Kas aktsiaturgudel on pullidele lõks valmis seatud? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kas aktsiaturgudel on pullidele lõks valmis seatud?

Erko Rebane

18.03.2019 10:25

Shutterstock

Kui detsembri paanilises meeleolus tõmmati aktsiaturgudel paralleele isegi 2008.a börsikrahhiga, siis kõigest kvartal hiljem kaupleb globaalne aktsiaturg 17% kõrgemal ning sihikule on võetud sügisesed tipud, olgugi et majanduse seis jääb mitmel pool hapraks.

Oluliselt mugavamalt tunnevad turuosalised end riskivarade suhtes peamiselt seetõttu, et Donald Trump reklaamib kõnelustes Hiinaga saavutatud progressi ning oodatust tagasihoidlikum inflatsioon on muutnud keskpangad rahapoliitikas leebemaks nii Ühendriikides, eurotsoonis kui ka Hiinas.

Tõsi on see, et ka juhtivad indikaatorid on hakanud mitmel pool maailmas taastuma, ent parimal juhul saadetakse signaale alles olukorra stabiliseerumisest pärast globaalse majanduse kiiret jahtumist 2018.a viimases kvartalis.  Allolev Citi koostatud maailma 10 suurima riigi makronäitajate üllatusindeks näitab, kas majandusel läheb paremini või halvemini võrreldes ootustega.

Nagu näha, siis aeg-ajalt kipub üllatusindeks liikuma ühes taktis globaalse aktsiaturuga (MSCI World), kuid mitte alati, sest rolli mängivad ka valuatsioonid, poliitilised arengud ning investorite vaade jooksvast seisust mõned kvartalid kaugemale. Sestap ei ole turuosalised tõenäoliselt kiirustanud ralli järel kasumit võtma, kuna eeldatavalt aitavad keskpangad ning kaubanduspingete leevenemine majandustsüklil uuesti pöörduda.  Et tõus aktsiaturgudel saaks edasi kesta või langust õnnestuks vältida, oleks hea, kui Citi üllatusindeksis jätkuks märtsis alanud paranemine.

Allikas: Bloomberg, LHV

Sama võib välja lugeda CRB (Commodity Research Bureau)  tooraineindeksist, mis on viimastel aastatel sammunud globaalse aktsiaturuga tugevamalt käsikäes. Indeks koosneb 19st erinevast toorainest, millest Investopedia kohaselt on 39% seotud energiaga, 41% põllumajandusega, 7% on vääris- ning 13% tööstusmetallid. Tänu nõnda laiahaardelisele valikule peaks CRB indeks edasi andma tooraineturu üldise hinnatrendi ning sellega peegeldama ka maailmamajanduse tervise jooksvat seisu. Kuna indeks koosneb spot hindadest, puudub mõju, mida investorid ja spekulandid võiksid läbi tuletisintrumentide kauplemise avaldada.

Siit võib  edasi järeldada kahte võimalikku stsenaariumit. Korduda võib kas 2016.a algus, mil toorained võtsid kiirelt taastunud aktsiaturgudele lõpuks järele või 2018.a olukord, kus aktsiaturud muutusid majandusolukorra tõlgendamisel liialt eufooriliseks ning osa õhust tuli välja lasta. 2018.a alguses aset leidnud korrektsiooni kordumist võiks aga pehmendada seik, et kui toona kauples näiteks Ühendriikide aktsiaturg 20x 12 kuu ettevaatavat kasumit, siis praegu on 16,8korde P/E suhe ajalooliselt talutavam.

Allikas: Bloomberg, LHV

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon