Tähelepanu püsib erakapitali investeeringutel - Arvamusplats - Uudised - LHV finantsportaal

Tähelepanu püsib erakapitali investeeringutel

Andres Viisemann

01.04.2019 09:57

Veebruaris jätkasid väärtpaberiturud taastumist möödunud aasta lõpu langusest. Suuresti oli selle taga USA keskpanga rahapoliitilise kursi muutus. Kui veel läinud aasta detsembri alguses lubas keskpank rahapoliitika karmistamist jätkata, siis jõulupühade paiku tehti kannapööre ning lubati, et nii intressimäärade tõstmisega kui ka keskpanga võlakirjaportfelli koomaletõmbamisega ollakse ettevaatlikum.

Ehkki rahapoliitilise kursi muutus oli ennekõike tingitud USA ja muu maailma majanduskeskkonna nõrgenemisest, eirasid väärtpaberiturud majanduse negatiivseid suundumusi ning väljendasid võimaliku soodsama rahapoliitika üle heameelt.

LHV pensionifondid on juba mõne aasta vältel vaadanud börsiaktsiate ja riskivabade võlakirjade suunas kahtlustava pilguga, sest nende hinnad sõltuvad rohkem keskpankade pressiteadetest kui ettevõtete majandustulemustest. Kuna erakapitaliturgudel tehtavad tehingud peegeldavad ettevõtete tulemusi täpsemalt ja on sageli madalamalt hinnastatud, olemegi viimaseil aastail pööranud rohkem tähelepanu nendele turgudele. Lisaks on see üks valdkond, kus me saame oma klientidele pakkuda midagi, millele neil endal juurdepääs puudub.

Kui Olympic viidi eelmise aasta lõpus Tallinna börsilt minema, ei pidanud me perspektiivikaks aktsionärina selle vastu võidelda. Selle asemel investeerisime hoopis sellesse erakapitalifondi, mis Olympicu omandas ja börsilt ära viis. Ma usun, et Olympic oli ja on suurepärane ettevõte ning uus omanik annab äri kasvule veelgi hoogu juurde.

Eestis on vähe investoreid peale pensionifondide, kellel on sellistele investeeringutele juurdepääs. Kõigest mõni aasta tagasi olid ka LHV pensionifondid liiga väikesed, et suuremad rahvusvahelised erekapitalifondid oleksid soostunud üldse meiega suhtlema. Erakapitaliturud on aga valdkond, mis kasvavad kiiremini kui börsid.

Nimeka rahvusvahelise konsultatsioonifirma McKinsey vast avaldatud analüüsist selgub, et alates 2000. aastast on erakapitaliturgude maht kasvanud 7,5 korda. Need on avalike turgudega võrreldes endiselt suhteliselt väikesed, kuid nende varade maht on suurenenud selle sajandi algusest saati kaks korda kiiremini kui avalike turgude maht.

Lugesin alles hiljuti, et ka Rootsi riiklik pensionifond AP7 kaalub erakapitaliturgudele investeerimise alustamist. Muide, AP7'e 2018. aasta tootlus oli -2,8% Rootsi kroonides. Arvestades seda, et kroon kaotas mullu euro vastu väärtust -4,29%, siis eurodes mõõdetuna oli tootlus veelgi negatiivsem ja seega lõid kõik Eesti pensionifondid oma tulemustega meile eeskujuks toodavat Rootsi riiklikku pensionifondi.

Kui Helir-Valdor Seederil ei peaks õnnestuma Eesti pensionisüsteemi kiiresti hävitada, siis tõenäoliselt on Eesti pensionifondid ka Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) 2018. aasta ülevaates oma tootluselt märksa kõrgemal kohal kui viimasel kümnel aastal. Langeb ju ära 2008. aasta negatiivne mõju.

Eesti pensionifondide investeerimisvõimalused ja -strateegiad on alates 2002. aasta pensionireformist koos fondide mahu kasvuga tunduvalt muutunud. Märkimisväärselt on kahandatud ka teenustasude suurust. LHV suurima pensionifondi L haldustasu oli fondi loomise ajal 2%, ent tänavu septembris, kui eelmise aasta lõpus vastuvõetud seadus jõustub, vähendatakse seda võrreldes täna kehtivaga rohkem kui kaks korda.

Seejuures lubab seadusemuudatus teha suuremas mahus erakapitali tüüpi investeeringuid näiteks ettevõtetesse, kinnisvarasse ja metsa. Ühtlasi pandi pensionifondidele uue seadusega esimest korda selge tootluse eesmärk: kui pensionifondi tootlus ületab Eesti palgakasvu, tekib fondijuhil õigus edukustasule. Viimase kümne aasta jooksul on palgad tõusnud keskmiselt ligi 5% aastas. Warren Buffetti äripartner Charlie Munger on kunagi öelnud, et kui talle kirjeldatakse, kuidas ettevõtja on motiveeritud, siis võib ta selle põhjal üsna lihtsasti ennustada, milliseks kujuneb tulemus.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon