Saudi 2030 visiooni suurimad kasusaajad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Saudi 2030 visiooni suurimad kasusaajad

Karl Tiit

07.08.2018 09:18

Saudi Arabia Vision 2030

Jätkame Saudi Araabia 2030 visiooni tutvustamist ning seekordses artiklis keskendume majandusharudele, mis võiks arenguprogrammist märkimisväärset kasu lõigata.

Turism

Lisaks sellele, et Saudi Araabia ootab 2030. aastaks palverändurite arvu kasvu mitmekordistumist praeguselt kaheksalt miljonilt kolmekümne miljonini, siis alates 1. aprillist 2018 saavad 35 riigi kodanikud taotleda Saudi Araabiasse sisenemiseks turismiviisat. Viisataotluseks kvalifitseeruvad näiteks kõik Schengeni viisaruumi kuuluvate riikide kodanikud, kuid ka USA, Austraalia, Jaapani, Malaisia ning Lõuna-Korea kodanikud. Turistid, kes ei ole moslemiusulised ei tohi külastada Mekat ega Medina kesklinna ning alla 30–aastased naised peavad reisima meessoost saatjaga.

Turistide vastuvõtmine avab seni kasutamata potentsiaali. Lisaks sellele, et Saudi Araabias on hulgaliselt UNESCO maailmapärandisse kuuluvaid objekte, mis muudab riigi turistidele meelepäraseks sihtkohaks, on astutud samme läänestamise suunas. Public Investment Fund, mis on maailma suurim riiklik investeerimisfond, plaanib kolme väga mastaapset projekti, millest kaks on suunatud otseselt turismi elavdamisele.

Üks neist on Punase Mere Projekt (Red Sea Project). Nagu nimigi vihjab, ehitatakse Punase Mere äärde luksuslik turismikuurort, mis köidab turiste sooja kliima, hea rannajoone, rikkaliku vee-elustiku, eksootiliste vulkaanide ning kultuurimälestistega. Regioonis hakkab kehtima eraldi viisa ning soodne äriregulatsioon, meelitades 2035. aastaks kohale eeldatavalt üle miljoni külalise (neist 60% Lähis-Idast ning 40% rahvusvahelisi turiste). Viimastest arendusega seotud sammudest palgati äsja projekti juhtima endine Londoni Canary Wharfi äriregiooni direktor ning esimesed ehitustööd algavad plaani kohaselt 2019. aasta kolmandas kvartalis.

Allikas: Weetas. Punase Mere turismikuurorti mudel 2035. aastaks.

Teiseks gigantseks projektiks on Qiddiya Projekt, millest saab maailma suurim meelelahutuslinn. Ryiadhist 40 km kaugusel asuvasse linna ehitatakse Six Flags teemaparke, motoradasid, spordilinnak, kaubanduskeskuseid ja söögikohtasid ning seal hakkavad toimuma kultuuri- ja meelelahutusüritused. Kogu meelelahutuskeskus saab olema pindalalt rohkem kui kolm korda suurem kui praegune Floridas asuv Disneyland ning 2030. aastaks oodatakse sinna kuni 17 miljonit külastajat aastas. Ehitusega on juba alustatud ja eeldatav esimese faasi valmimisaeg on 2022.

Kaitsetööstus

Saudi Araabia riiklikud kaitsekulutused on ühed maailma suurimad: 2017. aastal kulutati 69,5 miljardit USA dollarit, kaks aastat varem kulutati kaitsetehnikale lausa 90 miljardit dollarit. Suur osa sõjatehnikast on imporditud Euroopast või Põhja-Ameerikast ja kõigest 2% tellitud tehnikast toodetakse kodumaal. Vastavalt arengukavale on see aga muutumas ning 2030. aastaks jääb kuni pool Saudi Araabia kaitsekulutustest kodumaale.

Allikas: Tradingeconomics

Eelmisel aastal leppis Saudi Araabia Ameerika Ühendriikidega kokku 110 miljardi dollari väärtuses sõjatehnika ostmiseks, mis mõningate allikate kohaselt ei olnud siiski siduv kokkulepe. Samuti käisid kõnelused brittidega 48 hävitaja (tehingu väärtus 7 miljardit dollarit) ning hispaanlastega viie sõjalaeva ostmiseks (tehingu väärtus 1,8 miljardit dollarit). Globaalsete tehingute sõlmimisel üritavad saudid kaubelda, et teine pool tooks võimalikult palju tootmist kuningriiki ning see tingimus raskendabki tihti kokkuleppeni jõudmist.

Siseriiklikult toodetakse erinevaid tulirelvi ning soomussõidukeid, mida kasutab kohalik sõjavägi. Riigi ambitsioon valmistada kodus ka keerulisemat tehnikat on viinud esimeste sammudeni lennumasinate ehitamise suunas. Näiteks on kohalik ettevõte Taqnia sõlminud kokkuleppe Lockheed Martiniga, et alustada Saudi Araabias Black Hawk kopterite tootmist.

2017. aasta mais loodi kaitsetehnikatootja Saudi Arabian Military Industries (SAMI), mis opereerib Saudi Araabia 2030 visiooni järgi. Ettevõtet juhib Andreas Schwer, Saksa lahingusüsteemide tootja Rheinmetall AG endine juht. Toodetakse neljas kategoorias: (mehitamata) lennumasinad, sõidukid, relvad ja raketid ning militaarelektroonika (radarid, sensorid, kommunikatsioonisüsteemid jne). Äsja alustati vene firmaga koostööd tankitõrjerakettide ja granaadiheitjate tootmiseks Saudi Araabias ning 2020. aastaks peaks firma pakkuma tööd 5000 inimesele ning tooma SKPsse 240 miljonit dollarit.

Kinnisvaraturg ja laenude finantseerimine

Alates nafta hinna langusest on saudid hakanud otsima odavamaid eluasemeid, mis on tekitanud turul puudujäägi taskukohasemast kinnisvarast. Et turg jälle tasakaalu viia, on riik kasutusele võtnud mitmeid meetmeid. Üheks on white land tax, mis rakendub rohkem kui 10 000 ruutmeetristele väljaarendamata maatükkidele, mis asuvad Riyadhis, Jeddahis ja Idaprovintsis. Omanik peab alustama vähemalt aasta jooksul ehitust või maksma riigile iga aasta 2,5% maatüki väärtusest. See maks peaks tõstma ehitusaktiivsust ja madalama hinnaklassi korterite pakkumist. Näiteks Ernst & Young hindab, et maksu tulemusena lisandub turule 400 000 ühikut taskukohaseid elamispindu.

Lisaks, kui saudid on harjunud nullprotsendilise maksumääraga siis nafta hinna languse järel rakendati mitmeid kaudseid makse. Näiteks kehtib riigis alates käesoleva aasta algusest 5% käibemaks, aga et hoida kinnisvaraturu aktiivsust, ei rakendu maks rendimaksetele ega kinnisvaratehingutele, mis toimuvad sugulaste vahel. Samuti vähendati nõutud sissemakse osakaalu varasema 30% pealt 15%ni, mis peaks muutma esimese kodu soetamise jõukohasemaks.

Riigi poolt asutatud Saudi Real Estate Refinancing Company (SRC) pakub pankadele ja muudele finantsinstitutsioonidele väga soodsatel tingimustel kapitali, mida laenata edasi kodu soetajatele ning ostab vajadusel ära pankade laenuportfelle. Firma ise otseselt kinnisvara ostmiseks laenu ei paku, kuid kava kohaselt investeeritakse 32 miljardit dollarit, et subsideerida kodulaenu võtmist ning sissemakse tasumist. Äsja osteti Bidayalt (270 miljonit dollarit) ning National Commercial Bankilt (väärtus teadmata) kaks laenuportfelli. Samuti alustati koostööd pangandustarkvara pakkujaga TCS Bancs.

Taastuvenergia

Geograafiliselt soodsa asukoha tõttu on Saudi Araabias tohutult potentsiaali taastuvenergia tootmiseks. Eesoleval aastal investeerib riik 5-7 miljardit dollarit kokku kaheksasse taastuvenergia projekti, tootmisvõimsusega 4,1 GW (3,3 GW päikeseenergiat ning 0,8GW tuuleenergiat). Käesolev investeering ületab visioonis seatud 2020. aasta eesmärke, milleks oli paigaldada 3,45GW taastuvenergia tootmisvõimsust.

Kui praegu peavad olema riiklikest hangetest osavõtmiseks 40-60% paneelidest või turbiinidest toodetud siseriiklikult, siis alates järgmisest aastast tõuseb see nõudmine juba üle 60 protsendi. Need tingimused ei ole läbiräägitavad, sest hiljutises allhankes pakkusid välisfirmad paneele lausa 24% odavamalt kui kohalikud tootjad, kuid võitjaks osutus siiski Saudi Araabia ettevõte, sest välismaised tootjad oleks viinud liiga suure osa investeeringust riigist välja. Hankele esitatud pakkumised olid senise ajaloo odavaimad: 2-3 dollari senti kW/h kohta, mis on odavam kui fossiilsetest kütustest elektri tootmine.

Lisaks avaldas Saudi Araabia koos Softbanki riskikapitalifondiga plaani luua riiki maailma suurim päiksepaneelide installatsiooni. Plaani kohaselt paigaldatakse 200GW päikesepaneelide tootmisvõimsust, kusjuures praegu toodetakse maailmas ca 100GW tootmisvõimsusega päikesepaneele aastas, mis tähendab seda, et kui koguda kokku kogu globaalne toodang, võtaks sellise pargi ainuüksi paneelidega varustamine aega kaks aastat. 2030. aastaks on Saudi Araabia energiavajadus eeldatavasti 100-120GW (praegu on päevane maksimaalne tarbimine 75GW) ning ülejääk plaanitakse eksportida.

Investoritele pakub huvi ACWA Power, mis teostab erinevaid elektijaamade projekte ning ligikaudu pooled neist on seotud taastuvenergiaga. Aasta lõpus kavatseb ettevõte läbi viia aktsiate esmase emissiooni, kui turule tuuakse kuni 30% ettevõttest ning kaasatakse 0,8 kuni üks miljard dollarit kapitali.

Saudi Araabia püüdlused riiki moderniseerida toovad mitmetes sektorites välja seni avaldamata potentsiaali. Kuigi arengukava avalikustamisest on möödas kõigest paar aastat, võib juba näha esimesi samme eesmärkide saavutamise suunas.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon