Pulliturg püsib täie tervise juures - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Pulliturg püsib täie tervise juures

Erko Rebane

05.09.2017 11:19

Shutterstock

Augustis globaalsel aktsiaturul väikese tagasilöögi üle elanud investorid ehmatati üles septembriks ja oktoobriks, mil Föderaalreservi ja Euroopa Keskpanga istungid, USA võlalimiidi tõstmise arutelu ning potentsiaalsed arengud Põhja-Koreaga võivad lihtsasti esile kutsuda hooajalist volatiilsust.

Kuid vaatamata rohketele riskidele ning hirmudele, on aasta sujunud ettevõtete jaoks üllatavalt hästi. Hiljuti tõmmati Ühendriikides teise kvartali tulemuste hooajale joon alla ning kui algselt arvasid analüütikud, et S&P 500 firmade kolme kuu kasum peaks kasvama aastaga 6,4%, siis tegelikult paranes tulemus 10,3%.

Pilt polnud kardetust parem mitte ainult tagasi vaadates, vaid optimistlikuks jäädi ka tuleviku suhtes.  Factseti andmetel andis kolmandaks kvartaliks prognoosi 115 ettevõtet, neist 71 hoiatas negatiivselt ning 44 positiivselt. Harilikult ongi kaal tugevalt nõrgemate ootuste kasuks, kuid 62% suhe osutus palju paremaks võrreldes viie aasta keskmisega (75%).

Kui viimasel paaril aastal on juba suveks kadunud lootus näha kasumite arvestatavat tõusu, siis seekord on esimese poolaasta kahekohalise kasvuga kasuminumbrid ning ettevõtete enda väljavaated andnud analüütikutele kindlustunde jääda oma võrdlemisi optimistlikele prognoosidele truuks, oodates nii tänavu kui ka tuleval aastal S&P 500 firmadelt ligikaudu 10% kasumikasvu.

Allikas: Factset

Head uudised ei piirdu vaid Ühendriikidega, vaid tänu maailmamajanduse erinevate piirkondade üheaegsele kasvule on ettevõtete kasumikasv muutunud oluliselt laiapõhjalisemaks.  USA ja Jaapani börsifirmade aktsiakasumid ületavad juba kriisieelset taset, Euroopas ja arenevatel turgudel on aga õhus märgid, et viimaks suudetakse ka nendes piirkondades väljuda negatiivsest tsüklist, lõigates kasu nii müügitulu kui ka marginaalide paranemisest.

Globaalne aktsiaturg ei ole enam odavamate killast, aga ettevõtete kasumite hoogsam kasv on aidanud P/E näitajale veidi leevendust pakkuda, samal ajal kui hinnatase on jäänud paigale. Harilikult on sügis kostitanud aktsiaturgusid järsemate langustega, kuid teadmine  nii globaalse majanduse kui ka firmade kasumite võrdlemisi heast seisust ja väljavaatest võiks anda investoritele  täiendavat julgust võimaliku volatiilsusega silmitsi seismisel.

MSCI World (valge) ning 12 kuu ettevaatav P/E (roheline)

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon