Aktsiaturul algab pidu - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Aktsiaturul algab pidu

Erko Rebane

15.11.2017 10:45

Shutterstock

S&P 500 indeks on 2017.a purustanud sulgumistaseme rekordeid juba ligi 70 korral, kaubeldes aasta algusest alates 15% kõrgemal. Mitte et sellise tulemuse üle peaks nurisema, kuid järgnevad kuus kuud on harilikult olnud see aeg, mil alles hakkab puhuma tugevam taganttuul.

Ühendriikide börsidel võib eristada kahte hooajalist mustrit: on kuuekuuline periood maist oktoobrini, mil suvised puhkused vähendavad kauplemist ning hoiavad tagasi tootlust, ning on talvisem periood novembrist aprillini, kus S&P 500 indeksil on ajalooliselt palju paremini läinud.  Täpsemalt toob LPL Financial välja, et alates 1950.a on S&P 500 tõusnud maist oktoobrini keskmiselt 1,5% ning hiilanud novembrist aprillini 7,0% tõusuga.

Allolevalt jooniselt on näha lähiajaloo muutusi hooajaliselt tugevamal perioodil ning kui välja arvata kriisiaastad, siis jäi S&P 500 negatiivseks vaid 2015-2016.a, mil ettevõtete kasumid ei kasvanud, nafta hind kompis põhjasid ja globaalses majanduses valitses kõrge määramatus.  Päris mitmetel juhtudel on tootlused olnud isegi kahekohalised, sh 2016.nov – 2017. aprill, mil S&P 500 kerkis ligi 13%.

S&P 500 1. nov – 30. aprill tootlused viimasel 10a  (%)

Allikas: Bloomberg

Tänavune aasta on olnud erakordne, kuna väga eeskujuliku tõusuga on S&P 500 hakkama saanud ka hooajaliselt nõrgal perioodil (8%).  Kuid sellises olukorras on november-aprill tootlus osutunud isegi silmapaistvamaks. LPL-i andmetel rallis S&P 500 keskmiselt 9,2%, kui indeksi mai-oktoober tootlus ületas 5%.

Edasisest tõusust unistades ei saa aga mööda vaadata faktist, S&P 500 indeks kaupleb juba 18x järgneva 12 kuu ettevaatavat kasumit, mida võib ajaloolises kontekstis lugeda võrdlemisi kalliks. Kuid ühtlasi tuleks siinkohal välja tuua, et vaatamata indeksi tänavusele võimsale sooritusele, on P/E kordaja aasta algusest tõusnud suhteliselt vähe (oli 17,3x jaanuari alguses).

Kriitilist rolli mängib siin ettevõtete taastunud kasumikasv pärast kaheaastast pausi. Ka kolmanda kvartali tulemuste hooaeg on siiani olnud julgustav: kindlustusfirmasid arvestamata on kasv aeglustunud küll esimese poolaasta üle 10%lt 9%le, kuid seda ebasoodsama võrdlusbaasi pealt ning samuti on kasv osutunud paremaks tulemuste avalikustamise eel oodatud 5%st.   Julgustav on aga näha, et laekunud numbrite ning ettevõtete enda kommentaaride toel on analüütikute järgneva aasta kasumiootused püsinud stabiilsena, või kohati isegi ülespoole revideeritud.

Allikas: Factset

Üleostetud sentiment vajaks lühiajalist korrektsiooni, et tunda järgneva poolaasta hooajalise trendi suhtes mugavamalt, kuid tõenäoliselt väga kauaks ostjad eemale ei jääks arvestades erinevaid toetavad tegurid: PMI näitajad viitavad hoogustunud majanduskasvu jätkumisele eurotsoonis ja Ühendriikides, Euroopa Keskpank ja Jaapani keskpank jätkavad varade ostusid, samal ajal aga on Föderaalreserv lubanud likviidsust kokku korjata ning intressimäära tõsta väga aeglases tempos. Märgid inflatsioonilise surve tekkimisest puuduvad mitmel pool maailmas ning boonusena võib tuleval aastal jõustuda USAs maksureform, stimuleerides kulutusi nii tarbijate kui ka ettevõtete seas.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon