Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega V - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega V

Erko Rebane

12.02.2018 14:40

Pixabay

Samal ajal kui aktsiaturgudel nähakse ühtäkki pea kohal tumedaid pilvi kogunemas ning ringi liiguvad isegi avamused pullituru lõpust, jätkavad ettevõtted Ühendriikides neljanda kvartali tulemustega analüütikute ootuste ületamist ning optimistlike sõnumite jagamist jooksvaks aastaks.

Tulemuste hooaeg Ühendriikides on vaikselt jõudmas lõpufaasi, kui 9. veebruari seisuga ootas kvartali aruande avalikustamist veel 32% S&P 500 ettevõtetest.  Konsensuse ootuste ületajate osakaal püsib kõrgena nii müügitulu kui ka aktsiakasumi tasandil, mis tõlgendub Factseti andmetel vastavalt 8% müügitulu ning  14% aktsiakasumi kasvumääraks võrreldes mullu sama ajaga.  Viimati võis S&P 500 firmade puhul nõnda kiiret käibe ja kasumi kasvu näha kuus aastat tagasi.

Lisaks sellele, et USA ettevõtted on pannud arvatust tugevama punkti eelmise aasta neljandale kvartalile, ei ole analüütikud suutnud sammu pidada firmade järgnevate kvartalite positiivsete väljavaadetega, millest tulenevalt on konsensus jaanuari esimesest nädalast alates  tõstnud järjepidevalt  nii 2018. a kui ka 2019. a kasumiootusi. Kui jaanuari alguses oodati tänavu S&P 500 firmade puhul aktsiakasumite  12% kasvu, siis 9. veebruari seisuga oli prognoos kerkinud 19% peale ning täiendavat 10% tõusu loodetakse näha 2019. aastal.

Allikas: Factset

Korrektsioon aktsiahindades ning paralleelselt ülespoole liikuvad kasumiootused tähendavad seda, et S&P 500 indeksi ettevaatav P/E suhe on tulnud alla kahe teguri najal, alanedes vaid loetud päevadega 20x pealt 16,8 peale.  Ajaloolisest keskmisest jääb näitaja pisut kõrgemaks, kuid enam ei saa väita, et tegemist oleks mulli meenutava olukorraga.  Küll aga võivad investorite intressimäära ning inflatsiooni ootused olla jõudnud viimaks punkti, kus aktsiaturgudele valuatsiooni tõus enam tuge ei paku ning hinnad liiguvad edaspidi sarnases taktis ettevõtete kasumitega.

S&P 500 indeks (valge) ning jooksva aasta kasumiootusel põhinev P/E suhe (roheline)

Allikas: Bloomberg

Käesoleval nädalal avaldab oma tulemused 59 S&P 500 ettevõtet, teiste seas järgmised firmad:

Allikas: Briefing.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon