Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega III - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega III

Erko Rebane

29.01.2018 10:57

Shutterstock

Jaanuar pole veel läbigi, kui S&P 500 indeks on aasta algusest tõusnud juba üle 7% - tootlus, mida võiks harilikult poolaasta kohta väga heaks tulemuseks lugeda. Ühe põhjuse hõiskamiseks annavad ettevõtete neljanda kvartali tulemused ning ootus, et maailmamajanduse tugev kasv ning USA maksureform pakuvad taganttuult ka käesolevaks aastaks.

25. jaanuari seisuga oli oma lõppenud kvartali tulemused avalikustanud 24% S&P 500 firmadest, kellest Factseti andmetel ületas analüütikute kasumiootust 76% ning 8% juhtudest ühtis näitaja konsensuse prognoosiga. Ületajate osakaal on siiani olnud kõrgem nii viimase aasta (72%) kui ka läinud viie aasta (69%) keskmisest.

Kui eelmisel nädalal sai välja toodud, et pankade maksuvarade allapoole korrigeerimiste tõttu jääks kogu S&P 500 aktsiakasum mullusega võrreldes -0,2% madalamaks, siis antud ühekordset tegurit arvestamata oleks kohandatud kasumikasv 19. jaanuariks raporteeritud numbrite baasil olnud 11,7%. Läinud nädalal avalikustatud kvartaliaruannete baasil paranes kasv Factseti andmetel 12,0%le.

Kasumirida annab mitmel moel küll mõjutada, kuid ka väga positiivsed müügitulu numbrid kinnitavad, kui tugev neljas kvartal tegelikult on olnud. S&P 500 firmadest tervelt 81% on suutnud lüüa analüütikute ootust, ületades oluliselt viimase aasta (64%) ja ka viie aasta (56%) keskmist näitajat. Factset toob välja, et nõnda kõrge pole ületajate osakaal olnudki, seda vähemalt 2008.a teisest poolest, mil hakati statistikat koguma.  Lisaks on keskmiselt konsensuse ootust ületatud 1,1% jagu, mis on samuti üle ühe (0,8%) ja viie (0,6%) aasta keskmise.

See tähendab, et antud tulemuste baasil on S&P 500 firmade müügitulu keskmiselt olnud 7,0% kõrgem võrreldes mullusega. Märkimisväärne on seik, et kui harilikult toovad analüütikud oma prognoose kvartali jooksul alla ning muudavad nende ületamise ettevõtete jaoks lihtsamaks, siis seekord kruvis konsensus oma ootusi üles: näiteks 30. septembril prognoositi S&P 500 ettevõtete neljanda kvartali käibe kasvuks 5,7%, 31. detsembril juba 6,7%.

Allikas: Factset

Käesoleval nädalal avalikustab oma tulemused 125 S&P 500 indeksi ettevõtet, teiste seas ka järgmised firmad:

Allikas: Briefing

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon