Kulla hind sulab - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kulla hind sulab

Erko Rebane

27.08.2018 08:47

Shutterstock

Pinged rahvusvahelises kaubanduses, Hiina ja eurotsooni majanduskasvu aeglustumine, Türgi liiri kriis ning selle mõju teistele arenevate riikide valuutadele peaks paberil olema piisav nimekiri põhjustest, mis õigustaksid kaitse otsimist kullast. Kuid varjupaiga pakkumise asemel on kulla untsi hind viimase nelja kuuga hoopis kukkunud dollarites -12% ning kuigi palju kergem pole elu olnud ka nende jaoks, kelle koduvaluutaks on euro (juunis saavutatud 2018.a kõrgpunktist -9%).

Nii nagu paljude teiste varaklasside puhul, kipub suveperiood vähendama aktiivsust ka kullaturul, mis peaks septembri saabudes uuesti pöörduma. Kuid kindlasti ei saa viimaste kuude hinnalangust kanda vaid hooajaliste tegurite arvele.

Üks peamiseid põhjuseid, miks kuld on finantsturgudel suurenenud määramatuse eest kaitset otsiva investori vihma käest räästa alla kiskunud, peitub kuldse metalli vähenenud nõudluses. World Gold Council andmetel oli kulla globaalne nõudlus esimesel poolaastal kokku 1960 tonni, mis on madalaim alates 2009. aastast ning märkis 2017. aasta sama perioodiga võrreldes -6% langust.  Kui keskpankade, juveeli- ning tehnoloogiatööstuse nõudlus püsis stabiilsena või isegi kasvas, siis kullaga tagatud investeerimistoodete puhul vähenes kasv 161 tonnilt 61 tonnile.

Allikas: World Gold Council

Kulda hülgavad peamiselt USA investorid, kes veel aasta alguses tundsid hirmu geopoliitiliste pingete ning dollari nõrgenemise pärast, ent aprillist liikus fookus Ühendriikide majanduskasvu kiirenemisele ning Föderaalreservi rahapoliitikale. FED on intressimäära liigutanud 2,5 aastaga 0,1250% pealt 1,875%le ning suure tõenäosusega kergitatakse seda järgneva aasta jooksul veel 100 baaspunkti võrra  2,875%le. Sellises keskkonnas kipuvad investorid eelistama varasid, mis lõikavad kasu õitsvast majandusest ning kõrgematest intressimääradest. Samal põhjusel on ka dollar aprillist alates uuesti jõudu kogunud ja kuna kuld on dollarites noteeritud, muudab see välisinvestorite jaoks ostmise kallimaks.

Kulla hinnalangus ei pruugi aga sellega veel läbi olla. Kui veel aasta alguses olid riskifondid, varahaldurid ning teised spekulandid turul tugevalt kulla hinna edasise kallinemise usku, siis poole aastaga on tehtud 180kraadine pööre. USA toorainefutuuride kauplemise komisjoni (CFTC) andmetel on eelpool mainitud turuosaliste netopositsioon kulla futuurides 3688 lepingu jagu negatiivne, mis pole nõnda pessimistlik olnud alates 2001. aastast ning näitab kollektiivset panust languse jätkumisele.

Allikas: Bloomberg

Siiski võib siin kulla austajate jaoks peituda lohutavaid märk, sest nõnda põrmustavaks muutunud sentiment on ajalooliselt toonud kaasa liikumise vastupidises suunas, mis annab lootust, et põhi võib olla lähedal. Ühtlasi võib viimaste kuude hinnalangus mõjuda toetavalt tarbijate nõudlusele, kuna odavam kullaunts kipub meelitama ostjaid ligi.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon