad tootlused iga ettevõtte kohta eraldi on välja toodud eraldi postitusena Investeerimisfoorumis.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon