Börsinädal: Alibaba kasum kukkus, britid valmistuvad Brexitiks - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Börsinädal: Alibaba kasum kukkus, britid valmistuvad Brexitiks

Gert Siniloo

24.08.2018 10:50

Shutterstock

Sel nädalal olid uudiste keskmes Alibaba kvartalitulemused, USA-Hiina kaubanduskõnelused ning Brexiti ettevalmistused.

Neljapäeval avaldas oma teise kvartali tulemused Alibaba BABA ning nagu juba tavaks kujunenud, näitasid need ülikõrget kasvu. Hiina e-kaubanduse ja tehnoloogiaettevõtte käive ulatus teises kvartalis 80,92 miljardi jüäänini (11,77 mld dollarit), mis teeb aastaseks kasvuks 61%. Alibaba kasum langes samas aastavõrdluses 40,8%, jäädes 8,69 miljardi jüääni (1,26 mld dollarit) juurde, mida sõid põhiliselt makseteenuste tütarfirma Ant Financiali töötajaile makstud preemiad. Tulemused saatsid Alibaba aktsia eelturul 4% suurusele tõusule.

Alibaba olulisimas ärilõigus ehk e-kaubanduses oli kasv aastaga 61%, ent järjest kiiremini  arenev pilveteenuse äri suurendas käivet koguni 93% võrra. Käibekasvu on toetanud mahukad investeeringud ja firmade ülevõtmised, mis on samas toonud alla marginaale: ärikasumi marginaal oli teises kvartalis 10%, samas kui mullu küündis see 35%ni. Kokkuvõttes olid tulemused Alibaba jaoks edukad, sest käive näitas viimase nelja aasta kiireimat kasvu, kuid ettevõte hoiatas, et kasumikasv võib jääda ka lähiajal oodatust nõrgemaks.

Alibaba aktsia sulgemishind New Yorgi börsil oli 23. augusti seisuga 172,23 dollarit (päevane muutus: -3,16%). Alibaba edasivaatav hinna/kasumi kordaja (Forward P/E) on 23. augusti sulgemishinna juures 22,28.

Ühe lausega


Teisipäeval jõudis S&P 500 indeks uue kõigi aegade rekordini, ulatudes 2873,23

baaspunktini ning ületades viimast rekordit 26. jaanuaril (2872,87 bp).

Kui kolmapäeval teatati, et Saudi Araabia on maailma suurima naftatootja Aramco IPO-st loobunud, siis neljapäeva hommikul kinnitas riigi energiaminister, et muutunud on vaid ajakava.

Hiinas on nüüd 800 miljonit netikasutajat – rohkem kui USAs ja Indias kokku.

Maailmas laiemalt


Pärast teisipäeval toimunud kohtumist Ühendkuningriigi Brexiti-ministri Dominic Raab’iga teatas Euroopa Liidu pealäbirääkija Michel Barnier, et Brexiti-kõnelused on liikumas viimasesse faasi. Barnier’i sõnul peaks läbirääkimised lahkumisleppe üle läbi saama oktoobris või mõni nädal hiljem, kuid ikkagi enne aasta lõppu. Kõnelused jätkuvad juba uuel nädalal. Ehkki ametlik retoorika on mõlemal pool läbirääkimiste lauda keskendunud leppe sõlmimisele, tehakse ettevalmistusi ka hullemaks stsenaariumiks: neljapäeval avaldas Briti valitsus esimesed tehnilised juhised, mida teha leppeta lahkumise korral. Samal ajal usub 54% brittidest, et EList väljub riik ikkagi ilma kokkuleppeta.

Saksamaa on saanud viimasel ajal kõvasti kriitikat nii USAst kui ka Euroopa partneritelt Nord Stream 2 projekti suhtumise eest. Neljapäeval alustas kantsler Angela Merkel visiiti Gruusias, Armeenias ja Aserbaidžaanis – viimases on külastuse keskmes just gaasitarned Türgi kaudu ning seega võimalus leida Vene gaasile alternatiive. Tänavu esimesel poolaastal importis Saksamaa Venemaalt 39% enda gaasist.

USA president Donald Trump lubas teisipäeva õhtul kehtestada EList imporditud autodele 25% suurused tariifid, ent kaubandusministri Wilbur Rossi sõnad seda ei kinnitanud. Kolmapäeval alustasid aga USA ja Hiina aseministrid kaubanduskõnelusi, millelt esialgu erilisi tulemusi ei oodata. Samal ajal hakkasid kehtima värsked vastastikused tariifid 16 miljardi dollari väärtuses.

Saksamaa välisminister kutsus teisipäeval avaldatud arvamusloos üles looma uut rahvusvaheliste maksete süsteemi senise SWIFTi asemele – ilma USAta. Kolmapäeva õhtul ütles aga Angela Merkel, et välisministri kirjutis esindab vaid tema enda arvamust.

Nädalavahetuse lugemist


Tasa sõuad... Fiat Chrysler FCAU on investeerinud üsna vähe isesõitvatesse ning elektriautodesse – ent ettevõte võib siiski jõuda kaugemale kui teised autotootjad.

Uued töökohad. Hirm töökohtade kadumise ees automatiseerimise ajastul ei puuduta ainult lihtsaid töid. Siin on ülevaade kolmest tööst, mida tabab tulevikus hoopis õitseng.

Viimsepäeva investor. Kuidas tegutseb Paul Singer, keda on varem nimetatud maailma kõige kardetumaks investoriks?

Graafikute andmed: YahooFinance

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon