Uus kirjandus LHV raamatukogus - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Uus kirjandus LHV raamatukogus

Priit Rum

21.11.2018 10:39

Shutterstock

Raamatud aitavad avardada maailma. Lugemine annab uusi teadmisi, motivatsiooni, inspiratsiooni. Kauplemine, juhtimine, investeerimine, psühholoogia, krüptorahandus – huvipakkuvat on palju. Esitleme eestikeelseid teoseid LHV raamatukogust, mis neid teemasid tutvustavad.

EDWIN LEFÈVRE
Aktsiamänguri pihtimus
2018

Mis on juhtunud minevikus, juhtub ka tulevikus ikka ja jälle. Inimloomus ei muutu mitte kunagi.

Just psühholoogia ning selle seos aktsiaturgude ja kauplemisega on läbiv teema Edwin Lefèvre’i raamatus „Aktsiamänguri pihtimus”. Autor jutustab 20. sajandi alguses USA aktsiabörsil tegutsenud kaupleja Larry Livingstoni teekonnast Wall Streeti tipptegijate hulka. Peategelase prototüüp on legendaarne kaupleja Jesse Livermore, kes teenis kauplejana arvestatava varanduse tänu sellele, et tundis turul ära korduvad mustrid – käituvad ju inimesed teatud olukordades samamoodi ajast, riigist ja rahvusest olenemata. Kuigi väidetavalt polnud Lefèvre’il endal aktsiaturgudega vähimatki seost, oli neil Livermore’iga tekkinud erakordne omavaheline sünergia, mille tulemusel sündis tänase päevani kõrgelt hinnatud meistriteos.

„Aktsiamänguri pihtimus” keskendub paljuski peategelase kauplemisstrateegiale ja tema kõige olulisemaid tehinguid analüüsitakse üsna põhjalikult. Teiste hulgas vaadeldakse neid, mis paiskasid Larry Livingstoni püünelt põrmu, sest – nagu raamatuski öeldud –kahjumit toonud tehingutes peegelduvad kõige selgemini vead, millest peab õppima.

Raamatu lakooniline toon aitab rõhutada eduka kaupleja kõige olulisemaid omadusi: head rutiinitaluvust ja enesekontrolli. Valdav enamik raamatus kirjeldatud lugudest on reaalselt aset leidnud ja seega viiakse lugeja muu hulgas ka tormiliste ajaloosündmuste keskele, mis maailma aktsiaturge toona mõjutasid.

Paljud meetodid, mida Livingston börsidel kasutas, on tänapäeval kriminaalkorras karistatavad, sest kauplemine on saanud pähe märksa tugevamad päitsed. Nagu paljud praegused kauplejadki nendib Livingston, et turul rahateenimine on muutunud palju keerulisemaks kui 19. sajandi keskpaigas. See tõmbab jämeda joone alla raamatu peamisele sõnumile: ei ole midagi uut siin päikese all.

See ei ole pelgalt edulugu, sest peategelase tee tippu polegi selles ehk kõige tähelepanuväärsem. Pigem rullub meie ees lahti kohati üsna hullumeelne ja kinnisideedest kannustatud ristiretk, mille vältel ulatuvad võidud ja kaotused lausa äärmusteni. Sihikindlus, millega Livingston end sügavast august uuesti välja kaevab, on ühtaegu imetlusväärne ja hirmutav, ja just seal jagab autor meile Livermore’i kõige väärtuslikumaid nõuandeid. Selleks et jõuda tasemele, kus vankumatu usk endasse ja oma oskustesse toob edu, on vaja tihtipeale roomata läbi kõige madalamatest põhjakihtidest, vanduda alla oma uhkusele ja tunnistada oma eksimusi.

„Aktsiamänguri pihtimus” oli esimene börsiteemaline raamat, mida ma 17 aastat tagasi lugesin. Tõeline äratundmisrõõm (ja ka kibeda maiguga samastumisefekt) valdab lugejat siis, kui ta on ka ise börsikarussellil mõne sõidu kaasa teinud ja püüdnud kobamisi leida väljapääsu selle emotsioonide laviini alt, mille kõigile tunnetele ei oska isegi nime anda. See raamat annab kinnituse, et kauple­jana oledki sa tõepoolest ise oma õnne sepp. Sinu ainus kohtumõistja on börs ja oma ebaõnnestumistes saad süüdistada ainult iseennast.

Raamatu peategelase tegutsemisest börsil õhkub vankumatut usku endasse ja oma ideedesse ning ta põleb nii ereda leegiga, et kõrvetab raamatu lugejatki. Kuid justkui kurva alltekstina teame nüüd, et Jesse Livermore’i nii tuline võitlusvaim rauges lõpuks siiski. Iroonilisel kombel murdis seesama heitlik inimloomus, mille etteaimatavus tegi Livermore’ist väga rikka mehe, kahjuks tema enda.

Nelli Janson
LHV vanemmaakler

RICHARD J. DAVIDSON
Aju emotsionaalne elu
2016

Aju toimimist on kasulik tunda nii kauplejal, juhil, müügimehel kui ka muudes ärivaldkondades tegutsejatel. Neuroteadlane Richard Davidson annab hea ülevaate oma mahukate uuringute järeldustest ja näitab, et iga inimese aju töötab erinevalt.

Üksikisikule omane emotsionaalne stiil ehk aju „sõrmejälg” koosneb Davidsoni arvates kuuest komponendist: vaimu vastupidavus ehk kui kiiresti me taastume altminekutest; hoiak ehk kui positiivselt me suudame mõelda; sotsiaalne intuitsioon ehk kui hästi me mõistame teiste sotsiaalseid signaale; eneseteadlikkus ehk kui hästi me saame aru oma keha ja tunnete seosest; konteksti tundlikkus ja tähelepanelikkus ehk meie fookuse teravus.

Autor näitab, kuidas üks või teine omadus meie elu mõjutab ning kuidas igaüks meist saab aju toimemehhanisme suunata ja arendada. Teos puurib ka detailidesse, andes näiteks hea ülevaate Davidsoni meditatsiooniuuringutest.

RICHARD BRANSON
Virgini viis
2017

Eesti keeles on ilmunud legendaarse Richard Bransoni juhtimisraamat. 40 aastat Virgini juhtimist on andnud Bransonile hea pagasi, et humoorikalt ja praktiliselt näidata, mis on see miski, mis on tüürinud ülemaailmse Virgini tippettevõtete hulka.

Virgin on tuntud hullumeelsete lahenduste ja hea tiimitöö poolest. Branson selgitab, kuidas kuulata, õppida, naerda ja juhtida – kõike samal ajal. Tema juhtimisstiil on uljas. Ta teeb asju kirglikult ja rõõmuga. Ta ei lase end raamidest segada. See ongi see Virgini viis.

Richard Bransonil on ärikogemust sellest ajast, kui ta 16-aastase noorukina kooliõpingud pooleli jättis, ja iga lugeja leiab tema lugudest mingi mõtte, millele varem pole peale sattunud.

ANTHONY ROBBINS
Raha – valitse mängu
2017

Tony Robbins on tuntud motiveerija, elu-coach ja eneseabiraamatute autor. See võib mõne lugeja eemalegi peletada, kuid Robbins ei ole kindlasti soolapuhuja, pigem põhineb tema populaarsus sellel, et tema nõuanded toimivad.

Selles teoses, mis on pika vaheaja järel Robbinsi sulest ilmunud, püüab ta leida vastust küsimusele, kuidas tavaline inimene võiks rahaga sõbraks saada ja raha enda kasuks tööle panna. Ta soovib seda seletada inimkeeli ka nendele, kes finantsidest palju ei jaga. Appi on ta võtnud rahandusmaailma superstaarid; nii mõnigi selles raamatus esitletud intervjuu võib silmi avada ka kogenud investoril. Näiteks on Carl Icahn, Ray Dalio ja Paul Tudor Jones panustanud oma väärtuslikku aega, et anda edasi hinnalist informatsiooni.

Endale omaselt pühendab Robbins lehekülgi, et motiveerida lugejat saama oma elu ja raha peremeheks, juhendades teda esitama suuri olulisi küsimusi.

WALTER MISCHEL
Vahukommikatse. Miks enesekontroll on edu mootor
2016

Paar aastat tagasi eestikeelsena välja antud teoses kirjutab tuntud psühholoog Walter Mischel, miks on enesekontroll elus tähtis ja edasiviiv, andes ühtlasi näpunäiteid enesekontrolli ja tahtejõu arendamiseks.

Vahukommikatse ja selle tulemused on kuulsad. Katse mõtles Mischel välja, kui ta töötas Stanfordi ülikoolis. Kokkuvõtvalt – lapsed, kes näitavad noores eas üles suuremat enesevalitsemisvõimet, on edaspidises elus tõenäoliselt edukamad ja tulevad endaga paremini toime. Kuigi täna võib vahukommikatse tulemustele ka vastu vaielda, on enesekontrollioskus hindamatu väärtus.

Maailma suuremaid eksperte enesekontrolli alal tõdeb, et enesekontroll ei ole vaid kaasa antud omadus, seda saab parandada ja arendada. Kuidas? Raamatus on see kirjas.

ASSE SAUGA
Kõik sai alguse Bitcoinist
2018

Krüptorahade kirgi kütnud lumepall on juba viis aastat järjest suuremaks veerenud. Meie kõrval on inimesi, kes krüptorahaga aktiivselt kauplevad või seda lausa kaevandavad. On neidki, kes leiutavad pingsalt uusi lahendusi, mida plokiahela põhjal arendada. Kui uskuda Asse Saugat, siis kõik see sai alguse Bitcoinist.

Sauga, kes on töötanud ka LHV-s, on Eesti krüptorahandusekspert, koolitaja, konsultant ja investor. Selles raamatus soovib ta kõigile, kellele krüptoraha tundub kauge, võõras ja osati ohtlik, pakkuda mõnusat lugemist, mis annab tervikpildi krüptorahanduse maailmast ausalt ja lihtsas keeles. Lugeja saab teada, kuidas tehnoloogia reaalselt toimib ja kuidas tagatakse süsteemi usaldusväärsus.

Sauga ei ilusta ega promo krüptoraha, vaid toob välja sellega seotud ohud ja reaalsed riskid. Raamat sisaldab hulgaliselt viiteid edasilugemiseks. Kuna plokiahel mängib tulevikus olulist rolli, tasub viia ennast kurssi.

LHV raamatukogu võimaldab huvilistel tutvuda investeerimis- ja ettevõtlusalase kirjandusega, aga ka lugeda ajakirja Investeeri kõiki numbreid ning laenutada raamatuid nii Tallinnas kui ka Tartus. Kui sul on soov raamatuid laenutada, peaksid olema LHV Panga või LHV Varahalduse klient.

Infot raamatukogu kohta saab LHV finantsportaalist, telefonil 6 800 400 või klienditugi@lhv.ee. Raamatukogu on avatud E–R 9–19.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon