Uus tehnoloogia ateroskleroosi ravis - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Uus tehnoloogia ateroskleroosi ravis

Erko Rebane

28.05.2019 11:27

ShockWave Medical

Uber ja Lyft jätsid IPOdega investoritele üsna mõru maitse suhu, ent tegelikult on pilt siiani olnud turul hoopis midagi muud, kui esmaemisiooni tegevatel ettevõtetel on vähegi põnev ning perspektiivikas lugu pakkuda. Üheks selliks on ShockWave Medical.

Shockwave Medical (SWAV) sündis 2009. aastal ideest, et kui neerukivide purustamiseks on aastakümneid juba kasutatud lööklainet, siis miks mitte rakendada sama tehnoloogiat lupjunud veresoonte avamiseks. Kümme aastat hiljem on ettevõte oma idee teostanud ning kujundamas sellest ravimeetodist antud valdkonnas kui uut standardit.

Südame- ja veresoonkonnahaigustest on ateroskleroos ehk veresoonte lupjumine üks kõige tavalisemaid, mis üldiselt kaasneb vananemisega. Kui hapnikurikka vere liikumine on takistatud perifeersetes arterites, võib see ilma sekkumiseta viia gangreenini või unearteri ummistumisel insuldini. Kui aterosklerootilised muutused toimuvad südame verevarustust tagavates koronaararterites, võib targajärjeks olla südamelihase infarkt.

Verevarustuse taastamiseks kasutakse peamiselt  veresoonte laiendamist ballooniga ning tugivõrgu ehk stentide paigaldamist, liikudes kitsenenud veresooneni randme- või reiearteri kaudu. Protseduuri tulemus ei ole alati ideaalne, sest lubinaastud vähendavad veresoone paindlikkust ning survestatud ballooni kasutamine võib viia veresoone kahjustuseni.

Stentimise efektiivsuse parandamisele on kaasa aidanud balloonangioplastikas täiendavate terade kasutuselevõtt, millega lõigatakse või lihvitakse lubinaastusid ja ümbritsevat kude. Ent ka nendel ravimeetoditel on omad piirangud eeskätt keeruka kasutuse, võimalike komplikatsioonide, veresoone kahjustamise ja ebaühtlaste tulemuste näol.

Siin loodab ShockWave olla suunanäitajaks turvalisema ja efektiivsema lahendusega, luues seadme (IVL System), mis meenutab tavapärast balloonkateetrit, ent lubjastunud veresooned puhastatakse lööklainega. Lööklainet juhitakse läbi terve arteriseina, mistõttu mõjutatakse lubinaastu mitte ainult pindmistes kihtides, vaid ka arteriseina sisemistes kihtides, suurendades nõnda protseduuri efektiivsust. Lisaks on lööklainega võimalik arteril laieneda madalama rõhu juures, vähendades võimalikke komplikatsioone.

ShockWave ise usub, et perifeersete arterite haiguste raviks kasutatavate seadmete turupotentsiaal on nende jaoks globaalselt üle 1,7 miljardi dollari (Ühendriikides ja Euroopa majanduspiirkonnas saadi ravimiameti müügiluba 2018.a keskpaigaks) ning koronaararteri haiguste puhul üle 2 miljardi dollari (Euroopas saadi heakskiit 2018.a juunis, Ühendriikides ja Jaapanis loodetakse luba saada 2021. aastal). Lisaks nähakse tulevikus turupotentsiaali aordiklapi stenoosi ravimisel (aordiklapi kitsenemine, mis takistab vere liikumist südamest kehasse), mille jaoks on ettevõte praegu vastavat kateetrit välja töötamas ning selle turu potentsiaaliks hinnatakse 3 miljardit dollarit.

Shockwave’i IVL süsteem meenutab nii vormilt kui funktsionaalsuselt juba kasutuses olevaid balloonangioplastika kateetreid, mistõttu peaks selle õpikurv olema lühike. Ja kuna samal ajal lubab IVL süsteem saavutada ateroskleroosi ravimisel kasutusel oleva tehnoloogiaga võrreldes paremaid tulemusi, on ettevõtte suurt potentsiaali hakanud ka investorid  kõrgelt hindama.

7. märtsil lõppenud avalikus esmaemissioonis  kujunes ettevõtte aktsia hinnaks 17 dollarit, millega kaasati turult 97 miljonit dollarit. Järelturul on Shockwave’i aktsia veidi vähem kui kolme kuuga kallinenud 240%.

Kuna esimesed tooted jõudsid turule alles hiljaaegu ning parasjagu käib müügi- ja tugivõrgustiku ülesehitamine, on äärmiselt keeruline hinnata täpselt firma tuleviku kommertsedu. Sõltub see toodete omaksvõtust haiglate poolt, edasistest arendusprotsessidest ning pooleliolevate kliiniliste testide tulemustest ning täiendavate müügilubade saamisest.

Aimu annab ehk potentsiaali haaramise senisest edust seik, et 8. mail esimese kvartali majandustulemusi avalikustades prognoositi kogu 2019. aasta käibeks 33-36 miljonit dollarit, märkides 169-194% kasvu võrreldes 2018. aastaga ning ületades ettevõtte katmist alustanud analüütikute 29,5 miljoni dollari suurust prognoosi. Shockwave’i praegust 1,63 miljardi dollari suurust turukapitalisatsiooni arvestades kaupleb aktsia 45x käesoleva aasta oodatava müügitulu juures, mis näitab, et investorid on hinda sisse arvestamas juba kaugemat müügiedu.

Praegu on ShockWave Medical ainuke, kes lööklaine tehnoloogiat ateroskleroosi ravimisel pakub, ent mullu detsembris esitas konkurent Cardiovascular Systems kaebuse kolme ShockWave’i USA patendi vastu. Cardiovascular Systems ei testi selles vallas aktiivselt veel ühtegi toodet, kuid neil on pikemaajalisem huvi turule siseneda.

Kas Ühendriikide patendiamet võtab kaebused arutlusele, selgub eeldatavalt juulis ning siis võib kuluda veel umbes aasta, mil tehakse lõplik otsus.  Üks neist patentidest on kõige laiem, andes ShockWave’ile õiguse ainsana kasutada angioplastikas lööklaine tehnoloogiat ning siin nähakse suurimat riski, et otsus võidakse teha ShockWave’i kahjuks. Kuid ShockWave usub ise, et nende täiendavate patentide portfell (USAs üle 30 kehtiva ning lisaks ootab veel ligi paarkümmend kinnitust) on piisavalt mahukas takistamaks konkurente kopeerimast seda, mida nende meeskond on loonud.

ShockWave Medicali aktsia hinnagraafik (USD)

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon