Detsembris juhtis LHV klientide seas S&P 500 edukaim aktsia - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Detsembris juhtis LHV klientide seas S&P 500 edukaim aktsia

Gert Siniloo

14.01.2019 08:50

iStock

Suuri langusi toonud eelmise börsiaasta viimasel kuul tegid LHV kliendid enim tehinguid arvutimänguritele tuntud AMD aktsiatega. Kui kuu varem mahtus peale Balti väärtpaberite edetabelisse vaid kaks välisaktsiat, siis jõulukuul oli olukord sootuks vastupidine.

Allikas: LHV

Advanced Micro Devices

Advanced Micro Devices’i AMD põhiline tegevusala on mikroprotsessorite, emaplaatide kiibistike ning graafikaprotsessorite (GPU) arendamine, mida kasutatakse serverites, tööjaamades ning isiklikes arvutites. Kui mikroprotsessorite osas konkureerib AMD Inteliga INTC, siis graafikaprotsessorite turul on ettevõtte jaoks ainuke sisuline konkurent NVIDIA NVDA, kelle turuosa on aga kaks korda suurem. Krüptovaluutade kaevandamine, milleks on valdavalt kasutatud GPU-sid, on ka AMD kasvu toetanud, kuid viimastel kuudel on märgata olnud nõudluse vähenemist protsessorite järele ning müüginumbrid on langenud kogu sektoris.

Detsember algas AMD jaoks olulise tõusuga pärast seda, kui USA ja Hiina sõlmisid n-ö kaubandusvaherahu, lubades hoiduda 90 päeva jooksul uute tariifide kehtestamisest, samal ajal kui läbirääkimised püsivama leppe üle jätkuvad (tähtaeg on seega seatud märtsi esimestele päevadele). AMD jaoks oli see tähtis uudis, kuna ettevõtte käibest tuleb üle 40% Hiinast. Vaatamata sektori keerulisele aastale, osutus AMD 2018. aasta lõikes kõige parema tootlusega S&P 500 aktsiaks, tõustes aastaga 79,6%. Samal ajal oli AMD langus neljandas kvartalis -40,2%. Detsember oli AMD jaoks samuti languskuu, kui selle väärtus kahanes kuuga 22,1%.

Allikas: Yahoo Finance. Tutvu AMD viimase viie aasta tootlusega siin.

Siauliu Bankas

Enimkaubeldud Balti väärtpaber oli detsembris Leedu suuruselt neljanda panga Siauliu Bankase SAB1L aktsia. SAB1L aktsia oli ühtlasi enimkaubeldud Balti väärtpaber tervel börsil, mitte vaid LHV klientide seas. SAB1L aktsia jaoks oli detsember languskuu ning selle väärtus kahanes kuu lõpuks 9,9%, võrreldes kuu algusega.

Vahest olulisim sündmus Siauliu Bankase jaoks toimus detsembrikuu alguses, kui Vilniuse börsil noteeriti 200 000 SAB1L võlakirja, mis on aga väljastatud juba 2017. aasta detsembris. Seega polnud tegemist võlakirjade avaliku pakkumisega. SAB1L iga võlakirja nominaalväärtus on 100 eurot, nende tähtaeg on 21. detsembril 2020 ning intressimäär on 0,60% aastas. Ühtlasi on hetkel börsil käimas oksjon, mille käigus müüb Siauliai linn alates 17. detsembrist 2018 kuni 17. jaanuarini 2019 2,08 miljonit Siauliu Bankase SAB1L aktsiat (0,38% panga aktsiakapitalist) oksjonil, mille viimaseks päevaks on 17. jaanuar 2019. Aktsia esialgne hind on 0,350 eurot. Oksjoni käigus selgub lõplik hind, millega viiakse ellu kõik tehingud.

Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu SAB1L viimase viie aasta tootlusega siin.

Tallink Grupp

Kodumaine laevanduskontsern Tallink Grupp TAL1T oli detsembris kauplemisaktiivsuselt edetabeli kolmas aktsia. Detsember algas Tallinki poolt novembrikuu tulemuste avaldamisega, millest selgus, et ettevõte vedas kuuga 654 240 reisijat, mida oli aastavõrdluses 5,5% vähem. Ettevõtte teatel avaldas tulemustele negatiivset mõju asjaolu, et Soome-Rootsi liini teenindav Silja Serenade korralise hoolduse tõttu 12 päeva reise ei teenindanud. Kaubaühikute arv kasvas novembris aga mullusega võrreldes 1,5%.

Uus aasta tõi aga uued numbrid ning neist selgus, et ka detsembris jätkus reisijate arvu kahanemine, kuid seda väiksemas tempos kui kuu varem. Reisijate arv Tallinki laevadel kahanes mullu detsembris 0,5% 811 261 reisijani. Neljanda kvartali kokkuvõttes kahanes reisijate arv aastaga 2,8%. Tallinki laevadel veetud kaubaühikute arv langes detsembris 4,4%, neljanda kvartali lõikes aga kasvas 1,0%. Tallinki sõnul mõjutas tulemusi taas Silja Serenade’i korraline hooldus.

Kui mullu novembris kasvas Tallinki aktsia Tallinna börsil kuuga 17,01%, mida vedas teisese noteerimise ootus Helsingi börsil, siis detsember tõi kõrgemalt hinnatasemelt kaasa 10,57% suuruse languse.

Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu TAL1T viimase viie aasta tootlusega siin.

Nvidia

Californias paiknev Nvidia on hästi tuntud kõigile arvutimänguritele, sest ettevõte tegeleb graafikaprotsessorite (GPU) tootmisega nii arvutitele kui ka autotööstusele. Ettevõtte tuntuim GPU GeForce konkureerib otseselt AMD sarnase tootega Radeon. Graafikaprotsessorite turul sisuliselt vaid kaks tegutsejat ongi, kuid Nvidia käes on kaks korda suurem turuosa. Lisaks toodab Nvidia veel süsteemikiipe ning on keskendunud ka tehisintelligentsile.

Detsember oli Nvidia jaoks börsil suur languskuu: ettevõtte aktsia kaotas oma väärtusest kuu jooksul 21,5%. Veelgi trööstitum oli Nvidiale neljas kvartal tervikuna, mil selle aktsia sai 54% suuruse hinnalangusega külge S&P 500 kvartali suurima kaotaja tiitli. Peab mainima, et tehnoloogiaaktsiaid ning eriti kiibivalmistajaid ongi viimaste kuude langus tabanud rängemalt: näiteks Nvidia lähima konkurendi AMD väärtpaber on möödunud kvartaliga kaotanud enam kui 40% oma väärtusest.

Nvidia langust on aga veelgi süvendanud ettevõtte toodete nõudluse sõltuvus Bitcoin’ist, mille väärtus on omakorda viimasel ajal kõvasti langenud, vähendades ka nõudlust krüptovaluuta kaevandamiseks vajalike GPU-de järele. Lisaks tõid aasta viimased päevad Nvidiale USA-s ühishagi, kus ettevõttele heidetakse ette suutmatust kohaneda muutuvate turutingimustega krüptovaluutade languse ajal. Hagi kohta peaks otsus saabuma 19. veebruaril.

Allikas: Yahoo Finance. Tutvu NVDA viimase viie aasta tootlusega siin.

Netflix

Meediateenuste pakkuja Netflix NFLX, mis tegutseb juba mitu aastat kohalike sarja- ja filmisõprade rõõmuks ka Eestis, on enimkaubeldud aktsiate edetabelis olnud ka varem. USA ettevõtte jaoks oli detsember languskuu, sest NFLX aktsia väärtus kahanes üldise turgude languse taustal kuu jooksul 7,8%.

Uus aasta tõi Netflixi jaoks kaasa olulise muudatuse, kui ettevõtte finantsjuhiks tõusis varem videomängutootja Activision Blizzard’is ATVI ning Walt Disney’s DIS töötanud Spencer Newmann. Uue finantsjuhi ees seisab ülesanne, mis on väljakutse tervele ettevõttele: juhtida rahavooge kiiresti raha põletavas firmas, mis üritab konkurente (Amazon AMZN, Hulu, HBO) silmas pidades aina enam originaalsisu toota. Oktoobris teatas Netflix, et ootab 2018. aasta negatiivseks rahavooks 3 miljardit dollarit ning samas suurusjärgus summat ka 2019. aastaks. Olukord peaks paranema 2020. aastal.

Allikas: Yahoo Finance. Tutvu NFLX viimase viie aasta tootlusega siin.

Ühtki uut tulijat tabelisse detsembrikuus polnud. Lisaks nimetatud aktsiatele tehti novembris arvukalt tehinguid ka Tallinna Kaubamaja Grupi TKM1T (-3,2%), Amazoni AMZN (kuine muutus: -15,3%), Tallinna Sadama TSM1T (-3,1%), Apple’i AAPL (-14,7%) ning Tesla TSLA (-7,2%) väärtpaberitega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: TKM1T, AMZN, TSM1T (alates IPO-st), AAPL ning TSLA.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon