Börsinädal: Amazoni rekord, Facebooki kasutus langeb, India kosmoseplaanid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Börsinädal: Amazoni rekord, Facebooki kasutus langeb, India kosmoseplaanid

Gert Siniloo

07.09.2018 10:30

pixabay.com

Lisaks pingelisele kuulamisele USA seadusandjate ees tabas Facebooki sel nädalal kainestav statistika. Senaatorite huvi on kasvamas ka Amazoni vastu.

Amazonist AMZN sai selle nädala teisipäeval Apple’i AAPL järel teine ettevõte, mille turuväärtus ületas maagilise 1 triljoni dollari piiri. Tipphetke ajal maksis üks Amazoni aktsia 2050,50 USA dollarit, kuid kauplemispäeva lõpus oli see langenud 2039,51 dollarile.

Kuigi Apple jõudis ajaloolise väärtuseni enne, väärib märkimist, et ettevõttel kulus selleks 38 aastat alates börsiletulekust, samas kui Amazonil läks aega 21 aastat. Ka on Amazoni aktsia kasvanud tänavu aasta algusest 71,5%, Apple’i aktsia aga 34,5%. Hea võrdluse kahe gigandi tulemuste vahel leiab siit

Päev pärast rekordit esitati USA senatis aga eelnõu, mis sunniks suurfirmasid, kelle töötajad sõltuvad föderaaltoetustest, maksma rohkem makse. Eelnõu lühinimi on BEZOS Act ning sellele on eelnenud nädalaid kestnud vaidlus Amazoni ja ettevõtet halbades töötingimustes süüdistanud senaatori Bernie Sandersi vahel. Amazon on seni süüdistustele vastu vaielnud. Kolmapäeval langes Amazon -2,19%, makstes 1994,82 dollarit.

Facebook, Twitter seadusandjate risttules

Kolmapäeval andsid USA senati luurekomitee ees tunnistusi Facebooki FB tegevjuht (COO) Sheryl Sandberg ja Twitteri TWTR tegevjuht Jack Dorsey, kes pidi esinema ka esindajatekoja ees. Põhiliselt keerles kuulamine USA valimiste mõjutamise üle sotsiaalmeediaplatvormidel. Huvitaval kombel sai kohalolnutest isegi rohkem tähelepanu see, keda kohal polnud: nimelt jäi Google’ile GOOGL mõeldud tool istungiruumis tühjaks, mida senaatorid ka kõvasti kritiseerisid. Põhjaliku kokkuvõtte kohapeal räägitust leiab siit, veidi lühema siit. FB aktsia kukkus kolmapäeval -2,33%, TWTR aktsia langes -6,06%.

Samal päeval istungitega selgus värskest uuringust, et Facebooki kasutajaaktiivsus ameeriklaste seas on kahanenud. Eriti torkab see silma noorte kasutajate seas: 44% 18-29aastastest on viimase aasta jooksul Facebooki äpi enda telefonist kustutanud.

Rootsis on tulemused lahtised

Eeloleval pühapäeval toimuvad Rootsis üldvalimised ning viimase seisu järgi ei suuda ei vasak- ega parempoolsete blokk parlamendis enamust saavutada. Tugeva tulemuse teevad ilmselt Rootsidemokraadid, kellega aga kõik ülejäänud parteid on koostöö välistanud. Kiire ülevaate kõigi erakondade ja parteijuhtide seisukohtadest saab siit ja siit. Valimiskampaania sisust on sisukad ülevaated siin ja siin.

Ühe lausega


59% brittidest hääletaks referendumil Brexiti vastu – kui neile see võimalus antaks.

Viimastel kuudel on investoreid saatnud mure Itaalia kasvava riigivõla ja kallite lubaduste üle – siin on aga nimekiri teistest riikidest, mille suhtes tähelepanelik olla (näiteks Saksamaa).

Nädalavahetuse lugemist


See on meie punker... Rikkad ameeriklased teevad järjest enam plaane, kuhu põgeneda katastroofi korral ning nende lemmiksihtkoht on Uus-Meremaa. Siin on illustreeritud ülevaade.

Google’i masinavärk. Mida me õieti teame sellest, kuidas Google’i otsing – mille kaudu käib 90% veebiotsingutest – töötab?

Nelja aastaga orbiidile. Indial on plaan saata juba 2022. aastal inimesed kosmosesse – ja seda kõike vaid 1,4 miljardi dollari eest.

Graafiku andmed: YahooFinance (Amazoni turuväärtused augustikuu lõpu seisuga)

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon