2018. aasta oodatuimad IPOd - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

2018. aasta oodatuimad IPOd

Erko Rebane

19.01.2018 11:00

Shutterstock

Stabiilne majanduskasv, finantsturgude madal volatiilsus ning aktsiaturgude igapäevased hinnarekordid  – need on märksõnad, mis võiksid viidata viljakale aktsiate avalike esmapakkumiste (IPO) aastale ning seda mõnes mõttes 2017 Ühendriikides ka oli. Bloombergi andmetel noteeriti mullu USA aktsiaturul 182 firmat, kasvades küll 2016. aastaga poole võrra aga 2014. aasta tulemusele ei küünditud ligilähedalegi, kuna siis jõudis börsile 304 ettevõtet. Rikkalik nimekiri potentsiaalsetest IPO kandidaatidest loob hea eelduse aktiivsuse edasiseks paranemiseks 2018. aastal.

Allikas: Bloomberg

2018. a potentsiaalselt kõige suuremaks sündmuseks IPO maailmas hinnatakse Spotify jõudmist börsile, seda eeldatavalt märtsis-aprillis. Kuid tavapärase aktsiate pakkumise asemel eelistab muusika voogedastaja uut kapitali mitte kaasata, noteerides aktsiad otse börsil. Kuna Eestis asuva investori jaoks on USA IPOdest üldiselt keeruline osa saada (tihti geograafilised piirangud), siis võiks selline lähenemine anda kõikidele huvilistele võrdsema võimaluse börsidebüüdist osa saada.

Aastaid on oodatud ka Dropboxi saabumist, kuid eeldatavalt ei pea enam kaua kannatama, sest väidetavalt on 500 miljoni kasutajaga failide jagamiseks ja hoidmiseks pilveteenust pakkuv firma andnud juba SEC-ile (Securities and Exchange Commission) konfidentsiaalselt sisse IPO paberid ning sihib börsile jõudmist aasta esimeses pooles.

Airbnb on hea näide, kuidas spekulatsioonid ei pea alati paika, sest kuulujuttude kohaselt pidanuks majutusteenuse vahendaja börsil olema juba 2014. aastal aga endiselt pole käik reaalsuseks saanud.  Tegevjuht Brian Chesky käsitleb IPOni jõudmist kaheaastase projektina ning mullu oktoobris Fortune’ile antud intervjuus hindas ta, et on rohkem kui poole teekonnast läbinud.  Ajaliselt seega esmaemissioon 2018. aastal klapiks, kuid valmisolek ei pruugi veel tähendada nupule vajutamist.

Ka Uberi jaoks peaks aeg varsti koitma, kuid tõenäoliselt tuleb siiski veidi veel oodata, sest mullu tegevjuhi kohalt tagasi astunud Travis Kalanickilt ameti üle võtnud Dara Khosrowshahi käis sügisel IPO aastana välja 2019. Kui Kalanick eelistas Uberit hoida erakätes nii kaua kui vähegi võimalik, siis Khosrowshahi on toonud selge suhtumise muutuse. Viimase sõnul on Uberil pideva meediakajastuse tõttu küll börsifirmaks olemise negatiivsed küljed, kuid puuduvad kasutegurid.

Siin võib võimalust näha Uberi konkurent Lyft, kes sai mullu sügisel Alphabeti juhitud konsortsiumilt miljardi dollari suuruse rahasüsti ning saaks täiendava kapitali kaasamiseks oma suurinvestorite toetust (sh ka Ford ning General Motors) ja tugevdatud positsiooni ära kasutada. Sarnaselt Uberile pakub ka Lyft sõidujagamise teenust, kuid Ühendriikidest väljapoole pole nemad veel jõudnud.

Detsembri lõpus kirjutas Reuters oma loos, kuidas Hiina telefonide tootja Xiaomi on pärast müügi kaheaastast paigalseisu teinud võimsa ärilise tagasituleku, ületades 2017. a eesmärgiks püstitatud 15 miljardi dollari suurust müügitulu eesmärki 18% võrra ning võiks prognooside järgi kasvatada puhaskasumit tänavu kaks korda 2 miljardi dollarini.  See annaks atraktiivse positsiooni aktsiate müügiks ning juba jaanuari keskpaigas ilmus järellugu, mille kohaselt olevat Xiaomi oma IPOks pangadki välja valinud.

Milline neist plaanidest lõpuks teostub, ei saa keegi 100% kindlusega öelda, sest likviidsust on finantsturgudel praegusel ajal palju ning mitmed näited tõestavad, et vajalikke miljardeid õnnestub kasvufaasis tuntud firmadel kaasata probleemideta ka suurinvestoritelt ja erakapitalifirmadelt.  Ja kui Snapi ja Blue Aproni aktsiate IPO-järgsetest langustest võiks midagi järeldada, siis seda, et avalikule turule tulles peaksid tulevikku puudutavad küsimärgid enne olema likvideeritud.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon