LHV 2017. aasta ennustusvõistluse tulemused - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

LHV 2017. aasta ennustusvõistluse tulemused

Erko Rebane

04.01.2018 10:57

Shutterstock

Juba kümnendat aastat järjest pärisime jaanuaris LHV finantsportaali kasutajatelt, milliseks võiksid järgnevad 12 kuud kujuneda majanduses ning finantsturgudel.  Nüüd, kui 2017. aasta on ajalooraamatutesse jõudnud, on aeg vaadata, kui täpselt erinevaid muutusi ikkagi ette nähti.

Üldplaanis võis 90 osaleja vastuste baasil järeldada, et õigustatud oli positiivsete trendide jätkumise ootus. Üsna lähedale pakutud hinnale jõudsid nii nafta kui ka kuld. Viimase puhul tasub märkida, et veel detsembri keskpaigas kauples unts kulda oodatud 1250 dollari juures, sööstes aasta viimastel nädalatel 1302,8 dollarile.

Liiga konservatiivseks jäädi nii USA kui ka Eesti aktsiaturu tootlusi prognoosides (oodati vastavalt 5% ja 8,8% tõusu, kui tegelikult kerkis S&P 500 indeks 19,4% ja OMXT 15,5%). Ja ehkki paranemise tendentsi nähti ka Eesti majanduskasvu, töötuse määra ja Tallinna korteriturul ruutmeetri keskmise  hinna puhul, siis tegelikud muutusid osutusid isegi jõulisemaks.

Vastupidise liikumise tegi kuue kuu euribor, jätkates langust -0,22% pealt -0,271%le, kuigi eksimus polnud väga mastaapne (oodati tõusu -0,1%le). Kokkuvõttes võib suurimaks ämbriks lugeda vaid euro ja dollari vahetuskurssi. Vaatamata lõdva rahapoliitika jätkumisele eurotsoonis ja intressimäärade tõusule Ühendriikides, hakkasid turuosalised tundma kevadest alates taas huvi euro vastu ning sellist põrget ennustasid vaid väga vähesed.

Järgnev tabel kajastab finantsportaali kasutajate mediaanprognoose ning erinevust tegeliku tulemusega:

Kui aga lüüa ennustused osalejate lõikes lahti, hakkab silma üks nimi, kes nägi eelmist aastat üsna täpselt ette praktiliselt kõikides küsimustes. Eelmise aasta ennustusvõistluse pani kinni finantsportaali kasutaja „vabastiil“, teenides auhinnaks Alexander Elderi raamatu „Börsikauplemine kui elatusallikas“. Kõikide osalejate prognooside ja punktiskooriga saab lähemalt tutvuda siin: 2017 Ennustus.xls

Parimate ennustajate väljaselgitamisel kasutasime punktisüsteemi, kus iga küsimuse puhul suhestasime kasutaja prognoosi ja tegeliku näitaja absoluutset erinevust kõikide osalejate absoluutsete erinevuste mediaaniga. Mida lähemal nullile oli suhe, seda täpsem oli järelikult kasutaja pakkumine. Juhul kui kasutaja eksimus jäi mediaanist suuremaks, oli trahvipunktide maksimaalne arv piiratud kahega.

Lisaks kümnele põhiküsimusele esitame igal aastal ka mõned lisaküsimused, mis on seotud mõne päevakajalisema teemaga, kuid punkte ei anna. Mullu jaanuaris käis parasjagu tuline heitlus Prantsusmaa riigipea kohale ning päris välistada ei saanud ka paremäärmusliku kandidaadi võitu. Marine Le Pen pidi siiski tunnistama allajäämist ning seda uskus ka 70% vastajatest.

Olgugi et Ott Tänakul ja tema kaardilugejal Martin Järveojal puudus autoralli 2017.a hooajale vastu minnes esimene võit, ootas suurim osa ennustajatest (21 häält ehk 26%) Eesti rallipaarile lõpuks siiski kõrget kolmandat kohta. Ning täpselt sellise tulemusega Tänak ja Järveoja ka hakkama said.

Täppi pandi ka Tallinna börsi eelmise aasta suurima tõusjaga, milleks oli Harju Elekter Grupp. Elektriseadmete ja -materjalide tootmise ning müügiga tegeleva ettevõtte aktsia kallines mullu ligi 77%, jättes selja taha PRFoodsi (63%) ning Tallinki (37%).




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon