Uus kirjandus LHV raamatukogus - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Uus kirjandus LHV raamatukogus

Priit Rum

15.08.2018 09:19

LHV raamatukokku kuulub sadu erinevaid finantsalaseid teoseid, mis teenivad ühte eesmärki – anda võimalikult paljudele ligipääs investeerimise rahatarkuse põhitõdedele. Lisaks leiab meie kliendikontori riiuleilt juhtimisalaseid raamatuid ning meelelahutuslikus vormis rahandusega seotud kirjandust, nagu näiteks alljärgnevad viis teost.

TIM FERRISS
Tribe of Mentors: Short Life Advice from the Best in the World
2017

Tim Ferrissi teos on justkui eneseabiraamat, kuid samas ei ole ka. See pole ka raamat, mida korraga otsast lõpuni läbi lugeda. Tegemist on justkui teatme­teosega, milles sisalduvat on hea kasutada abivahen­dina iseenda efektiivsuse tõstmisel.

Autor on usutlenud rohkem kui sadat edukat inimest ja pärinud neilt nende prakti­kate ja põhimõtete kohta. Teiste hulgas on vastused andnud ettevõtjad ja inves­torid, aga ka sportlased ja näitlejad. Keskne küsimus võiks kõlada, kuidas enda võimeid maksimeerida. Samal ajal ei teesklegi teos, et üks vastus sobib kõigile lugejaile. Olukorrad on erinevad, inimesed on erinevad ja nende elud on erinevad. Kuid tähelepa­nelik lugeja leiab sellest sõnumite varamust siiski endaga haakuvat, mille üle pikemalt juurelda ja mida üle võtta.

STANLEY MCCHRYSTAL
Team of Teams: New Rules of Engagement for a Complex World
2015

On varemgi juhtunud, et sõda toob lisaks hävingule kaasa ka uusi teadmisi. Kindral McChrystal on pan­nud kirja oma kogemuse ja teadmised, mida testitud kõige tõsisemates olukor­dades. Maailm on muutu­nud. Nii igapäevaelu kui ka äri, isegi sõda on varase­mast erinev: loevad kiirus, paindlikkus ning oskus orienteeruda informatsiooni ülekülluses ja erinevate muutujate virvarris.

Iraagis liitlasvägesid juhtides avastasid ameeriklased au­tori juhtimisel, et kuigi neil olid vastastest võimekamad inimesed ja rohkem jõudu, oli terrorismivõrgustiku kiiru­se ja paindlikkusega võima­tu sammu pidada. Tuli adapteeruda, ja seda edu­kalt tehtigi.

Teos koosneb osavalt ühen­datud lugudest, mis kirjel­davad, kuidas võiks välja näha organisatsiooni edu­kas juhtimine 21. sajandil. McChrystal usub, et kaas­aegne juhtimine peaks püüdlema jagatud teadvuse poole, väleduse ja läbipaist­vuse ning horisontaalse or­ganisatsiooni poole. Mis kõige olulisem, otsustusvõi­me tuleb anda igale inime­sele ja meeskonnale.

L. DAVID MARQUET
Turn the Ship Around!
2013

Nii nagu kindral McChrys­tali juhisedki, heidab ka see endise allveelaevakapteni teos valgust juhtimiskultuu­rile, mida kaitsejõududega sageli ei seostata.

Kapten Marquet on kirja pannud enda kogemused, kuidas suhteliselt täbaras olukorras laevameeskon­nast on võimalik vormida laevatäis liidreid, kes mitte ainult ei saavuta laevastiku parimaid tulemusi, vaid liiguvad igaüks laevakapte­niks saamise kursil. Kui Marquet avastas, et tema alluvad ei oska ega julge enam oma peaga mõelda, otsustas ta laeva „ümber pöörata”. Ta lähtus järgmis­test põhimõtetest. Täna­päevases meeskonnas tuleb otsustuspädevus ning koos sellega ka vastutus­tunne ja autoriteet jagada võimalikult laiale ringile. Tuleb hoolitseda, et organi­satsiooni õppimisvõime oleks kõrge. Tuleb toetada ja kaaluda kõiki meeskonna ideid ning anda kõigile missioonitunne, mis on usutav ja järgitav. Nagu näha, tõid need põhi­mõtted edu.

Kuigi teos on üpris meren­duskeskne, leiab iga juht siit kindlasti hüva mõttetera või kaks.

ANDREW W. LO
Adaptive Markets: Financial Evolution at the Speed of Thought
2017

Kui traditsioonilise majan­dusteaduse käsitluses peaksid turul tegutsejad olema alati ratsionaalsed, siis miks see päriselus nii ei ole? Või miks ikkagi tekib vähegi püsivam tasakaal pakkumise ja nõudluse vahel nii raskesti? Selle üle on pikalt arutatud. Kellele meeldib majandusest teoreetiliselt mõelda, võiks selle raamatuga tutvust teha.

Teos püüabki ühes raamis­tikus kokku võtta erinevad teooriad ja seletada, kuidas ratsionaalne majanduskäitu­mine eksisteerib koos bihei­vioristliku käsitlusega. Tugi­nedes psühholoogiale, bioloogiale ja neuroteadu­sele pakub Lo välja hüpo­teesi, et turud on oma olemuselt kohanduvad. Koosnedes inimestest, sisaldavad turud emotsioo­nidest lähtuvaid käitumus­likke mõttemalle, eriti segastes ja muutuvates oludes. Samas toimuvad muutused ju pidevalt ja nii on ka turud igal hetkel rohkem või vähem adap­tiivsed.

Lo veeretab juttu mõnuga, tõsi, tema teesidega nõus­tumiseks peaks majandust tudeerinu mõnest senisest teadmisest lahti ütlema, et uuele ruumi teha.

DAVID ENRICH
The Spider Network: The Wild Story of a Math Genius, a Gang of Backstabbing Bankers, and One of the Grea­test Scams in Financial History
2017

Raamatukokku on jõudnud kriminull. Küll ilma vereta finantskuriteost, kuid krimi­null siiski. Selle loo peate­gelane Tom Hayes sai oma tegude eest karistuseks 14 vangla-aastat.

Nagu teisigi kriminulle on Enrichi teost raske käest panna. Lugeja ees rullub lahti tõestisündinud lugu, kuidas kauplejast mate­maatikageenius avastas LIBORiga (Londoni pankade vaheline intressi­määr) manipuleerimise võimaluse ning kuidas koos loetud hulga värvikate käsi­lastega seda võimalust kurjasti kasutama asuti.

Samas tõstatab ajakirjanik Enrich ka laiemalt küsimusi majanduskuritegudest ja finantsjärelevalvest. Mis ikkagi on lubatud ja mis lubamatu? Kas see on lugu sellest, kuidas tabati kuri geenius, või hoopis tüüpi­line „väikesed sulid võllas” lugu? Uurige järele.

LHV raamatukogu võimaldab huvilistel tutvuda investeerimis- ja ettevõtlusalase kirjandusega, aga ka lugeda ajakirja Investeeri kõiki numbreid ning laenutada raamatuid nii Tallinnas kui ka Tartus. Kui sul on soov raamatuid laenutada, peaksid olema LHV Panga või LHV Varahalduse klient.

Infot raamatukogu kohta saab LHV finantsportaalist, telefonil 6 800 400 või klienditugi@lhv.ee. Raamatukogu on avatud E–R 9–19.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon