LHV Pensionifond Eesti 100 - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV Pensionifond Eesti 100

02.01.2018 12:42

Head uut aastat! Aasta esimesel tööpäeval on meil rõõm jagada sõnumit uue pensionifondi loomise plaanist.

 

2018. aastal täitub Eesti Vabariigil 100. sünnipäev. Seda olulist verstaposti silmas pidades valmistab LHV pensionikogujatele oma kingituse. Plaanime 2018. aasta esimeses pooles pensionifondide valikut täiendada uue, ainult Eestisse investeeriva II samba pensionifondiga LHV Pensionifond Eesti 100.

Sellise fondi juhtimine on väljakutseid pakkuv, kuna börsil noteeritud aktsiate ja võlakirjade hulk on väike. Fondi edukas toimimine eeldab seda, et LHV pensionifondivalitsejana aitab ise aktiivselt uutel instrumentidel sündida. LHV investeerimismeeskond tegi 2017. aastal aktiivselt juhitud pensionifondide arvel Eesti-suunalisi investeerimisotsuseid 170 miljoni euro väärtuses. Valdavalt investeeriti börsivälistesse võlakirjadesse, kus LHV fondid olid ainsaks investoriks. Samuti tehti otsuseid investeerida läbi teiste fondide (kinnisvara, private equity). Sellises mahus investeerimisvõimaluste leidmine annab meile kindluse, et alustada nüüd ka ainult Eestisse investeeriva pensionifondiga. Koduturul on piisavalt valikuid pensionivarade edukaks paigutamiseks.

Investeerimise juures on üks põhimõtetest riskide hajutamine. Usume, et pensionikoguja portfell peaks olema mitmekesine. Piisavalt pikka kogumisperioodi arvestades on mõistlik hoida pensionivara erineva strateegiaga ja erineva lähenemisega fondides. Seetõttu ei oleks mõistlik kogu oma pensionivara Eestisse investeerida. Kuid kõigil tasuks tõsiselt kaaluda vähemalt osa oma pensionivara investeerimist Eesti majandusse läbi LHV Pensionifondi Eesti 100. Eesti on globaalses mastaabis väike riik tasapisi kasvava majandusega. Kuid ka kogu pensioniraha riigist väljasuunamine ei ole õige, kui tulevikus tõenäoliselt pensionipõlve Eestis veedetakse.

Kuigi riigipõhine pensionifond Eestis on täiesti uus nähtus, on see meie lähiregioonis tavapärane. Näiteks Rootsis on kümneid 100% oma riiki investeerivaid fonde.  Mida suurem osa pensionivarast leiab tee Eesti majandusse, seda parem ka meie majanduse käekäik. Pensionifondide investeerimine oma riigi majandusse on esimeseks usalduse indikaatoriks ka välisinvestoritele. LHV Varahaldus investeerib LHV Pensionifond Eesti 100 osakutesse 1,5 miljonit eurot.

LHV Pensionifond Eesti 100, mis oma olemuselt liigitub pigem alternatiivsete pensionifondide hulka, alustab tööd agressiivsete fondide kategoorias, kus fondijuhil on rohkem vabadust, sest investeerimispiirangud on vähem ette antud.

Fondi moodustamise eelduseks on Finantsinspektsiooni heakskiit.

Jaga oma mõtteid ja küsimusi uue fondi kohta foorumis!

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.

Eestisse tehtud investeeringute osakaalu suurenemise tagajärjel võib fondide tootlust oluliselt mõjutada Eesti majanduse käekäik või mõni muu sündmus või asjaolu, mis mõjutab Eestiga seotud emitentide käekäiku.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon