Kasvukonto fondid - taristu, jätkusuutlik areng, dividendid ja kinnisvara - Kasvukonto - Uudised - LHV finantsportaal

Kasvukonto fondid - taristu, jätkusuutlik areng, dividendid ja kinnisvara

Siim Erik Akermann

19.09.2018 09:34

LHV

LHV Kasvukonto uute fondide ülevaate viimases osas keskendume kinnisvarale, jätkusuutlikule arengule, infrastruktuurile ja dividendidele.

iShares STOXX Global Select Dividend 100 UCITS ETF (ISPA)

Fond koondab endas 100 kõrget dividendi maksvat ettevõtet Euroopast, Põhja-Ameerikast, Aasiast ja Vaikse ookeani piirkonnast. Jälgitakse STOXX Global Select Dividend 100 indeksit, mis sisaldab endas STOXX Select Dividend 30, STOXX North America Select Dividend 40 ja STOXX Asia/Pacific Select Dividend 30 indeksit. Ettevõtted valitakse alamindeksitesse vastava regiooni STOXX 600 indeksitest peamiselt dividendide väljamakse määra alusel. Fondi valuuta on euro ning aastane kulukuse määr 0,46%.

Riikide lõikes on suurim osakaal USA ettevõtetel 23.05%, järgnevad Suurbritanna 12.08%, Austraalia 11.83% ja Hong Kong 10.37%. Ülejäänud riikide ettevõttete osakaal jääb alla kümne protsendi. Konkreetsetest ettevõtetest rääkides on täna fondis nii mõnedki maailma tuntuimad ettevõtted: GlaxoSmithKline (GSK), Royal Dutch Shell (RDSB) ja ka näiteks Tallinna börsil noteeritud Tallinna Vees kolmandiku suurust osalust omav United Utilities (UU). Sektorite lõikes jaotust illustreerib paremal olev graafik.

Täpsem info fondi koduleheküljel.

 

iShares Dow Jones Global Sustainability Screened UCITS ETF (IUSL)

Säästva Eesti Instituudi sõnul on sotsiaalselt vastutustundlik investeering selline, mis ei ole vastuolus keskkonna või inimarengu eetiliste põhimõtetega. Just seda järgiv fond investeerib jätkusuutlikesse ettevõtetesse, mis on valitud tänu nende majanduslikele, keskkonnaalastele ja sotsiaalselt vastutustundlikele omadustele. Välistatud on ettevõtted, mis saavad tulu alkoholist, tubakast, hasartmängust, relvastusest, tulirelvadest ja täiskasvanute meelelahutusest.  Fond jälgib Dow Jones Sustainability World Index ex Alcohol, Tobacco, Gambling, Armaments & Firearms and Adult Entertainment indeksit. Fondi valuuta on euro ning aastane kulukuse määr 0,60%.

Selleks, et ettevõte fondi jõuaks peab ta läbima tugeva sõela, milles hinnatakse head ühingujuhtimist, läbipaistvat maksukäitumist, mõju kliimamuutustele, inimõigustele, keskkonnale ja muid sarnaseid faktoreid. Iga aastast hindamist viib läbi RobecoSAM. www.robecosam.com, kes ettevõtted vastavalt oma metoodikale reastab.

Fondis on täna üsna palju maailmanimedega ettevõtteid. Kõige suurem osakaal 4,80% on rahvusvahelisel tehnoloogiaettevõttel Microsoft, teisel kohal Bank of America Corp 1,69%. Esikümnest leiab ka näiteks Inteli(1,52%) ja Samsungi(1,31%).

Täpsem info fondi koduleheküljel.

iShares Global Infrastructure UCITS ETF (IQQI)

Fond investeerib nii arenenud kui ka areneva majandusega riikide taristuettevõtetesse. Fond loodi 2006. aastal ning varasemalt jälgis Macquarie Global Infrastructure 100 indeksit, mille loojad otsustasid selle 2017. aastal sulgeda, sellest ajast jälgib fond FTSE Global Core Infrastructure ideksit. Fondi valuuta on euro ning aastane kulukuse määr on 0,65%.

Taristu ehk infrastruktuur on piirkonna majanduslikuks arenguks ja ühiskonna heaoluks vajalik süsteem, mis sisaldab maanteid, raudteed, sadamaid ja telekommunikatsiooni. Ühenduses olemine oma naabrite või lihtsalt kaubanduspartneritega võimaldab riigi ja tema ettevõttete tegevust avada riigipiiridest väljapoole, kaubelda ja olla edukas.

Suurima osakaalu fondi ettevõtetest moodustavad transpordi-, kommunaal-, ja energiaettevõtted. Kõige suurema osakaaluga 5,65% on fondis Union Pacific, mis arendab ja haldab USA raudteevõrku. Suuruselt teine ettevõte 3,94% on fondis USA-d ja Kanadat elektriga varustav Nextera Energy. Kolmas 3,19% on traadita side ja raadioside infrastruktuuri omanik ja operaator American Tower (AMT), kes haldab ja omab kommunikatsiooniettevõtete mobiilsidemaste.

Täpsem info fondi koduleheküljel.

SPDR Dow Jones Global Real Estate UCITS ETF (SPYJ)

2012. aastal loodud Dow Jones Global Select ETF investeerib kinnisvarahalduse- ja arendusega tegelevatesse ettevõtetesse, ning püüab võimalikult täpselt jälgida läbi avalikult kaubeldavate ettevõtete globaalse kinnisvaraturu käekäiku. Fond koosneb kinnisvarainvesteeringute usaldusühingutest REIT ja kinnisvarafirmadest REOC. Suurim erinevus REIT ja REOC vahel on see, et viimane investeerib ettevõtte tulud uuesti, mitte ei jaga neid osanikele. REIT on samas ühing, mille eesmärk on omada ja hallata kinnisvara üüritulu saamise eesmärgil, ning vähemalt 90% tuludest investoritele välja jagada, et saada maksusoodustus. Fondi valuuta on euro ning aastane kulukuse määr 0,40%.

Fondis on kõige suurema osakaaluga REIT tüüpi traditsioonilised kinnisvaraettevõtted, kuid esikümnest leiab ka põnevamaid ettevõtteid nagu näiteks Digital Realty Trust, mis investeerib andmesidekeskustesse ning aitab kaasa pilveteenuste ning tehnoloogia arengule.

Täpsem info fondi koduleheküljel.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon