Uus kirjandus LHV raamatukogus - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Uus kirjandus LHV raamatukogus

Priit Rum

21.02.2018 08:52

Pixabay

Rahast võib mõelda mitut moodi ja see väljendub ka tutvustatavates raamatutes. Mõnele lugejale tundub kindlasti, et raha on vähe, teisele jällegi, et raha on küll palju, kuid selleni on keeruline jõuda, kolmas püüab kasvatada seda, mis tal on, ja neljas usub, et kunagi saab ta pururikkaks niikuinii. Kindlasti on raamatutest abi, et rahaasjad enda jaoks selgemaks mõelda.

THOMAS L. FRIEDMAN
Lexus ja oliivipuu
2003

Külma sõja lõpuga kadus maailma rahvusvahelisi suhteid kandnud alusmüür. Uueks nähtuseks, millele üleilmne kord nõjatus, sai globaliseerumine. Vähe­masti usub nii Thomas Friedman.

Lexus ja oliivipuu on mõle­mad sümbolid, mis esinda­vad vastandlikke jõude. Kui poolt maailma kannustab ihalus globaalse tipptehno­loogia järele, siis teine pool tegeleb väga maiste küsi­mustega, nagu kellele kuu­lub see või too oliivipuu.

Eelmise sajandi lõpus kirju­tatud teos kaardistas ühe hetke ajas. Globaliseerumi­ne tungis peale, sellest sai süsteem, mis astus varem olnu asemele uute reeglite ja oma loogikaga. Globali­seerumine on kompleksne nähtus, mis mõjutab kõiki­de riikide poliitikat, kesk­konda ja majandust. Elame ajastus, kus võimusuhted on muutunud. Enam ei suuda keegi vastu astuda globaalse turu jõule ning tõelised võimuhoidjad on näo ja telefoninumbrita ins­titutsioonid. Kuid kuhu jää­vad kaasaegses süsteemis rahvuslus, kultuur ja oliivi­puu?

GEORGE S. CLASON
Babüloni rikkaim mees
2015

Tegemist on pea sajandiva­nuse innustava looga sil­mapaistva ärimehe sulest. Iidse Babüloni ainetel põhi­nevas mõistujutus jagatak­se rahatarkust, mida oleks kasulik omandada eelkõige neil lugejail, kes on oma fi­nantside korraldamise tee alguses.

George Clason kirjutas omal ajal terve sarja majan­dusteemalisi trükiseid, kuid just „Babüloni rikkaim mees” sai enim loetuks ja kujunes klassikaliseks teks­tiks. Babülon oli muinasaja maailma rikkaim ja silma­paistvaim linn. Üheks Ba­büloni edu põhjuseks oli rahatarkus – kodanikud mõistsid raha väärtust, praktiseerisid kindlaid fi­nantspõhimõtteid ning os­kasid vara koguda ja säilita­da. Rahatarkuse eesmärk on investeerida olemasole­vat nii, et see tulevikus kasu tooks, ja seda teadis ka Babüloni rikkaim mees.

Kuidas mikrotasandil ma­jandada ja milliseid põhi­mõtteid selleks kasutada, on oluline teadmine. See teos püüab seda selgitada lihtsal kujul, eesti keeles ja iidse Mesopotaamia näitel.

NAPOLEON HILL
Mõtlemist muutes rikkaks
2015

„Mõtlemist muutes rikkaks” on klassikaline teos, mida on lugenud kümned miljonid ini­mesed üle maailma. Esimest korda avaldati see Hilli õpe­tus jõukaks saamisest suure depressiooni ajal ja oli kind­lasti omal kohal. Kuigi teost võib pidada eneseabiõpi­kuks, on tegemist ka õpetu­sega oma majandusliku olu­korra parandamiseks ja potentsiaali maksimeerimi­seks.

Autor paneb paika, kuidas seada eesmärke ning suuna­ta oma mõtlemine ja suhtu­mine eesmärkide saavutami­se poole. Olulisel kohal on ka koostöö ja positiivne eluvaa­de. Täna tunduvad mitmed selle raamatu põhimõtted iseenesest mõistetavad, kuid need mõjuvad eelkõige ter­vikliku süsteemina. Oma mõtlemise muutmine ei ole lihtne, kuid juhendi toel on seda lihtsam teha.

T. HARV EKER
Miljonäri mõtteviisi saladused
2009

Kui sa mõtled nagu rikkad inimesed ja tegutsed nagu rikkad inimesed, siis võib olla, et saad samuti rikkaks. T. Harv Eker on hea näide, sest ettevõtjana sai ta kahe ja poole aastaga nullist miljonäriks. Raamatusse on ta oma mõtted ja koge­mused kirja pannud.

Eker usub, et igal inimesel on ajus nn raha märk. See on skeem, mis iseloo­mustab inimese arusaamist rahaasjadest ja suhtumist oma varasse. See raha märk paneb paika, kas inimest saadab majanduslik edu – kas tema ümber koguneb raha või hoopiski vastupidi lahkub raha inimese kukrust ka hea õnne korral.

Kuigi see märk jääb inime­sega pikaks ajaks, saab seda siiski muuta. Selleks tuleb rahaasjus käituda teadlikult ja samm-sammult muuta oma suhtumist. Selleks leiab abi põhjalikust näidetega varustatud selgi­tusest, kuidas siis ikkagi rikka moodi mõelda ja käituda.

BRAD STONE
Pood, kust saab kõike. Amazoni ja Jeff Bezose lugu
2017

Amazon on hiid, dotcom-äri, mis on läbi tulnud juba kahest majanduskriisist, ja tundub, et on nüüd tuge­vam kui kunagi varem. Hil­juti sai Amazoni asutajast Jeff Bezosest maailma rik­kaim inimene.

„Pood, kust saab kõike. Amazoni ja Jeff Bezose lugu” on äri- ja juhtimisraa­mat. Siin on vähe jutustust inimeste eraelust, pigem näitab Brad Stone näidete varal, kuidas Bezose tõeks­pidamised ja juhtimisotsu­sed ellu on viidud. Raamat selgitab, kuidas Amazon on kasvanud maailma suuri­maks raamatu- (ja kõige muu) poeks õigel ajal tren­de tabades, kuid eelkõige sihikindla pingutuse tule­musena. Bezos on tuntud kompromissitu juhina, kes hindab üle kõige kliendi­keskset lähenemist teenus­te loomisel ja hinnastami­sel. Kas muud moodi oleks olnud üldse võimalik?

Juba enam kui 20 aastat tagasi asutatud Amazon ei ole kindlasti tüüpiline e-kaubanduse ettevõte, vaid teerajaja ja juhtiv lipulaev.

ALI AL-NIAMI
Out of the Desert
2016

Ali Al-Niami on üks nendest niiditõmbajatest, kelle nimi on tegelikult vähe tuntud, kuid kelle otsustest sõltub äärmiselt palju. Tegemist on Saudi Araabia naftabos­siga, kes valitses naftaturu arengute üle paarikümne aasta vältel. See on tema lugu.

Tegemist on valgustheitva teosega, mille autor teab naftaärist kõike. Jutustus veereb nii inseneri, juhi kui ka tippametniku seisuko­halt vaadates. See räägib loo mehest, kes alustas nelja-aastaselt karjusena ja jõudis rafineerimistehaste kaudu välja maailmaaree­nile. Lugeja leiab huvitavaid detaile, kuid saab ka hea ülevaate makropildist.

Nafta mängib maailma arengus endiselt olulist rolli ja paremat teejuhti musta kulla teemasse on raske leida.

LEIGH GALLAGHER
The Airbnb Story
2017

Jagamismajandus. 2017. aastal ei ole see enam uudissõna. Kui Airbnb alustas majutusturu lõhku­mist, tundus idee võõras­tele ulualuse pakkumisest paljudele jabur, teised aga nägid selles suurt potent­siaali. Täna on Airbnb maailma suurim majutuse pakkuja, omamata seejuures ise ühtegi hotelli.

Airbnb ja selle asutajate, eriti tegevjuhi Brian Chesky lugu on tutvumist väärt. Esialgu ei võtnud asutajad ka ise oma äri ülemäära tõsiselt, kuid tänulikke kliente oli nii majutuse pakkujate kui ka reisijate hulgas ja selgeks sai, et ollakse millegi suure lävel. Sekeldused seadusandja­tega ja takistused, mida lõid vanad kalad ühes maailma vanimas majan­dussektoris, polnud kergete killast. Ometi on Airbnb liikunud turult turule ja suutnud hotellindusmaa­ilma raputada. Kuigi täna on ettevõte väärt kümneid miljardeid, jagub väljakut­seid ka tulevikus.

STEVEN DROBNY
Inside the House of Money
2013

Riskifondide valdkond on sageli läbipaistmatu ja iga infopala, mis maailma suurimatele rahamasinatele valgust heidab, uuritakse põhjalikult. Ka see raamat väärib uurimist.

Üldist vaadet riskifondidele, nende juhtimisele, investo­rite kaasamisele ja projek­tide leidmisele leiab harva. Steven Drobny on interv­jueerinud mitmeid fondi­juhte ja eksperte, et avatu­malt arutleda riskifondide maailmapildi üle.

Mõjukate rahvusvaheliste riskifondide juhtide jaoks ei ole midagi kättesaamatut. Vajadusel leiutatakse alati vajalik lahendus. Teisest küljest on tegemist ülimalt kalkuleerivate masinavärki­dega – investeeringute tegemisel võetakse arvesse suur hulk muutujaid ja märgatakse iga olulist detaili, iga argumenti.

Riskifondide juhid pööri­tavad hiigelsummasid, aga nende tähelepanekud on huvitavad ka väikeinvestorile.

 

LHV raamatukogu

Võimaldab huvilistel tutvuda investeerimis- ja ettevõtlusala­se kirjandusega, aga ka lugeda ajakirja Investeeri kõiki numbreid ning laenutada raamatuid nii Tallinnas kui ka Tar­tus. Kui sul on soov raamatuid laenutada, peaksid olema LHV Panga või LHV Varahalduse klient.

Infot raamatukogu kohta saab telefonil 6 800 400 või klienditugi@lhv.ee. Raamatukogu on avatud E–R 9–19.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon