Mais eelistasid LHV kliendid enim USA aktsiaid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mais eelistasid LHV kliendid enim USA aktsiaid

Siim Näks

11.06.2019 07:30

iStockphoto

Mais tegid LHV kliendid enim tehinguid ka varasemalt populaarsete Tesla, Apple ja Nvidia aktsiatega. Tabelisse sattus ka üks uustulija Qualcomm, kes sai tähelepanu peamiselt negatiivsete uudiste tõttu.


Allikas: LHV

Tesla

Peaaegu igakuiselt LHV klientide seas topis olev elektriautosid tootev Tesla TSLA oli ka maikuus populaarseim aktsia. Mai oli ettevõtte jaoks languskuu, sest TSLA aktsia väärtus kahanes kuu jooksul rohkem kui viiendiku võrra, langedes hinnatasemelt 234,10 dollarit kuu alguses hinnale 185,16 dollarit kuu lõpus (-20,9%). Languse poole pealt on ettevõttel ainult ühe korra olnud halvem kuu ja see oli eelmise aasta märtsis, kui aktsia langes üle -22%.

Kuigi mai alguses oli neid, kes tugevalt uskusid Teslasse ning ennustasid TSLA aktsia hinnale isegi 4000 dollari piiri ületamist, siis jätkas aktsia, pärast lühikest 9% tõusu esimese kuue päeva jooksul, stabiilset langemist. Kuu alguse tõusu põhjustas ettevõtte teade lisakapitali kaasamisest summas 2,4 miljardit dollarit. Kuid paraku kapitali kaasamine kauaks investoreid veenda ei suutnud ja aktsia hind jätkas langust. Kuu jätkus Tesla jaoks ühe halva uudisega teise järel. Ettevõtte aktsia langes ühe päevaga 7,6%, kui Ameerika Riiklik Transpordi Ohutusnõukogu tuvastas, et märtsikuus surmaga lõppenud õnnetuses Tesla Model 3-ga oli autopiloodi funktsioon sisse lülitatud. Lisaks sellele süttis ühes Hongkongi ostukeskuse parklas Model S ning samuti mõjutab Teslat ka tugevalt USA-Hiina kaubandussõda, mille tulemusel maksab Model 3 Hiinas 30 000 USD rohkem, kui USA-s. TSLA sulgemishind oli 7. juunil 204,50 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe (Forward P/E) 34,08.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu TSLA viimase viie aasta tootlusega siin.

Apple

Sarnaselt Teslale ei vaja ka Apple pikemat tutvustust ning ühtlasi oli mai ka tehnoloogiahiiglase jaoks  punane kuu. AAPL aktsia alustas maikuud hinnatasemel 210,52 dollarit ja langes kuu lõpuks 175,07 dollari tasemele, mis teeb languseks -16,8% ja ühtlasi maikuu selle aasta halvimaks ning esimeseks langusega kuuks. AAPL hinna muutus 2019. aastal: jaanuar +5,5%, veebruar +4,0%, märts 9,7%, aprill 5,6%, mai -16,8%, jaanuar-mai +10,9%.

Kuigi käesoleva aasta I kvartali lõpetas Apple heade tulemustega, on jätkuvalt ettevõtte prognoosid nõrgemad - tulenevalt USA-Hiina kaubandussõjast. Ettevõte monteerib oma iPhone’d Hiinas ja samuti on Hiina ettevõtte võtmeturg. Peale seda, kui USA president Donald Trump ütles, et ta tõstab 200 miljardi väärtuses Hiina kaupadel tariifid 25% peale, langes Apple aktsia -6,9%. Uudisele vastas Hiina omapoolsete tariifide tõstmisega, mille peale reageeris AAPL -5,8% langusega. AAPL sulgemishind oli 7. juunil 190,15 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 14,88.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu AAPL viimase viie aasta tootlusega siin.

Nvidia

Sel aastal LHV igakuises populaarsete aktsiate nimekirjas kõikidel kordadel esindatud Nvidia oli maikuus populaarsuselt kolmas. Nvidia tegeleb graafikaprotsessorite (GPU) tootmisega nii arvutitele kui ka autotööstusele. Graafikaprotsessorite turul on hetkel kaks peamist tegutsejat: Nvidia ja Advanced Micro Devices (AMD), kellest esimesele kuulub neli viiendikku turust. Nvidia toodab veel süsteemikiipe ja on ka keskendunud tehisintelligentsile.

Maikuu oli Nvidia jaoks languskuu: aktsia kaotas oma väärtusest kuuga -24,9%. Nagu ka eelmist kahte ettevõtet mõjutab samuti Nvidia’t USA ja Hiina vaheline kaubandussõda kuna Nvidia käibest on suur osakaal Hiina turul. Nvidia avaldas mais oma I kvartali tulemused, mis olid küll ootustest natukene kõrgemad, kuid siiski madalamad eelmisest aastast ning surusid omakorda aktsia hinda veel madalamale. Ettevõtte käive langes aastavõrdluses -31%. Ettevõtte olulisima segmendi, mängude segmendi, käive langes aastavõrdluses -39%. NVDA sulgemishind oli 7. juunil 145,50 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 20,35.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu NVDA viimase viie aasta tootlusega siin.

Boeing

Ameerika tööstusettevõtte Boeing peamiseks tegevuseks on lennukite, rakettide ja satelliitide ülemaailmne tootmine ja müümine. Peamiselt on Boeing tuntud oma lennukite poolest, olles ka maailma suurim kommertslennukite tootja. Mai alustas BA 376,80 dollari tasemelt ning kuu lõpuks langes 341,61 dollari tasemele, mis on -9,3% langus.

Kuna Boeing on USA suurim eksportija ei jää ka see mõjutamata kaubandussõjast. Järgnedes märtsikuu suurele BA langusele, tingitud Etioopias toimunud lennuõnnetusest, suutis Boeingu aktsia hind aprilli teises pooles stabiliseeruda, kuid mais see muutus. Mai alguses Trumpi poolt seatud tariifide peale langes ettevõtte aktsia ligi -4% ja Hiina vastuse peale langes veel -5%. Mai teises pooles sai Boeing valmis ka tarkvarauuendusega oma 737 MAX lennukitele, mis peaks ära hoidma Ethiopian Airlines’iga juhtunu kordumise. Boeingu tegevjuht ütles, et tõenäoliselt eemaldatakse 737 MAX lennukitelt lennukeeld 2019. aasta lõpuks. BA sulgemishind oli 7. juunil 353,70 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 15,73.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu BA viimase viie aasta tootlusega siin.

Amazon

Maailma suurima e-kaubamaja jaoks oli maikuu vägagi hektiline kuu kõikudes üles-alla, kuid kuu lõpetati siiski -7,1% langusega. Kuu algas AMZN’i jaoks hästi, kui Omaha oraakel Warren Buffett teatas, et ta on olnud rumal, et ei ole Amazoni investeerinud varem ja nüüd tegi seda, mispeale AMZN tõusis +3% ühe päevaga. Kaubandussõjast vähem mõjutatud AMZN langes Trumpi poolsete tariifide uudiste peale kõigest -1,5% ning Hiina poolsete vastu tariifide peale -3,5%. Mõnevõrra võisid ka langust põhjustada potentsiaalsed kohtujuhtumid Amazoni vastu. AMZN sulgemishind oli 7. juunil 1804,03 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 47,34.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu AMZN viimase viie aasta tootlusega siin.

Uus tulija: Qualcomm

Mais lisandus tabelisse ka üks uus aktsia: Qualcomm. QCOM on Ameerika pooljuht- ja telekommunikatsiooniseadmete ettevõte, mis projekteerib ja turustab traadita telekommunikatsiooni tooteid ja teenuseid. Suurem osa tuludest teenitakse kiipide valmistamiselt (võrgukiibid, Snapdragon protsessorid jms) ning enamus kasumist tuleb erinevatelt patentidelt. Qualcomm on Samsungi, OnePlus’i ja mitmete teiste telefonitootjate üks peamisi komponentide valmistajaid.

Kui aprillikuus suutis QCOM aktsia tõusta ligi +49,6%, tänu Apple vastu võidetud kohtujuhtumile ning kahe ettevõtte vahelisele uuele patendilepingule, siis mais langes Qualcomm -22,6%. Languse peamiseks põhjuseks oli kohtujuhtumi kaotamine, kus kohtunik jõudis otsusele, et Qualcomm on monopol ning on oma staatust kuritarvitanud. Samuti aitas ettevõtte langusele kaasa ka kaubandussõda kuna ligi kaks kolmandikku QCOM-i müügitulust tuleb Hiinast ja Hong Kongist. QCOM sulgemishind oli 7. juunil 68,69 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 12,91.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu QCOM viimase viie aasta tootlusega siin.

Eesti aktsiatest oli populaarseim LHV

Enimkaubeldud Eesti ettevõtte aktsia oli mais LHV Group LHV1T. Mais avasid LHV pensionifondid ja Lumi Capital Eesti esimesed üürimajad ning samuti liitus LHV Faster Payments süsteemiga, mis võimaldab LHV fintech-klientidel teha naela ja euro makseid ööpäev läbi. Lisaks teatas LHV aprillikuu tulemused, mis näitasid 2,7 miljonit eurot konsolideeritud puhaskasumit. LHV Pank teenis sealjuures 2,1 miljonit eurot ja LHV Varahaldus 0,7 miljonit eurot. Maikuus püsis LHV1T hind muutumatult hinnataseme 10,90 euro juures, 7. juuni sulgemishind oli 12,10 eurot.


Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu LHV1T tootlusega alates IPO-st siin.

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti veel palju tehinguid Facebooki FB (kuine muutus: -8,1%), Tallinna Kaubamaja TKM1T (-2,8%) ja Tallinna Sadama TSM1T (-5,6%) aktsiatega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: Facebook, Tallinna Kaubamaja, Tallinna Sadam (alates IPO-st).

Tesla

Peaaegu igakuiselt LHV klientide seas topis olev elektriautosid tootev Tesla TSLA oli ka maikuus populaarseim aktsia. Mai oli ettevõtte jaoks languskuu, sest TSLA aktsia väärtus kahanes kuu jooksul rohkem kui viiendiku võrra, langedes hinnatasemelt 234,10 dollarit kuu alguses hinnale 185,16 dollarit kuu lõpus (-20,9%). Languse poole pealt on ettevõttel ainult ühe korra olnud halvem[SN1] kuu ja see oli eelmise aasta märtsis, kui aktsia langes üle -22%.

Kuigi mai alguses oli neid, kes tugevalt uskusid Teslasse ning ennustasid TSLA aktsia hinnale isegi 4000 dollari piiri ületamist[SN2] , siis jätkas aktsia, pärast lühikest 9% tõusu esimese kuue päeva jooksul, stabiilset langemist. Kuu alguse tõusu põhjustas ettevõtte teatamine lisa kapitali kaasamisest[SN3] summas 2,4 miljardit dollarit. Kuid paraku kapitali kaasamine kauaks investoreid veenda ei suutnud ja aktsia hind jätkas langust. Kuu jätkus Tesla jaoks ühe halva uudisega teise järel. Ettevõtte aktsia langes ühe päevaga 7,6%, kui Ameerika Riiklik Transpordi Ohutusnõukogu tuvastas, et märtsikuus surmaga lõppenud õnnetuses[SN4] Tesla Model 3-ga oli autopiloodi funktsioon sisse lülitatud. Lisaks sellele süttis[SN5] ühes Hong Kongi ostukeskuse parklas Model S ning Teslat mõjutab ka tugevalt USA-Hiina kaubandussõda, mille tulemusel maksab Model 3 Hiinas 30 000 USD rohkem[SN6] , kui USA-s. TSLA sulgemishind oli 7. juunil 204,50 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe (Forward P/E) 34,08.


[SN1]https://markets.businessinsider.com/news/stocks/tesla-stock-price-stats-put-stock-plunge-into-perspective-2019-5-1028228512#tesla-s-performance-in-may2

[SN2]https://www.cnbc.com/2019/05/04/tesla-could-go-even-higher-than-our-4000-price-target-fund-manager.html

[SN3]https://www.businessinsider.com/tesla-capital-raise-jpmorgan-cuts-earnings-estimates-says-hedging-should-put-floor-in-stock-price-2019-5

[SN4]https://markets.businessinsider.com/news/stocks/tesla-stock-price-morgan-stanley-bear-price-target-lowered-10-2019-5-1028217695?utm_source=msn.com&utm_medium=referral&utm_content=msn-slideshow&utm_campaign=bodyurl

[SN5]https://www.reuters.com/article/us-tesla-china-hongkong-idUSKCN1SK0G1

[SN6]https://www.digitaltrends.com/cars/tesla-hurt-by-trade-war/

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon