Mis aktsiatega tegid LHV kliendid oktoobris enim tehinguid? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mis aktsiatega tegid LHV kliendid oktoobris enim tehinguid?

Gert Siniloo

09.11.2018 09:00

pixabay.com

Oktoobris, mil aktsiaturud olid üle maailma languses, pakkusid LHV klientidele enim huvi Tesla aktsiad, kuid palju tehinguid tehti ka Tallinna Sadama väärtpaberitega.

Tesla

Elektriautosid tootva Tesla TSLA jaoks oli oktoober oluline tõusukuu: ettevõtte aktsia edenes kuu viimaseks kauplemispäevaks 8,6%, võrreldes kuu algusega, makstes 337,32 dollarit. Head uudised tulid ettevõttele juba kuu esimestel päevadel, mil Tesla teatas, et toimetas kolmandas kvartalis tellijateni 83 500 sõidukit, lüües sellega analüütikute ootusi 3000 masina võrra. Sealjuures moodustas kolmandas kvartalis tarnitud autode arv 80% kõigist 2017. aastal Tesla tarnitud sõidukitest. Aktsiad saatsid aga lendu kuu lõpus avaldatud kvartalitulemused, mis näitasid, et ettevõte jõudis kasumisse (311,5 miljonit dollarit), võrreldes aasta tagasi teenitud 619,4 miljoni dollari suuruse puhaskahjumiga. Ettevõtte käive kasvas samal perioodil aastavõrdluses üle kahe korra 6,82 miljardi dollarini.

Tesla börsiajaloo ehk viimase kaheksa aasta jooksul oli see kokku kolmas kvartal, mil on kasumisse jõutud. Ühtlasi prognoosis ettevõte kasumit ka eesootavaks neljandaks kvartaliks. Samas moodustas suure osa kolmanda kvartali kasumist teistele autotootjatele müüdud nullemissiooniga sõidukite regulatiivne krediit ning seda kinnitas ka Tesla ise. November algas ettevõttele aga uue võimaliku kohtuasjaga, kui USA väärtpaberiturujärelevalve (SEC) edastas Teslale kohtukutse seoses sõiduki Model 3 tootmise kohta tehtud prognoosidega 2017. aastal. TSLA sulgemishind oli 7. novembril 348,16 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe (Forward P/E) 57,47.

Allikas Yahoo Finance. Tutvu TSLA viimase viie aasta tootlusega siin.

Tallinna Sadam

Vähem kui pool aastat börsil noteeritud olnud Tallinna Sadam TSM1T on Eesti suurim sadamavaldaja, mis tegutseb landlord-tüüpi sadamana, tegemata ise ühtegi kaubakäitlustoimingut. Ettevõte haldab ja arendab sadamataristut ning rendib maad terminalioperaatoritele, andes hoonestusõigusi. Lisaks reisisadamate (Vanasadam ja Saaremaa sadam) ning kaubasadamate (Muuga sadam ja Paldiski Lõunasadam) haldamisele opereerib ettevõte tütarfirma kaudu ka parvlaevu, mis seilavad Eesti mandriosa ja saarte vahel.

Tänavu juunis Balti börsi põhinimekirjas kauplemist alustanud Tallinna Sadama aktsia tegi oktoobris läbi väikse languse, kaotades 1,57% kuu alguse väärtusest. Samas jäi oktoobri sisse mitu rekordilist päeva, mil ettevõtte aktsia sulgus enda ajaloo kõrgeimal tasemel ehk 2,17 euro juures. Oktoobri alguses avaldas Tallinna Sadam kolmanda kvartali reisijate- ning kaubaveo mahud, mis näitasid aastavõrdluses 27,5% suurust kaubamahtude kasvu ning 2,2% suurust reisijate arvu kasvu. Novembri esimene päev tõi aga teate, et ettevõte alustab koostöös Alexela Investiga Paldiskisse LNG terminali rajamise võimaluste uurimist. Tallinna Sadama osa ettevõtmises oleks vajaliku sadamataristu väljaarendamine ja tagamine. 15. novembril on oodata Tallinna Sadama kolmanda kvartali majandustulemusi. TSM1T sulgemishind oli 7. novembril 2,06 eurot.

Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu TSM1T tootlusega alates IPO-st siin.

Amazon

E-kaubamaja Amazon AMZN, millest sai septembris triljoni dollari suuruse turuväärtusega ettevõte, kauples oktoobris langevate hindade juures. Kuu lõikes kukkus Amazoni aktsia 20,3% ning hind kahanes alla 1600 dollari. Üldisest turgude ja tehnoloogiasektori langusest pihta saanud Amazoni aktsia kukkus kuu lõpus veelgi pärast kolmanda kvartali tulemuste avaldamist. Ehkki nii Amazoni kogukäive, ärikasum kui ka Põhja-Ameerika müügitulu näitasid väga tugevaid kasvunumbreid, jäid kogukäive ning neljanda kvartali tulemuste prognoos analüütikute ootustele alla. Kui viimased prognoosisid ettevõtte käibeks aasta viimases kvartalis 73,79 miljardit dollarit, siis ettevõtte enda arvates võib käive ulatuda kuni 72,5 miljardi dollarini. Samas on neljas kvartal pühadehooaja tõttu Amazoni jaoks olulisim müügiaeg. AMZN sulgemishind oli 7. novembril 1755,49 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 65,67.

Allikas: Yahoo Finance. Tutvu AMZN viimase viie aasta tootlusega siin.

Nvidia

Californias paiknev Nvidia NVDA on hästi tuntud kõigile arvutimänguritele, sest ettevõte tegeleb graafikaprotsessorite (GPU) tootmisega nii arvutitele kui ka autotööstusele. Ettevõtte tuntuim GPU GeForce konkureerib otseselt Advanced Micro Devices’i AMD sarnase tootega Radeon. Graafikaprotsessorite turul sisuliselt vaid kaks tegutsejat ongi, kuid Nvidia käes on kaks korda suurem turuosa. Lisaks toodab Nvidia veel süsteemikiipe ning on keskendunud ka tehisintelligentsile.

Sarnaselt teiste tehnoloogiasektori ettevõtetega langes oktoobris ka Nvidia aktsia, kahanedes kuu lõpuks 27,1%. Novembrikuu keskel avaldatavad Nvidia kvartalitulemused näitavad tõenäoliselt pihtasaamist GPU-de müügi osas, mida on kahandanud nõudluse vähenemine seoses senist kasvu hoogustanud krüptovaluutade kaevandamisega, kuna viimaste hinnad on langenud ning kaevandamise jaoks on tekkinud eraldi riistvara. Samas tundub Nvidia positsioon mängude jaoks kasutatavate GPU-de osas olevat parem kui AMD-l ning Nvidia tuli lisaks hiljuti turule ka n-ö järgmise põlvkonna protsessoritega, mis kannavad nime Turing. NVDA sulgemishind oli 7. novembril 213,79 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 26,23.

Allikas: Yahoo Finance. Tutvu NVDA viimase viie aasta tootlusega siin.

Siauliu Bankas

Leedu suuruselt neljas pank Siauliu Bankas SAB1L on tegutsenud alates 1992. aastast. 2018. aasta alguse seisuga moodustas Siauliu turuosa Leedu pankade seas varade, laenude (s.h liisingud) ning hoiuste poolest vastavalt  8,0%, 6,6% ning 8,7%. Panga üks põhitegevusi on laenude andmine väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele ning ühtlasi ollakse Leedus turuliidrid korterelamute renoveerimise rahastamises, mis on ka viimastel aastatel toetanud laenuportfelli kasvu. Panga suurim aktsionär on Euroopa Arengu- ja Rekonstruktsioonipank (EBRD).

Üldine turgude langus ei jätnud oktoobris puutumata ka Siauliu Bankast ning ettevõtte aktsia väärtus kahanes kuu lõpuks 7,84%, võrreldes kuu algusega. November on aga seni alanud investorite jaoks rõõmusõnumiga, sest äsja avaldatud kvartalitulemused näitasid puhaskasumi kasvu aastavõrdluses 111,6% 11,45 miljoni euroni. Netointressitulu suurenes kolmandas kvartalis 10,4% 16,13 miljoni euroni ning netoteenustasutulu kasvas samal perioodil 34,4%, ulatudes 3,83 miljonit euroni. SAB1L sulgemishind oli 7. novembril 0,449 eurot.

Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu SAB1L viimase viie aasta tootlusega siin.

Uued tulijad: Netflix ja Tallink

Selle kuu tabelist leiab ka kaks uut tulijat, võrreldes eelmise kuuga. Nendeks on USA meediateenuste pakkuja ning kõigile seriaalihuvilistele tuntud Netflix NFLX ja kodumaine laevanduskontsern Tallink Grupp TAL1T. Kui neist esimese aktsiat tabas sarnaselt sektori teiste ettevõtetega oktoobris korralik langus, mis viis NFLX väärtusest enam kui viiendiku (-20,9%), siis Tallinkil õnnestus kuu lõikes hoida langust vaid 0,41% juures.

Samas tuli mõlemalt ettevõttelt kuu jooksul investoritele meeldivaid sõnumeid. Netflixi käive kasvas kolmandas kvartalis aastaga 34,0% ligi 4 miljardi dollarini ning ärikasum suurenes samal ajal 130,1% 481 miljoni dollarini. Puhaskasum kasvas aga üle kolme korra, ulatudes 403 miljoni dollarini ning uusi tellijaid lisandus aastavõrdluses ligi kolmandiku võrra enam ehk 6,96 miljonit. NFLX sulgemishind oli 7. novembril 327,5 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 78,93 (Tutvu NFLX viimase viie aasta tootlusega siin).

Tallink teatas aga kuu alguses, et plaanib vähendada ettevõtte aktsiakapitali 2019. aastal 7 sendi võrra aktsia kohta ning ühtlasi täiendada dividendipoliitikat, mille järgi makstaks võimaluse korral dividendi vähemasti 5 senti aktsia pealt. Lisaks tuli kuu keskel teade uue tellitava LNG-laeva kohta, mis peaks valmis saama 2021. aasta lõpuks. Novembri esimesel päeval selgus ettevõtte värsketest kvartalitulemustest, et käive suurenes aastavõrdluses 0,3%, ent puhaskasum kahanes 3,6%. Reisijate arv samas tõusis 1,2% võrra. Ettevõtte teatel mõjutasid kolmanda kvartali tulemusi suuresti kütuse maailmaturuhindade tõusust tulenevad suuremad kulutused kütusele. TAL1T sulgemishind oli 7. novembril 0,994 eurot (Tutvu TAL1T viimase viie aasta tootlusega siin).

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti oktoobris arvukalt tehinguid ka Tallinna Kaubamaja Grupi TKM1T (kuine aktsia hinnamuutus: -2,89%), Merko Ehituse MRK1T (-5,61%) ning Advanced Micro Devices’i AMD (-42,0%) aktsiatega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: Tallinna Kaubamaja Grupp, Merko Ehitus ning Advanced Micro Devices.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon