Lihtsad sõnad suurelt mehelt - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Lihtsad sõnad suurelt mehelt

Gert Siniloo

23.01.2019 09:00

iStock

Eelmisel nädalal tuli kurb teade, et on surnud John C. Bogle – mees, keda võib liialdamata pidada indeksinvesteerimise alusepanijaks. Sel puhul teeme ülevaate Bogle’i lihtsatest investeerimispõhimõtetest, millest on omajagu õppida igal investoril, olenemata kogemusest.

John C. Bogle asutas 1975. aastal Vanguard’i, millest on tänaseks kujunenud üks maailma suuremaid investeerimisfirmasid, kus hallatakse enam kui 5 triljoni dollari väärtuses varasid.  Vanguard’i alustamise taga oli soov hakata pakkuma jaeinvestoritele võimalust paigutada oma raha mõnda börsiindeksit (näiteks S&P 500) jälgivasse fondi, võimaldades seega investeerida korraga kümnetesse ja sadadesse ettevõtetesse ning seda madalate haldustasude juures.

Olgugi et Bogle’i ideed ja ettevõtmist omal ajal naeruvääristati, on indeksitesse investeerimine tänaseks väga populaarseks saanud. Eelmise aasta seisuga oli indeksfondides kokku üle 7 triljoni dollari eest varasid.

Seega tasub tutvuda John Bogle’i põhitõdedega, mida ta arendas ning proovis järele oma enam kui 65 aasta pikkuse karjääri jooksul. Need põhimõtted on samasugused nagu kogu Bogle’i suhtumine investeerimisse: lihtsad ja arusaadavad.

1. Investeerima peab! Suurim risk investorite jaoks pole mitte turgude kõikumine, vaid see, kui nad üldse ei investeeri. Investeerimine erineb lihtsalt raha säästmisest selle poolest, et annab võimaluse enda raha pealt lisatulu teenida.

2. Aeg on investori sõber. Investeerimisega tuleks algust teha niipea kui võimalik – mida varem, seda parem. Nii saab pikema aja jooksul osa liitintressi „maagiast“ – see tähendab, et rahasumma kasvab mitte ainult esialgse summa, vaid eelmise ajavahemiku kogusumma arvelt. Ka tagasihoidlikest investeeringutest, mis on tehtud näiteks 20. eluaastates, võib kasvada aja jooksul märkimisväärne portfell.

3. Impulsiivsus on investori vaenlane. Investeerimisest tuleks emotsioonid välja jätta. Tulevaste tootluste suhtes tuleks olla kahe jalaga maa peal ning igale uudisele, mida turgude kohta kirjutatakse, ei pea kohe reageerima, sest see võib lõpuks osutuda tarbetuks müraks.

4. Matemaatika toimib. Sinu investeeringu puhastootlus (ehk see, mis kuulub täielikult Sulle) on lihtsalt kogutootlus miinus kulud, mis investeerimisega kaasnevad. Seepärast tasub kulud madalad hoida, sest liitintress võib toimida ka teistpidi ning süüa ära hea strateegiaga saavutatud tootluse.

5. Jää lihtsaks. Tavaline investeerimine on lihtne: see tähendab raha mõistlikku jaotamist aktsiate, võlakirjade ja rahavarude vahel ning riski, tootluse ja ka kulude tähelepanelikku tasakaalustamist.

6. Tagasipöördumine keskmise hinna juurde. Finantsvarade hindadel ja tootlustel on tendents pöörduda tagasi oma ajalooliste keskmiste tasemete juurde juhul, kui ettevõtte ärimudel drastiliselt ei muutu. Nagu Bogle ütleb, on väga tõenäoline, et head tootlust näitav investeerimisfond liigub ühel hetkel tagasi aktsiaturu keskmise taseme juurde – või jääb sellele isegi alla.

7. Jää oma strateegiale kindlaks. Hoolimata sellest, mis turgudel parajasti toimub, jää oma investeerimisstrateegia juurde. Sinu suurim viga investorina võib olla see, kui oma strateegiat valel ajal muudad.

Lõpetuseks tasub meeles pidada, et investeerimine pole kiire tee ruttu ratsa rikkaks saada. Kuigi see võib tunduda esmapilgul veider, tuleb häid ja halvemaid aegu ette nii väga kogenud kui ka äsja alustanud investoritel. Olgugi et edu või ebaõnnestumise määrab lõpuks suuresti turg, on väga oluline roll ka sellel, kuidas investorid ise käituvad. Bogle’i põhitõed ongi üks võimalikest viisidest, kuidas iseenda käitumist kõrvalt vaadata ja tegevusi juhtida.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon