Kõik šokolaadist - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kõik šokolaadist

Kirke Ruuven

20.11.2018 09:09

Pixabay.com

Šokolaad on maius, mis kuulus Prantsusmaa valitseja Napoleon Bonaparte’i lemmikute hulka ning on täna üks kondiitritööstuse (ingl confectionary industry) kasumlikuim segment. Kuna peatselt on saabumas ka jõuluaeg, siis on just õige aeg sellest hõrgust maiusest natuke rohkem teada saada.

Kakao ja šokolaadi ajalugu ulatub juba 1400ndatesse eKr, kui maiad (iidsed indiaani rahvad) kakaopuu ja selle seemned avastasid. Huvitav on see, et 90% šokolaadi ajaloost ei ole sellel söömise ja suhkruga mitte mingit pistmist olnudki, sest algselt valmistati kakaoubadest mõru vahust vürtsikat jooki, mida asteegid kutsusid xocoatliks.

Kakaooad olid nii väärtuslikud, et maiad ning asteegid kasutasid seda isegi maksevahendina. Näiteks maksis üks jänes kaheksa uba ja kalkun sada uba. Legendi kohaselt tõi esimesed kakaooad siia Columbus 1502. aastal, kuid tema nende kulinaarsetest omadustest kunagi teada ei saanud, sest ta suri 1506. aastal, arvates, et need on „mandlid“.

17 aastat hiljem ehk 1519. aastal, kui asteekide kuningas Montezuma Hispaania maadeavastajatele xocoatl’it ja kakaopuude kasvatust pakkus, said eurooplased esmakordselt aimu kakaoubade potentsiaalist ning saatsid joogi retsepti ka oma kodumaale. Algselt käsitleti seda kui ravimit, kuid pärast suhkru lisamist sai see Hispaania rahva lemmikjoogiks. Ülejäänud Euroopa avastas kakao alles 17. sajandi alguses.

Šokolaadist sai kiiresti moodne jook, mis algselt oli küll vaid rikaste pärusmaa. Näiteks avati Inglismaal mitmeid avalikke ainult härrasmeestele mõeldud šokolaaditubasid. Viimased olid ülimalt populaarsed kohad, meenutades atmosfäärilt aga tänapäevaseid kärarikkaid pubisid jalgpallimatši ajal.

Aurumasina leiutamine tööstusrevolutsiooni ajal muutis šokolaadi töötlemisprotsessi hõlpsamaks ja seetõttu hakati šokolaadi masstootma. 1847. aastal valmistas Fry&Son esimese šokolaaditahvli ehk šokolaadi, mida sai esmakordselt süüa.

19. sajandil alustasid tegevust mitmed siiani teada-tuntud nimed – näiteks Lindt & Sprüngli (LISN) avas oma uksed 1845. aastal. Cadbury, nüüdseks kolmanda suurima šokolaaditootja Mondelezi (MDLZ) tütarettevõte hakkas oma šokolaadikarpe Inglismaal 1868. aastal müüma. Mõned aastad hiljem tegi oma debüüdi ka Nestle (NESN), paisates poelettidele piimašokolaadi. Hershey (HSY) teekond algas 1894. aastal.

I ja II maailmasõja aastatel tuli müüki mitmeid erisuguste täidistega šokolaadikomme ja tuhandeid uusi šokolaaditahvleid ning -batoone. Valmis said nii MilkyWay kui ka Snickers. Hershey valmistas šokolaadi peamiselt aga USA sõduritele. Ettevõte jagas sõja ajal miljoneid spetsiaalselt valmistatud Field Ration D šokolaade, mis olid ülitahked ja sulasid alles 49 kraadi juures. Pärast sõda nõuti šokolaadi veelgi rohkem.

20. sajand oli šokolaadi jaoks väga kirju aeg – lisaks igasugustele erinevatele maiustele ilmusid müüki ka šokolaadijäätised, šokolaadist sigaretid, šokolaadiga kaetud pähklikompvekid, maapähklivõiga täidetud šokolaadikompvekid ja palju muud. 2000. aasta ning uus põlvkond tõid šokolaadi tarbimisse aga uued trendid. Taas kerkisid esile eksootilised vürtsid ning populaarsust hakkasid koguma kõrge kakaosisaldusega šokolaadid.

Täna on suurim šokolaaditootja maailmas USA, mille oodatav müügitulu šokolaadist 2018. aastal on 26,5 miljardit dollarit. Suurimad tarbijad on Šveits ja Saksamaa, kus inimese kohta süüakse aastas vastavalt 8,8kg ning 8,07kg šokolaadi. Eraettevõtted Mars Wrigely (toodab Snickersit) ja Ferrero Group (toodab Nutellat, Kinder Buenot) on tulude poolest maailma suurimad šokolaadi tootvad firmad.

Maailma suurimad maiustuste ettevõtted, mis toodavad mingil kujul šokolaadi

Allikas: Statista.com

IC Confectionery andmete järgi peaks globaalse kondiitritööstuse turu suurus, kuhu kuuluvad nii šokolaad, suhkru- kui ka kummikommid, jõudma 2023. aastaks 237,4 miljardi dollarini, kasvades +3,9% aastas. Maailma šokolaadi müük tõuseb Grand View Researchi kohaselt 2025. aastaks aga 154,5 miljardi dollarini.  BusinessWire ootab luksus šokolaadide turule perioodil 2018-2022 +7%list aastast kasvu.

Suureks võtmeteguriks šokolaadi tarbimise suurenemises on tõusev teadlikkus šokolaadi raviomadustest. Üha rohkem teatakse, et kõrge kakaosisaldusega tumeda šokolaadi söömine võib vähendada stressi, ennetada vananemist ning ka mõningaid haigusi. Persistence Market Research analüütikute arvates hoiab šokolaadi nõudlust kõrgena ka igasuguste šokolaadimaitseliste toodete (jäätised, pagaritooted, joogid jne) lai vastuvõetavus.

Tänase tarbija puhul kerkib esile ka soov šokolaadis uusi maitseid ja tekstuure kogeda. Näitena saab välja tuua erinevad juurvilja ja šokolaadi kombinatsioonid, ning ka Nestlé poolt toodetud Kit Kati, mis on ülimalt populaarne Jaapanis. Seal eksisteerib reaalselt sadu erinevaid Kit Kati maitseid, mida näeb hästi sellelt Pinteresti lehelt.

Kuvatõmmis Kit Kati Pinterestist

Allikas: Pinterest.com/kitkatglobal

Samal ajal huvitab inimesi ka šokolaadi päritolu ning selle tervislikkus ehk üha enam nõutakse nii gluteeni-, suhkru- ja laktoosivabu kui ka valgurikkaid šokolaade. Nagu näha, on paari tuhande aastaga vahusest kakaojoogist välja kasvanud kirju ja pidevalt arenev tööstusharu. Inimesed üle maailma armastavad šokolaadi ning paistab, et nii pea sellele alternatiivi ei leita ega tahetagi leida.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon