Kuhu investeeritakse LHV Kasvukonto fondidega? - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kuhu investeeritakse LHV Kasvukonto fondidega?

Marten Raudsepp

09.08.2017 10:14

Shutterstock

LHV Kasvukonto fondide seas on mitu fondi, mis on keskendunud konkreetse riigi ettevõtetele. Järgnevalt uurimegi, mida sisaldavad endas fondid, mis jälgivad Saksamaa suurimaid ettevõtteid sisaldavat indeksit DAX, investeerivad Venemaa suurematesse ettevõtetesse MSCI Russia Capped indeksi alusel, jälgivad Hiina suuremaid ettevõtteid CSI300 indeksi baasil ja Jaapani suurfirmasid MSCI Japan indeksi alusel.

iShares Core DAX® UCITS ETF (EXS1)

Saksamaa DAX indeksil baseeruv fond EXS1 järgib 30 ettevõtet, mis on Saksamaa ettevõtted või mille vabalt kaubeldavatest aktsiatest vähemalt 33% vahetab igapäevaselt omanikku Frankfurdi börsil. Fond loodi 2000. aasta detsembris ning fondi valuutaks on euro. Fondi rebalansseerimine toimub igas kvartalis ning fondi kogukulu on 0,16%.

Kõige suurema osa fondist moodustavad tarbekaupadega tegelevad ettevõtted – 18%. Nende hulgas on ka tuntud Saksa brändid nagu Adidas (3,31%), BMW (2,61%), Daimler (6,21%) ja Volkswagen (2,54%). 17% fondist kuulub finantsettevõtetele ja 16% tervishoiufirmadele.

Graafik 1. EXS1 sektorite osakaalud

Allikas: Bloomberg

Fondi suurimad ettevõtted on Siemens, mis moodustab kogu fondist 9,64%, Bayer (9,42%), SAP (8,79%) ja Allianz (8,14%). Kõigi teiste ettevõtete üksikosakaalud jäävad alla 8%.

Täpsem info fondi koduleheküljel.

db x-trackers MSCI Russia Capped Index UCITS ETF (DBXV)

Kes on huvitatud Venemaale investeerimisest, siis tasuks uurida fondi nimega DBXV. DBXV fond põhineb Venemaa ettevõtteid jälgival MSCI Russia 25% indeksil. Indeksi osakaalu piir tähendab, et juhul kui mõne ettevõtte osakaal suureneb kvartali lõpu seisuga üle 25%, siis vähendatakse see 20% peale. Fond loodi 2007.a detsembris ning kaupleb XETRA börsil. Praegu kuulub fondi 22 ettevõtet kuuest sektorist. Venemaa majandusele iseloomulikult moodustab kõige suurema osa fondist energeetika sektor 49,44%-ga, millele järgneb finantsteenuste sektor 23,75% ja toormaterjalide tööstus 15,36%. Kõige suurema osakaaluga ettevõte on Venemaa üks suurimaid pankasid Sberbank, mis moodustab fondist 16,53%. Järgnevad energiatööstuse suurnimed Gazprom (14,07%) ja Lukoil (13,30%).

Graafik 2. DBXV sektorite osakaalud

Allikas: Bloomberg

Täpsem info fondi koduleheküljel.

db x-trackers CSI300 UCITS ETF (XCHA)

XCHA on fond, mis investeerib 300 suurimasse Shanghai ja Shenzheni börsil noteeritud ettevõttesse, moodustades kahe börsi turuväärtusest ligi 70%. Fond loodi 2010. aasta veebruaris ning see kaupleb XETRA börsil eurodes. Fondi haldustasu on 0,5%. Kümme suurimat ettevõtet moodustavad fondist 22,07%. Kõige suurema osakaaluga on fondis finantsteenuste sektor (35,25%). Sellele järgneb tööstussektor 15,06%-ga ja tarbekaupade sektor 11,41%-ga.

Graafik 3. XCHA sektorite osakaalud

Allikas: Bloomberg

Täpsem info fondi koduleheküljel.

iShares MSCI Japan ETF (EWJ)

EWJ järgib MSCI Japan indeksit, mis koosneb Jaapanis noteeritud suurematest ettevõtetest. Selle instrumendi riski vähendab Jaapani ajalooliselt stabiilne majandus. USA-s kauplev fond loodi juba 1996. aasta märtsis ning fondi valuutaks on dollar. Fondi 323 ettevõtte sekka mahuvad pea kõik Jaapani tuntumad firmad. Toyota Motorsi osakaal on suurim (4,37%), järgneb Mitsubishi Financial Group 2,33%-ga ja Softbank Group 2,11%-ga. Kõige suuremalt on fondis esindatud tarbekaupade ja tööstusega tegelevad ettevõtted, mille mõlema osa fondist on 20%. 13% kuulub finantsteenuseid pakkuvatele ja 12% infotehnoloogiaga tegelevatele ettevõtetele.

Graafik 4. EWJ sektorite osakaalud

Allikas: Bloomberg

Täpsem info fondi koduleheküljel.

Marten Raudsepp
Maaklertegevuse praktikant

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon