FED keerab rahakraani koomale - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

FED keerab rahakraani koomale

Erko Rebane

20.03.2018 10:58

Pixabay

Samal ajal kui Donald Trumpi administratsioonis käib aktiivne liikmete väljavahetamine ning poliitilises suunas võib üleöö toimuda järjekordne pööre, peavad turuosalised lisaks toime tulema Föderaalreserviga, mille rahapoliitikat koordineeriva komitee (FOMC) istung saab sel nädala olema üle pika aja taas keskmisest olulisem, kuna esimest korda juhatab vägesid veebruarist ametisse astunud Jerome Powell.

Viimati jaanuari lõpus kokku tulnud FOMC otsustas jätta intressimäära 1,25-1,50% vahemikku, kuid enamus liikmetest nentis toona, et tugevnev majanduslik väljavaade suurendab tõenäosust intressimäära edasiseks tõstmiseks, mistõttu on investorid võrdlemisi kindlad, et 21. märtsil liigub lühiajalise intressimäära vahemik taas 25 baaspunkti võrra kõrgemale.

Ligi kahe kuu möödudes on avalikustatud mitmeid olulisi majandusnäitajaid, sealhulgas jaanuari ja veebruari jaemüük, mis on ootustele alla jäänud kolm kuud järjest. Kuna tarbimine moodustab USA majandusest ligikaudu 70%, tuleb tõdeda, et aasta pole alanud just kuigi tugevalt ja seda peegeldab ka Atlanta FEDi esimese kvartali SKP kasvuprognoosi kukkumine 1. veebruaril oodatud 5,4% pealt praeguseks 1,8%le.

Allikas: Atlanta FED

Arvatust vaoshoituma kasvuga alanud aasta ei tohiks siiski takistada keskpanka oma plaaniga edasi minemast, sest ühest küljest võib kvartaalne SKP statistika olla võrdlemisi kõikuv ning teisalt on FED harilikult tuginenud oma otsustes inflatsiooni ja tööturu näitajatele, millest esimene on sügisest alates hoogustunud ning teine valmistanud uute töökohtade näol tugeva positiivse üllatuse nii jaanuaris kui ka veebruaris. Arvestades siia juurde märtsis 14 aasta kõrgeimale tasemele tõusnud tarbijate kindlustunde indeksit, hinnatakse tarbimise vähenemist pigem lühiajaliseks nähtuseks.

Eeldatava intressimäära tõusuga käivad kaasas ka FOMC värsked majandusprognoosid, kus investoreid huvitab eelkõige intressimäära edasine trajektoor. Detsembris nägid komitee liikmed mediaanootusena 2018.a intressimäära kerkimist 75 baaspunkti võrra 2,1%le ning 2019. aasta lõpuks 2,7%le. Mitmed FEDi ametnikud, sh ka Powell ise, on aga avanud ukse võimalusele, et tänavu võib intressimäär kerkida isegi jõulisemalt, mille suhtes on turg jäänud siiani võrdlemisi skeptiliseks.

Allikas: Bloomberg, LHV

Kuna aasta on noor ning konjunktuur tekitab kohati küsimusi, ei pruugi keskpangal taktikaliselt olla kiiret sõnumi saatmisega, et intressimära tõstetakse tänavu kolme korra asemel neljal istungil. Mäletatavasti prognoositi nii 2015. kui ka 2016. aastal intressimäära tõusu 100 baaspunkti võrra, kui tegelikkuses kergitati 24 kuu lõikes seda kokku vaid 50 baaspunkti, tekitades finantsturgude jaoks lisastressi. Tõenäoliselt ei taha Powell oma ametiaega alustada võimaliku möödalaskmisega, millest tulenevalt on ta lubanud hoida kurssi samal marsruudil, kuhu tema eelkäija Janet Yellen oli Föderaalreservi jõudnud juhtida.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon