Narratiiv ja numbrid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Narratiiv ja numbrid

Nelli Janson

19.02.2019 09:24

Äripäev

Ettevõtte väärtuse hindamine on investeerimisotsuse alustala, sest just selle käigus peaks selguma, kas ettevõte on turu poolt üle- või alahinnatud. Kuigi analüüsimise tarbeks on loodud mitmeid valemeid ja mudeleid, siis tegelikkuses võib ettevõtte väärtuse hindamine olla loomingulisem tegevus, kui pealtnäha tundub, sest isegi must-valgel kirjas olevad arvude tegelik sisu võib taanduda tõlgendamise küsimuseks. Veelgi harvemini mainitakse aga ettevõtte loo olulisust, sest eeldatakse, et palja jutu peale ei hakka ju keegi oma raha kuhugi investeerima. Või siiski?

Raamatus „Narratiiv ja numbrid“ läheneb autor, kes on Aswath Damodaran - New Yorki ülikooli majandusprofessor ja finantssektoris väga tuntud nii oma ettevõtte väärtuse hindamise ja aktsiaanalüüsi õpikute kui ka artiklite poolest, investeerimisele hoopis teise nurga alt. On ütlematagi selge, et Damodaran tunneb end arvudemaailmas nagu kala vees, kuid oma raamatus viskab ta kõigile endasugustele numbripurejatele kinda väitega, et ettevõtte lugu on arvude kõrval sama oluline ja ettevõtte algfaasis ehk isegi tähtsam  kui finantsnäitajad.

Damodaran jagab oma lugejad kahte gruppi, kellest ühed on numbripurejad ja teised jutuvestjad ning tänu sellele hindab ja tõlgendab kumbki rühm andmeid täiesti omamoodi.  Just sel põhjusel tekib ettevõtte väärtuse hindamisel tihtipeale palju lahkhelisid, sest arvud annavad meile pealtnäha kindla aluse, millele toetuda. Need on täpsed ja objektiivsed, samal ajal kui lugu võib olla laialivalguv ja ebamäärane.  Kuid Damodarani sõnul võib arvudesse sisse hiilida eksimusi ja ebamäärasust rohkem kui arvata võiks ja just sel põhjusel on ettevõtte väärtuse hindamisel vajalik analüüsida nii ettevõtte lugu kui ka selle finantsnäitajaid ja mis kõige olulisem- need peavad teineteist toetama.

Just arvude ja loo võrdlus võimaldab ettevõtte investeerimispotentsiaali hinnates päevavalgele tuua kõik kitsaskohad ja lahknevused, mis ainult ühele osale keskendudes võiks kergelt märkamata jääda. Autor annab lugejale suurepärase ja äärmiselt põhjaliku juhise, kuidas testida ettevõtte loo usaldusväärsust ja võimalikkust. Just viimane on idufirmade väärtuse hindamise puhul väga oluline oskus, sest alustaval ettevõttel pole ette näidata pikka ajalugu ja üldjuhul ka mitte kasumit ega isegi käivet. Kogu projekt on üles ehitatud ainult plaanidele ja tavaliselt selles osas ennast eriti tagasi ei hoita ning millegi vähemaga, kui kogu maailma vallutamine, ei rahulduta. Inimesed tihtipeale alahindavad, millist mõju lood tegelikult meie otsustusvõimele omavad ja oskuslikult üles ehitatud lugu võib teinekord ka kõige ratsionaalsema inimese mähkida oma uinutavasse kütke. Siinkohal tulebki appi Damodarani üksikasjalik plaan, kuidas hinnata firmat, mille tegevus on peamiselt ainult paberil ja potentsiaali realiseerumine sõltub paljudest erinevatest teguritest, mille tark investor arvesse võtab.

Kuigi küpsete firmade hindamine ja analüüsimine tundub olevat selgem ja numbripurejate jaoks nagu jalutuskäik rannal, siis ka siin ei tohiks ettevõtte lugu täiesti tähelepanuta jätta, sest lugudel on kalduvus ajas muutuda ning juba tegutsevad ettevõtted pole muutuste osas sugugi immuunsed. Autor toob raamatus mitmeid näiteid sellest, kuidas kaua tegutsenud ettevõtte loo muutumine võib firma hoopis teisele kursile suunata ja investorid, kes sellesse piisava tõsidusega ei suhtu, võivad kanda nii kahju kui ka jääda ilma kasumist.

Nii nagu Damodaran ise kohe raamatu alguses nendib, siis tema eesmärk on see, et pool tema raamatust on lugeja jaoks lihtne hoomata ja pool üsna keeruline. Milline pool sõltub juba sellest, kas lugeja on jutuvestja või numbripureja. Pean tunnistama, et vähemalt minu puhul pidas see eeldus paika, sest kuulun pigem sellesse gruppi, kelle vasak ajupoolkera töötleb infot teatava viitega ja sestap oli pool raamatut minu jaoks väga lihtne ja loogiline ning teine pool ebamugavam ja tähelepanunõudvam. Samas sain ma kinnitust sellele, et oma mugavustsoonist välja murdmine on osa heaks investoriks kasvamise teekonnast, sest ainult nii tekib võime näha suuremat pilti koos kõigi liikuvate osadega mis teineteist ja lõpptulemust mõjutavad ja muudavad.

Raamat „Narratiiv ja numbrid“ on kahtlemata hea abimees kõigile investoritele, kes aktiivselt tegelevad uute investeeringute otsinguga, sest olgem ausad, tänapäeva infoküllases maailmas on müra eraldamine vajalikust teabest saanud oskus omaette. Kuid kindlasti on see raamat soovituslik lugemine ka kõigile neile, kel on käsil oma idufirma loomine, sest suurepärane idee võib vajuda kergelt unustuste hõlma puhtalt seetõttu, et asutajad ei suuda oma lugu muuta atraktiivseks kõigile nendele osapooltele, kellest ettevõtte edu tegelikkuses sõltub ehk investoritele, töötajatele ja klientidele. Ja lõpuks sunnib see raamat jutuvestjaid ja numbripurejaid tunnustama vastaspoole argumente ja ehk neid isegi arvesse võtma.

Nelli Janson
LHV vanemmaakler




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon