Märtsis eelistasid LHV kliendid Nvidia aktsiat - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Märtsis eelistasid LHV kliendid Nvidia aktsiat

Gert Siniloo

10.04.2019 10:50

iStockphoto

Märtsis tegid LHV kliendid enim tehinguid Nvidia, Tesla ja Kaubamaja aktsiatega. Tabelisse sattus ka kaks uut tulijat, kes olid aga meedias esil pigem skandaalidega.

Allikas: LHV

NVIDIA

LHV klientide seas stabiilselt populaarne olnud Nvidia NVDA hõivas märtsis enimkaubeldud aktsia tiitli. Nvidia on hästi tuntud kõigile arvutimänguritele, sest ettevõte tegeleb graafikaprotsessorite (GPU) tootmisega nii arvutitele kui ka autotööstusele. Ettevõtte tuntuim GPU GeForce konkureerib otseselt Advanced Micro Devices’i AMD sarnase tootega Radeon. Graafikaprotsessorite turul sisuliselt vaid kaks tegutsejat ongi, kuid Nvidia käes on viimase seisuga neli viiendikku turust. Lisaks toodab Nvidia veel süsteemikiipe ning on keskendunud ka tehisintelligentsile.

Märtsikuu oli NVDA jaoks suure tõusu kuu: väärtpaberi väärtus kasvas kuuga +14,8%. Suurem osa tõusust tuli pärast 11. märtsi, mil ettevõte teatas, et ostab USA-Iisraeli kiibitootja Mellanox Technologies 6,9 miljardi dollari eest. Tehing peaks kaasa aitama Nvidia andmekeskuste segmendi tugevdamisele. Tehing ootab nüüd veel regulaatorite heakskiitu (muuhulgas ka Hiinast, kuna mõlema firma müügitulust tuleb ligi veerand just sealt), mida Nvidia loodab enne selle aasta lõppu, kuid analüütikute hinnangul on põhjust olla selle osas ettevaatlik.

Kuu lõpus toimus Nvidia investorite päev, mis saatis aktsiahinna tõusule. Kohtumise järel paistis analüütikute konsensus olevat Nvidia kasvuvõimaluste suhtes positiivne – seda eriti mängude segmendis –, kuid samas toodi välja, et NVDA aktsia naasmine eelmise aasta hinnatasemeteni (hinnatipp mullu oktoobris 289,36 dollarit) võtab veel tükk maad aega.

Allikas: Yahoo Finance. Tutvu NVDA viimase viie aasta tootlusega siin.

Tesla

Elektriautode tootja Tesla TSLA jaoks oli märts languskuu: aktsia kaotas oma väärtusest kuuga -5,1%. Kuu jooksul oli langus vahepeal veelgi sügavam (25. märtsiks -11,7%). Tesla puhul on ilmselt tegemist maailma ühe enamkajastatud ettevõttega, mille käekäik on pidevalt luubi all – seda kas ettevõtte enda või selle asutaja ja juhi Elon Muski perspektiivist.

Märtsikuus oli vahest silmapaistvaim sündmus uue linnamaasturi Model Y esitlus. Tegu oli pilkupüüdva üritusega, kuid arvestada tuleb, et Model Y ei jõua klientideni veel vähemalt poolteist aastat – ehk mitte enne 2020. aasta lõppu. Investoritele ei paistnud sündmus aga erilist muljet avaldavat, sest päeval pärast seda langes TSLA aktsia -5,0%. Uue mudeli esitlus oli arusaadav ja ka vajalik, sest ameeriklased on järjest enam eelistamas linnamaastureid ja hülgamas sõiduautosid ning sellele trendile prognoositakse jätkumist. Tesla portfellis on praegu aga kaks sedaani (Model S ja Model 3) ning kallivõitu linnamaastur Model X, mille müüginumbrid pole aga kunagi kuigi kõrged olnud.

Lisaks tuli märtsis uudis, et möödunud aasta erakordsed pingutused autode tootmises jätsid oma jälje Tesla töötajaile. Californias asuva tehase töötajad olid 2018. aastal haiguse või tööga seotud vigastuste tõttu töölt eemal ligi kolm korda enamatel juhtudel kui aasta varem. Võttes arvesse ka töötajate arvu suurenemist, oli haiguspäevade kasv kahekordne.

Aprillikuu algas ettevõtte jaoks halbade uudistega, mis saatsid aktsiahinna langusse. Nimelt tarnis ettevõte 2019. aasta esimeses kvartalis 63 000 masinat, mida oli neljanda kvartaliga võrreldes -30,7% vähem. Langust vedasid Model S ja Model X tarnete vähenemine, kuid ka Model 3 numbrid kahanesid mõnevõrra, olles eriti kahes eelmises kvartalis jõudsalt kasvanud. Sealjuures kasvas transiidis olevate sõidukite arv märkimisväärselt, kuna Tesla alustas Model 3 müüki Hiinas ja Euroopas. Tesla kordas aga selle aasta prognoosi tarnida kokku 360 000 kuni 400 000 sõidukit. Peale selle uuris Tesla juhatus väidet, et Elon Musk oli ühte endist töötajat tõuganud, kuid leidis, et füüsilisi vigastusi ei tekitatud.

Allikas: Yahoo Finance. Tutvu TSLA viimase viie aasta tootlusega siin.

Tallinna Kaubamaja Grupp

Kodumaine jaekaubandusettevõte Tallinna Kaubamaja Grupp TKM1T, mille tuntumad brändid on Kaubamaja ning Selveri toidupoodide kett, oli märtsis kaubeldavuselt kolmas aktsia. TKM1T aktsia jaoks oli märts tõusukuu: aktsia hind kerkis kuuga +3,5%. Tõus algas pärast veebruari lõpus tulnud dividendiettepanekut ning seega jäi suurem aktsia kallinemine juba märtsi.

Tallinna Kaubamaja Grupi märtsi lõpus toimunud aktsionäride korralisel üldkoosolekul kinnitati 2018. aasta majandusaruanne ning kiideti heaks dividendiettepanek. Kokku maksab ettevõte 2018. aasta eest dividende summas 28,92 miljonit eurot, mis teeb aktsia kohta 0,71 eurot. Dividendi ex-päev oli 3. aprillil ning dividendimakse toimub 12. aprillil 2019. Kuna dividendi õiguste muutumisega seotud päev (ehk ex-päev) on juba möödas, jääb TKM1T dividendi soovival ja lootval investoril nüüd üle oodata järgmist aastat.

Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu TKM1T viimase viie aasta tootlusega siin.

Uued tulijad: Boeing ja Swedbank

Märtsis lisandus tabelisse ka kaks uut aktsiat: Boeing ja Swedbank. Mõlemad ettevõtted olid kuu jooksul meedias esil aga negatiivsete uudistega.

Ameerika tööstusettevõte Boeing BA on tuntud eeskätt lennukitootjana, kuid firma toodab ka erinevaid rakette ja satelliite. Boeing on Airbusi ees maailma suurim kommertslennukite tootja ning ühtlasi täidab Boeing ka olulisel määral kaitsetööstuse tellimusi.

BA aktsia jaoks oli märts languskuu: väärtpaber kaotas oma väärtusest kuu lõpuks -13,4%, kuid kuu lõikes oli langus vahepeal veelgi sügavam (madalaim tase 22. märtsil, kui langus oli kuu algusega võrreldes -17,8%). Kes vähegi uudised on jälginud, teab ka hinnalanguse põhjust: 10. märtsil kukkus mõni minut pärast õhkutõusmist Etioopia pealinnast alla Boeing 737 Max 8 lennuk. Kõik pardal olnud 157 inimest hukkusid. Pärast õnnetust peatasid Etioopia, Hiina ja mitu teist riiki lennud kõnealuse lennukiga ning 14. märtsil peatas ka Boeing ise kõik lennud 737 Max 8 lennukitega üle maailma.

Üsna pea pärast õnnetust tuli teateid sellest, kuidas näiteks USA-s olid lennukipiloodid kurtnud Boeing 737 Maxi juhtimisprobleemide üle, seda eriti õhkutõusmisel. Sarnastest muredest oli juttu ka mullu oktoobris toimunud õnnetuse järel Indoneesias, kus hukkusid kõik 189 pardal olnud inimest. Esialgne raport, mille Etioopia võimud 4. aprillil avaldasid, tuvastas terve rea tehnilisi viperusi ja alarme, mis algasid kohe pärast lennu õhkutõusmist. Rikkis sensori tõttu hakkas lennuki varisemisvastane süsteem suruma lennukinina allapoole. Sarnase vea tuvastas ka Indoneesia võimude raport pärast sealset õnnetust Boeingu lennukiga. USA transpordiministeerium on alustanud uurimist, kuidas kõnealune Boeingu süsteem riiklikult lennuametilt heakskiidu sai. Boeing ise on lubanud töötada süsteemiga seotud  tarkvara uuendamise kallal. Möödunud reedel andis Boeing teada, et vähendab tänavu oma populaarseima 737-seeria lennukimudeli, mis annab ligi kolmandiku ettevõtte ärikasumist, tootmist 19% võrra (see tähendab 42 lennukit kuus senise 52 asemel).

Allikas: Yahoo Finance. Tutvu BA viimase viie aasta tootlusega siin.

Ka tabeli teine uus tulija Swedbank SWED-A, mis ühelegi eestimaalasele pikemat tutvustamist ei vaja, oli märtsis esil negatiivsete uudistega. SWED-A aktsia langes kuu lõpuks (enne dividendi ex-päeva kuu lõpus) -16,8%. Veebruari lõpust rahapesuküsimustega silmitsi seisnud Swedbanki jaoks kogus teema märtsi jooksul aina tuure ning päädis kuu viimasel nädalal tegevjuhi Birgitte Bonneseni vallandamisega. Rootsi suurima eluasemelaenude pakkuja Swedbanki kohta on üleval kahtlused, et pangast on võinud perioodil 2010-2016 läbi liikuda üle 100 miljardi dollari potentsiaalselt kahtlast raha. Möödunud reedel lahkus ametist ka Swedbanki nõukogu esimees Lars Idermark. Tänaseks on uurimised Swedbanki suhtes algatatud nii Eestis, Rootsis kui ka USA-s.

Allikas: Yahoo Finance. Tutvu SWED-A viimase viie aasta tootlusega siin.

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti märtsis arvukalt tehinguid ka Micron Technology MU (kuine muutus: -0,6%), Siauliu Bankase SAB1L (+2,9%), Amazoni AMZN (+6,5%), Merko Ehituse MRK1T (+0,5%) ning Tallink Grupi TAL1T (+2,0%) aktsiatega. Tutvu nende väärtpaberite viimase viie aasta tootlusega siin: MU, SAB1L, AMZN, MRK1T, TAL1T.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon