Kasvukonto uued fondid: vesi, energia, küberturvalisus ja robootika - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kasvukonto uued fondid: vesi, energia, küberturvalisus ja robootika

Siim Erik Akermann

28.08.2018 11:45

LHV

Kasvukonto fondivalik täienes megatrende jälgivate fondide näol. Tutvustame seekord investeerimisvõimalusi puhta vee, jätkusuutliku energia, küberturvalisuse ning robootika ja automaatika valdkonnas.

iShares Global Water UCITS ETF (IQQQ)

Fond investeerib laiahaardelistesse vee-ettevõtetesse, mis tegelevad üldiselt veekäitlemise innovaatiliste lahenduste loomisega. Väärtpaberifond on suhteliselt uus, see loodi aastal 2016, valuuta on euro ning fondi kulukuse määr 0,65%. Jälgib S&P Global Water indeksit

Fondi moodustavad peamiselt veega ja selle käitlemistehnoloogiaga seonduvad ettevõtted. Vesi on hetkel ning tulevikus maailma üks tähtsamaid ressursse ning see, et järvedel, jõgedel ja põhjaveekihtidel on raske sammu pidada ülekuumeneva rahvastikukasvuga pole enam mingi uudis. World Economic Forumi kohaselt on veekriis 10 aasta pärast maailmas tõsiseim probleem. Kuidas globaalne veekriis pole enam mägede taga oleme kirjutanud siin.

Kõige suurema osakaalu fondist 8,91% moodustab USA suurim investorite vee- ja kanalisatsiooniteenuste ettevõte American Water Works Inc. Teisena 5,75% moodustab veetehnoloogia firma Xylem Inc, mis tõhustab vee kasutamist erinevates sektoristes. Kolmas on 5,04% osakaaluga segakontsern Danaher corp, mis tegutseb neljas segmendis: keskkonnalahendused, bioteadused, diagnostika ja tervisehoid.

Täpsem info fondi koduleheküljel.

iShares Global Clean Energy UCITS ETF (IQQH)

Mõnevõrra vanem fond aastal 2007 loodud iShares Global Clean Energy ETF investeerib mitmekesistesse taastuvenergia ettevõtetesse. Fond keskendub firmadele, mis loovad uusi lahendusi taastuvenergiale üleminemiseks. Fossiilkütuse varude otsa lõppemine lähima 80 aasta jooksul on peamine tegur, mis suurendab tulevikus fondi tootlust. Fondi valuuta on euro ning aastane kulukuse määr 0,65%. Jälgib S&P Global Clean Energy indeksit.

Fondi kolme suurima osakaaluga ettevõtted on kõik taastuvenergia tootmises tegutsevad. Kõige suurema osakaalu (5,89%) moodustab Verbund AG, mis on Austria suurim elektritootja ning katab umbes 40% elektri nõudlustest Austrias, 90%  sellest hüdroenergia baasil. Teine on 5,63% osakaaluga Contact Energy Limited Uus-Meremaa elektritootja ning maagaasi jaemüüja. Kolmandana järgneb 5,57%ga Covanta Holding Corp, mis pakub jäätmekäitlemisteenust ning toodab jäätmetest elektrit.

Täpsem info fondi koduleheküljel.

iShares Automation & Robotics UCITS ETF (2B76)

Pole uudis, et liigume automatiseeritud ühiskonna poole ning tulevik võrdub robootikaga. Selleks, et investeerida robootikasse on olemas 2016. aastal loodud iShares Automation & Robotics fond. Eesmärk on jälgida arenenud ja arenevate turgude automaatika ja robottehnoloogia ettevõtteid, mis toodavad märkimisväärset tulu konkreetses sektoris. Fond jälgib iSTOXX FactSet Automation & Robotics indeksit, valuuta on euro ning aastane kulukuse määr on 0,40%.

 

Fondis on enamus ettevõtteid suhteliselt uued, innovaatiliste lahendustega välja tulnud firmad, kuid leiab ka tuntumaid nagu näiteks Garmin, Toyota või Toshiba. Kuidas tööstusrobotid vallutavad tehaseid oleme kirjutanud siin ja kuidas robotid tungivad töötuturule siin.

Täpsem info fondi koduleheküljel.

L&G Cyber Security UCITS ETF (ISPY)

Tehnoloogia arenguga kaasnevad ohud internetis. See omakorda on tekitanud uue, küberturvalisusega tegelevatesse ettevõtetesse investeeriva väärtpaberifondi L&G Cyber Security ETF. Fondi eesmärk on jälgida peamiselt küberjulgeolekuga tegelevate ettevõtete tegevust ning nendesse investeerida. Küberturvalisus on järjest enam kujunemas megatrendiks, kuna inimesed soovivad tunda ennast internetis turvaliselt ning sarnaselt peavad ka olema riigid ning institutsionaalsed asutused kaitstud pahavara ja kurjategijate eest. Fond jälgib ISE Cyber Security indeksit, valuuta on euro ning aastane kulukuse määr on 0,75%.

Küberturvalisusega tegelevad ettevõtted on viimaste aastate jooksul korralikult kasvanud. Fondi suurima osakaalu (4,30%) moodustab ettevõte Qualys Inc, kes arendab pilveteenuste turvalisust. Temale järgnevad ettevõtted CyberArk Software Ltd ning Sophos Group PLC, kes arendavad, turustavad ja müüvad tarkvaraga seotud turvalahendusi, mis kaitsevad organisatsioone rahvusvaheliselt küberrünnakute eest. Fondis olevad ettevõtted tegutsevad peamiselt tehnoloogiasektoris (97.21%) ja vähemal määral ka tööstuses (2.79%). Küberturvalisusest oleme varem kirjutanud siin.

Täpsem info fondist lingil.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon