Bitcoini tõus ja langus - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Bitcoini tõus ja langus

Kirke Ruuven

04.04.2019 10:28

Pixabay.com

Võrreldes bitcoini (BTC) kiire tõusuajaga 2017. aasta lõpus, ei kuule täna tavameedias krüptovaluutade kohta kuigi palju. Kui tol ajal tõusis bitcoini hind iga päev tohutul kiirusel ja jõudis peaaegu 20000 dollarini, siis tänaseks on see tagasi 5000 dollari juures. Kogu selle aja vältel on krüptomaailmas aga palju juhtunud.

Bitcoini hind ületas 1000 dollari piiri esmakordselt 2013. aasta novembris. Seevastu 2000 dollarini jõudis see alles 2017. aasta mais. Sinnamaani oli bitcoin enamiku inimeste jaoks üsna tundmatu ja paljud ei saanud arugi, mida see täpsemalt endast kujutab. Võib väita, et see oli vaid tehnoloogiafännide teema. Kuid kuna bitcoini hind kasvas kiiresti, hakkas see üha rohkem meedia tähelepanu endale tõmbama, mis omakorda krüptoraha mulli paisutas.

Bitcoini hind alates 2017.a algusest

Allikas: Bloomberg

2017. aasta oli bitcoini jaoks siiani hõivatuim ja kõige kiirema kasvuga aasta. Antud aastal hakkasid bitcoini vastu huvi tundma nii institutsionaalsed investorid kui ka suur hulk entusiaste teistest eluvaldkondadest. Peab tõdema, et avalikkus hakkas bitcoini just 2017. aastal tõsisemalt suhtuma, kuigi kriitikuid oli ka omajagu. Peamine küsimus, millele vastust otsiti, oli „kas tegemist on spekulatiivse mulli või tuleviku valuutaga?“.

Rääkides veel 2017. aastast, siis mitmed krüptomiljonärid, kes leidsid aasta alguses meedias palju kajastust, andsid taganttuult virtuaalsete müntide esmapakkumistele (ICO - initial coin offering). ICO kui äri- või sotsiaalprojekti rahastamise viisi populaarsuse kasv hakkas nähtavaks muutuma 2017. aasta suvel ja see kasvutrend jätkus 2018. aasta jaanuarini.

Uute müntide lisandumine turule bitcoini hinna kasvu ei peatanud, vaid isegi andis sellele hoogu juurde. Samas kõik need ICOd vähendasid Bitcoini osatähtsust krüptoraha turust. 2017. aasta alguses oli turg väärt 18 miljardit dollarit ja aasta lõpus jõudis see kõrgpunkti ehk 828,5 miljardi dollarini. Sama aasta veebruarini pendeldas bitcoini turuosa 75%-95% vahel, kuid aasta lõpuks kukkus see 37% peale. Täna on kogu turg väärt ligi 140 miljardit dollarit ja bitcoin moodustab sellest 50%.

Erinevate müntide osakaal krüptoraha turust (2017. a jaanuar – 2019. a märts)

Allikas: Coinmarketcap.com

Bitcoini hinda 2017.a mõjutanud sündmustest peaks mainima aasta algust, kui Bitcoin kukkus -15,1% uudise peale, et Hiina hakkas Pekingi ja Shanghai krüptobörse turumanipulatsiooni ja rahapesu kahtluse tõttu uurima. See oli paljudele investoritele hirmutav, sest tol ajal toimus 90% bitcoini kauplemisest Hiina jüaanides.

Pärast lühiajalist ärevust bitcoini hind taastus. Kuid see pidu ei kestnud kaua, sest juba 10. märtsil teatas USA väärtpaberi- ja börsikomisjon, et ei anna Winklevossi kaksikutele luba Bitcoini ETFi loomiseks. Häid uudiseid tuli aprilli alguses, kui Jaapan legaliseeris BTC maksevahendina. Ühe Nikkei rapordi kohaselt toimus ligi 40% bitcoini kauplemisest 2017. aasta oktoobris ja novembris jaapani jeenides.

Aprillist juuli keskpaigani oli bitcoini teekond suhteliselt rahulik. Ärevus kerkis üles siis, kui investorite seas levisid jutud potentsiaalsest plokiahela „kahvlist“. Hind kukkus 11. juulil saavutatud 3000 dollari pealt nädalaga 1900 dollarile. 1. augustil leidis bitcoini plokiahelas antud „kahvel" päriselt ka aset, jagunedes kaheks uueks plokiahelaks – bitcoini ja bitcoin cashi ahelaks. Kuid ka see ärevus vaibus ning juba 2. septembriks oli BTC hind tõusnud 5000 dollarile.

Vaid 2 päeva hiljem tuli välja uudis, mis niigi volatiilset bitcoini veel raputas Hiina keelustas ICOd. Bitcoini hind kukkus 3200 dollarile, kuid juba 13. oktoobriks oli see taas 5000 dollaril. Bitcoinile ajas tõeliselt elu aga sisse see, kui USA suurimad tuletistehingute börsid CME ja CBOE  teatasid oktoobri lõpus, et hakkavad pakkuma bitcoini futuuridega kauplemist. Nädal aega hiljem ületas BTC hind 7500 dollari piiri ning jõudis novembri lõpuks juba 10000 dollarini.

Krüptomaania keris aga tuure üles. Inglisekeelsed uudisteplatvormid olid täis pealkirju nagu „Bitcoini hind võib jõuda 60000 dollarini“, „Bitcoin sammub 100000 dollari suunas“. Seitse minutit hiljem, kui CBOE futuurid 10. detsembril välja tulid, tõusis bitcoini hind +8%, jõudes 15740 dollarini. Terve 2017. aasta vältel oli see tõusnud rohkem kui +1400%.

Paljud arvasid, et futuurid võivad aidata bitcoini hinda stabiilsemaks muuta ning kiirendada selle omaksvõttu Wall Streetil. Usuti, et bitcoinist on lõpuks saamas legitiimne varaklass. Selle kõrval kerkisid ka hoiatused, just bitcoini jätkusuutlikkuse kohta, kus sõna võtsid nii suurpankurid, regulaatorid kui ka rahandussministrid.

Nädalaga tõusis bitcoini hind üle 19000 dollari, jõudes enne pikalt oodatud CME bitcoini futuuride välja tulekut 19783 dollarini. Krüptoraha teemalistel sotsiaalmeedia platvormidel oodati bitcoini hinna jõudmist lühiajalises perspektiivis 24000 dollarini. Seda kunagi ei juhtunud, sest kõige kõrgemaks tipuks jäi 19891 dollarit. Antud hind vilksas ühel suurimal krüptoraha börsil, Bitfinexil.

Paistis, et nüüdseks tundsid bitcoinist huvi kõik inimesed. Paljud võtsid bitcoini ostuks ka laenu, sest hirm tõusust ilma jääda levis kiiresti. Need, kes olid enda bitcoinid mõned aastad tagasi maha müünud, tundsid suurt kahetsust. Mõned ettevõtted lisasid enda nimele sõnu nagu „bitcoin“ ja „blockchain“ ja lõikasid sellega ebanormaalselt suuri kasusid.

Kuid 2018. aastal hakkas kõik vaikselt kokku kukkuma. Kui jaanuarikuu esimene nädal välja arvata, oli kogu krüptoraha turg eesotsas bitcoiniga 2018. aastal punases. Bitcoini hind kukkus vahemikus 6. jaanuarist 6. veebruarini -65%. Teised krüptovaluutad käitusid bitcoiniga sarnaselt, kaotades enda väärtusest suuri summasid. Krüptoraha turu väärtus vähenes aasta esimeses kvartalis 342 miljardi dollari võrra.

Selle ümber, mis bitcoini mulli lõpuks lõhestas, keerleb siiani mitmeid spekulatsioone. Ühe populaarseima teooriana tuuakse välja nii Lõuna-Korea, Hiina kui ka ülejäänud riikide valitsusi, millel oli väga keeruline leida parimat viisi, kuidas krüptoraha reguleerida. Selle teooria kohaselt tegid turu närviliseks kuulujutud, et Lõuna-Korea keelustab krüptovaluutad täielikult ära ning Hiina selle kaevandamise.

Süüdistatud on ka Hiina uut aastat, kus mitmed hiinlased võtsid kinkide ja pidustuste jaoks raha krüptorahast välja. Eksisteerib ka futuuride teooria, kus süüdi oli esimeste bitcoini futuurlepingute aegumine. Seda sellepärast, et CBOE ja CME futuurid olid institutsionaalsetele investoritele võimaluseks bitcoini tuleviku hinnaga spekuleerida. Arvatakse, et agressiivne müügitegevus viis bitcoini hinna alla, tehes futuurlepingud kasumlikuks.

Samas eelneva seab kahtluse alla fakt, et mitte ainult bitcoini hind ei kukkunud, vaid ka kõikide altcoinide hinnad langesid. Teiseks arvatakse, et futuurlepingute kauplemismahud ei olnud piisavalt suured tõmbamaks bitcoini hinda alla.

Tegu võis olla ka sellega, et turg oli lihtsalt nii üle kuumenenud, et korrektsioon pidi mingil hetkel tulema. Ka häkkimised võisid mängida hinna languses oma osa - Carbon Blacki rapordi kohaselt varastasid häkkerid aasta esimese viie kuu jooksul kokku 1,1 miljardi dollari väärtuses erinevat krüptoraha.

Üle -70% hinnalangus 2018. aastal tõestas, et bitcoini näol on tegemist volatiilse ja riskantse finantsinstrumendiga. Ehkki tänavu on negatiivseid uudiseid lisandunud eeskätt teate näol, et CBOE futuuribörs otsustas märtsis bitcoini futuuride pakkumise lõpetada, on hind hakanud tegema taas järsemaid sööste ülespoole. Väidetavalt tingis 2. aprilli 16% hüppe üks „müstiline“ 100 miljoni dollariline BTC ostutehing, ent seik, et hind on pärast seda jäänud püsima üle 5000 dollarile, näitab ka teiste turuosaliste ostuhuvi ning paneb küsima, kas algamas on uus tsükkel?

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon