Miks IMAXi aktsia kukub? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Miks IMAXi aktsia kukub?

Erko Rebane

14.03.2018 08:14

Shutterstock

IMAX pakub oma kvaliteetsema pildi- ja helitehnoloogiaga kinokülastajatele kogemust, mida on raske üle trumbata. Kuid kui filmide valik ei kõneta, kõlab kodus Netflixi käivitamine ahvatleva alternatiivina ning sinna on isegi IMAXil  raske midagi parata.

Eelmise aasta statistikat kokku lüües pidid USA kinod tunnistama, et nõnda kesist külastajate arvu pole nähtud rohkem kui kahe aastakümne jooksul, kuna mitmetest filmidest ei kujunenud sellist kassahitti, nagu loodeti. Aastast aastasse kohati väga kõikuvate piletimüügi numbrite juures jätkavad aga kinokettide omanikud saalidesse IMAXi tehnoloogia installeerimist, sest kui inimesed ikkagi otsustavad koduse õhtu asemel kino külastamise kasuks, ollakse sellisel juhul juba nõus parema elamuse saamiseks maksma veidi kõrgemat piletihinda, tänu millele on IMAXi ekraanide kohta teenitud kassatulud kõrgemad.

Eelmise aasta neljandas kvartalis installeeris IMAX oma süsteemi 70s kinos (millest üks oli uuendus), tuues IMAXi tehnoloogiaga varustatud kommertskinode koguarvu maailmas 1272ni. Kümne aastaga on võrgustik kasvanud kaheksa korda ehk keskmiselt 23% aastas ning kuigi suurema baasi pealt võib tulevikus kasv mõnevõrra aeglustuda, siis peaks ruumi olema veel küllaga arvestades juhtkonna pikaajalist visiooni jõuda kunagi ligi 2900 IMAXi kinoni üle maailma.

Allikas: IMAX

Kasvu jätkumist näitab ka mahukas tellimusteraamat. Mullu sõlmiti lepinguid kokku 170 uue IMAX süsteemi paigaldamiseks, mis kergitas aasta lõpuks täitmata tellimuste kogumahu 499 süsteemini. Nõudlus IMAX süsteemide järele püsib piisavalt kõrgena, et hoida täitmata tellimuste mahtu viimasel kolmel aastal stabiilsena, olgugi et aastas püsti pandud IMAX kinode arv on aina kasvanud. 67% täitmist ootavatest tellimustest on koostöölepingud, kus IMAX paigaldab enda kulu ja kirjadega süsteemi (hübriidlepingu puhul tasub osa kuludest klient), vastutasuks teenitakse vähemalt järgmise 10 aasta kassatulust teatava protsendi (hübriidlepingu puhul on protsent madalam), luues nõnda süsteemi müügile lisaks filmide kassatulust taasesineva käibe.

Allikas: IMAX

Kiire võrgustiku kasv pole aga viimasel paaril aastal tõlgendunud samasuguseks edulooks kasumiaruandes. Müügitulu on püsinud kaks aastat järjest sisuliselt muutumatuna ning kasuminäitajad olnud langustrendis. Kui 2015. aastal õnnestus IMAXil teenida aktsia kohta 78 senti kasumit, siis eelmiseks aastaks oli aktsiakasum kuivanud kokku 4 sendini.

Jättes arvestusest välja mitmed ühekordsed tegurid (aktsiate kompensatsiooni ja restruktureerimise kulud, USA maksureformi mõju), teeninuks IMAX mullu oma aktsionäridele 12,5 miljoni dollari asemel 40,5 miljonit dollarit kasumit ehk 0,62 dollarit aktsia kohta, mis märkis 2016. aastaga võrreldes siiski langust (toona vastavalt 50,0 mln USD ning 0,73 dollarit aktsia kohta).

IMAX süsteemide müük ning nende hooldus tõid eelmisel aastal sisse 41% kogukäibest aga kuna installeerimiste maht on võrgustiku kasvades aeglustumas, sõltub ettevõtte kasv peaasjalikult ühisettevõtmiste kaudu teenitavast kassatulust (2017.a 48% kogukäibest) ning see omakorda sellest, kui hästi filmid vaatajatele peale lähevad.  Antud segmendi müügitulu suutis IMAX hoida mullu stabiilsena, kuid tõenäoliselt loodeti paremat tulemust, arvestades mitmete kõrgema profiili filmide kesist sooritust.

Allikas: IMAX

Süsteemide müügi kõrval aitavad kassatulu jagamise lepingud IMAXil hoolitseda tulude jätkusuutlikkuse eest, ent paratamatult käib sellega kaasas ka finantsnäitajate suurem kõikuvus. Kui kassahitte jagub aastasse vähe, tunneb otsest mõju ka IMAX aga täpselt samamoodi on ruumi positiivseks üllatuseks siis, kui filmidel läheb hästi.

Omalt poolt on ettevõte astumas mitmeid samme, mis aitaksid luua suuremat stabiilsust. Näiteks üritatakse leida võimalusi kulude vähendamiseks, konverteeritakse IMAX formaati rohkem filme, asetatakse vaatajate eelistuste tõttu suuremat rõhku 2D formaadile ning tehakse koostööd filmitegijatega, et IMAX kaamerad leiaksid laiemat kasutust ning annaksid võimaluse rohkem eristuda.

IMAXi aktsia hind Ühendriikides (USD)

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon