Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega I

Erko Rebane

21.01.2019 11:24

Shutterstock

Kaubandustariifid ja Hiina majanduse jahtumine on aeglustanud Ühendriikide suurimate börsifirmade kasvukiiruse aeglasemale käigule, ent päris tagurpidi liikumist investorid ja analüütikud firmade tänavuses väljavaates siiski veel ei oota.

Kui 2018.a esimese kolme kvartali puhul püsisid Ühendriikides analüütikute kõrged ootused kuni ettevõtete raportite avaldamiseni võrdlemisi stabiilsena, siis neljandas kvartalis on latti selgelt allapoole toodud. Kõrgema baasi tõttu eeldati juba varasemalt, et viimases neljandikus kasumi kasv mõnevõrra aeglustub, kuid pinged kaubanduses, finantsturgude volatiilsus, nafta hinna kukkumine ning märgid globaalse majanduskasvu aeglustumisest on avaldanud täiendavat survet.

Veel oktoobri alguses loodeti, et S&P 500 firmade aktsiakasum võiks 2018.a neljandas kvartalis suureneda aastaga 17%, ent nüüd hinnatakse tõenäolisemaks pigem 10,6% kasvu. Kuigi kvartali jooksul on silma jäänud mitmete nimekate firmade kasumihoiatused (FedEx, Apple), siis üleüldiselt jääb hoiatuste tase ajaloolise keskmise juurde. Konkreetsemalt on Factseti andmetel negatiivse kasumihoiatuse andnud 72 firmat 106st, mis teeb osakaaluks 68% ning osutub sellega pisut paremaks viimase viie aasta keskmisest (ca 70%).

2018.a tervikuna peaks kergitama S&P 500 firmade aktsiakasumit 20%, mis oli osaliselt tingitud tulumaksu alandamisest Ühendriikides. Kõrge võrdlusbaas ning globaalse majanduskasvu pidurdumine toob analüütikute kohaselt kasvu tänavu 7% peale.

Allikas: Factset

S&P 500 firmade eelmise aasta neljanda kvartali müügitulu kerkib kõigi eelduste kohaselt aastatagusega võrreldes 6,0%. Ka siin on ootusi allapoole korrigeeritud, kuid tagasihoidlikumas võtmes, kui prognoos oktoobri alguses oli 7,3%.  Terve 2019. aasta peale peaks Ühendriikide suurimate börsifirmade müügitulu kasv käima samas taktis kasumiga, kuna ära kaob tulumaksu efekt ning ühtlasi ei usu analüütikud, et ettevõtetel oleks enam olulist ruumi marginaalide parandamises.

Allikas: Factset

Käesoleval nädalal avaldab oma tulemused 58 S&P 500 ettevõtet, teiste seas järgmised firmad:

Allikas: Briefing.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon