XPO Logistics mattus halbade uudiste laviini - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

XPO Logistics mattus halbade uudiste laviini

Erko Rebane

20.03.2019 09:42

XPO Logistics

XPO Logistics on kõigest mõne aastaga suutnud tõusta maailma kümne suurima logistikaettevõtte sekka, teenindades üle 50 tuhande kliendi, sh ligi 70% Fortune 100 ettevõtetest.  Läinud aasta neljanda kvartali tagasilöökide järel on tekkinud kõhklus, kas senine kiire kasvutempo saab enam jätkuda.

Kuni eelmise aasta sügiseni oli XPO Logistics väga heas sõiduvees. Rohked ülevõtmised ning e-kaubanduse kasv aitasid ettevõttel viimase kuue aastaga käibe 60kordistada ning  tõusta Armstrong & Associates uuringu kohaselt Ühendriikides teiseks ja maailmas seitsmendaks suurimaks logistika-(kaupade hoiustamine ning jaotus) ja transporditeenuste (ca 66% käibest) pakkujaks. Samasugune plahvatuslik kasv peegeldus ka aktsia hinnas, mis mullu septembris 114 dollarile kerkides kuue aastaga kümnekordistus.

Allikas: Bloomberg

Nii nagu tuli teistelgi börsifirmadel 2018.a viimases neljandikus aktsiaturgude korrektsioonile alla vanduda, kannatas müügisurve all ka XPO, ent lisaks andis detsembris turmtuld lühikeseks müüja Spruce Point Capital Management, kes juhtis oma 68leheküljelises raportis tähelepanu ettevõtte 17 ülevõtmisega 4,7 miljardi dollarini kasvanud võlakoormale ning väidab, et juhtkond on kasutanud agressiivset ja potentsiaalselt eksitavat raamatupidamist paisutamaks finantsnäitajaid endale suurte boonuste maksmiseks. Spruce Pointi sõnul kasutab 2011.a 150 miljoni dollari eest Express-1 Expedited Solutionsis 71% osaluse ostnud ning ettevõtte XPO Logisticsiks ümber nimetanud tegevjuht Bradley Jacobs samasugust taktikat nagu United Rentalsi puhul, mille ta 1997.a kaasasutas ning kus SEC 2008.a raamatupidamispettuse tuvastas.

XPO Logistics nimetab Spruce Pointi märkimisväärsete ebatäpsustega väiteid eksitavaks. WSJ intervjuus tunnistas XPO tegevjuht, et vahetult enne lühikeseks müüja raportit olid nad lähedal järjekordse ostutehingu sõlmimisele, ent aktsia hinna langus sundis prioriteete ümber vaatama ning M&A asemel suunati fookus aktsiate tagasiostudele. 4. veebruariks oli lõpetatud 2018.a detsembris välja kuulutatud 1 miljardi dollari suurune tagasiostude programm ning 13. veebruaril andis nõukogu loa osta veel 1,5 miljardi dollari väärtuses aktsiaid tagasi.  Kas aktsiate tagasiostud on just kõige efektiivsem koht rahale, on iseküsimus, kuid firma juhid ja direktorid on kõrgemast aktsiahinnast tugevalt motiveeritud, sest neile kuulub 16% kõikidest olemasolevatest aktsiatest.   Kunagi kavatsetakse Jacobsi sõnul tagasi M&A turule naasta ning seeläbi oma äri kasvatamist jätkata.

Spruce Pointi süüdistustele lisaks ei ole ka majandustulemused osutunud nõnda heaks nagu oodati. Pettumust valmistati 2018.a kolmanda kvartali tulemustega ning ka neljanda kvartali numbreid raporteerides. Viimase raames korrigeeriti allapoole ka 2019.a väljavaade, prognoosides tänavu 3-5% käibekasvu ($17,8-18,14 mld vs oodatud 18,54 mld) ning korrigeeritud kulumieelse ärikasumi 6-10% kasvu 1,65-1,725 miiljardile detsembris antud 12-15% kasvuprognoosi asemel.

Ettevõte põhjendas nõrgemat ootust Euroopa majanduskeskkonna halvenemise ning suurima kliendi otsusega vähendada käesolevast aastast märkimisväärselt oma mahtusid  XPO juures, millega liikus ära ligikaudu 600 miljoni dollari ulatuses tulusid. Kuigi konkreetset nime ei avaldatud, siis spekuleerivad paljud, et tegemist võis olla Amazoniga. Miks kahe firma teed lahku läksid, seda võib vaid spekuleerida, ent suhetele ei pruukinud kaasa aidata seik, et mullu aprillist võttis XPO endale operatsioonide juhiks Amazonis viis aastat transpordi ja logistika operatsioonide finantsjuhina töötanud Kenneth Wagersi.

Tänavu märtsis lõpetas XPO töösuhte Wagersiga ära, kuna ettevõtte sõnul oli tema positsioon vajalik ühinemiste ja ülevõtmiste juhtimiseks, kuid kuna sellest plaanist taganeti, ei olnud ka enam antud töökohta tarvis. Et sellega võidi sillutada teed suhete paranemiseks Amazoniga on pigem vähetõenäoline ja rohkem näib põhjuseks olevat Amazoni soov keskenduda majasisesele logistika võimekuse arendamisele. Wagers  pole ainuke, kes on alates 2018.a suvest sule sappa saanud. Lühikese aja sees on lahkunud veel kolm tippjuhti, sh finantsjuht mullu augustis ning turvaoperatsioonide ülem oktoobris, mis paratamatult tekitab aktsionärides lisapingeid.

Võiks öelda, et XPO Logisticsit tabas täiuslik torm ning investorid on pidanud oma investeerimisteesi madalamate kordajate peale ümber hindama, kuna kasvu vedanud M&A strateegia pandi teadmata ajaks pausile ning Euroopa äri varjutavad Brexit ja kollavestide protestid (moodustab müügitulust 38%). Seda, kas udu vähenemiseks on lähikvartalitel üldse lootust, näitavad ilmselt esimese kvartali tulemused (kinnitamata andmetel 1. mail), kus vastuseid otsitakse esmajoones küsimusele, kas suurima kliendi lahkumise tõttu vabanenud ressursse on suudetud uuesti rakendada.

XPO aktsiahind

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon