Vahendame kevade põnevat tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame kevade põnevat tulemuste hooaega I

Erko Rebane

15.04.2019 10:03

Shutterstock

Ühendriikide maksureformist tingitud positiivne efekt on jäänud selja taha ning lisaks on uus aasta toonud kaasa globaalse majanduskasvu aeglustumise, mis kokkuvõttes võis esimeses kvartalis tingida USA börsifirmade kasumite languse. Viimati juhtus see 2016. aastal.

Uksele on koputamas esimese kvartali tulemuste hooaeg, mille eel on analüütikud arvestataval määral oma ootusi allapoole toonud. Kui näiteks aasta alguses loodeti märtsi kvartalil näha S&P 500 firmade müügitulu 7,3% suurenemist võrreldes 2018.a sama ajaga, siis värskeimate Factseti prognooside järgi on sellest järgi jäänud 4,8%.

2018. aasta neljandas kvartali näitasid kõik 11 sektorit müügitulu kasvu (keskmiselt 7,2%), ent tänavu esimeses kvartalis peaks infotehnoloogia ning energiasektori firmade müügitulud jääma eelmise aasta näitajatele alla (vastavalt -1,0% ning -2,5%).  Suurimat kasvu oodatakse esimeses kvartalis kommunikatsiooni- ja tervishoiuteenuste pakkujatelt (vastavalt 13,1% ja 12,7%).

Allikas: Factset

Korrigeerimised aktsiakasumi ootustes on olnud teravamad, kuna usutavasti on mullu rekordkõrgeid marginaale nautinud ettevõtted kogemas tugevamat tööjõu- ja toorainekulude survet. Kui aasta alguses prognoositi S&P 500 firmade aktsiakasumi esimese kvartali kasvuks 2,9%, siis aprilli keskpaiga seisuga eeldati juba -4,3% langust võrreldes mullusega.  Positiivse arenguna tasub siiski märkida, et ootuste allapoole revideerimised on viimase kuu jooksul aeglustunud.

Allikas: Factset

Kogu 2019.a aktsiakasumi kasvu ootus on tulnud kolme kuuga 7,4% pealt 3,4% peale, mis tähendab seda, et samaaegselt aset leidnud tõus aktsiaturgudel on toimunud täies ulatuses valuatsiooni arvelt. Täna kaupleb S&P 500 17,5x 2019.a oodatavat kasumit, kust edasi minna saab olema keeruline, kui puuduvad positiivsemad uudised.

Sestap saab esimese kvartali tulemustest olulisem olema ettevõtete sõnum ülejäänud aastaks, kus investorid loodavad kuulda, et negatiivsed arengud kasumites jäävad lühiajaliseks nähtuseks. Praegu usuvad analüütikud, et S&P 500 firmade aktsiakasumi kasv võiks olla teises ja kolmandas kvartalis nullilähedane, kiirenedes viimases neljandikus 8%le.

Käesoleval nädalal avaldab oma tulemused 49 S&P 500 firmat, teiste seas järgmised ettevõtted:

Allikas: Briefing. com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon