Pensionifondid seavad kõrgemaid sihte - Arvamusplats - Uudised - LHV finantsportaal

Pensionifondid seavad kõrgemaid sihte

Andres Viisemann

18.06.2019 10:20

Investeerimisstrateegia „Sell in May and go away“ („Müü [aktsiad] maikuus ja liigu [börsidelt] eemale“) töötas tänavu väga hästi. Maailma aktsiaturg tervikuna langes maikuus eurodes mõõdetuna 5,6%, USA aktsiaindeks S&P 500 taganes 6,1%, euroala aktsiaid esindav Stoxx50 kukkus 6,7% ja Jaapani aktsiaindeksi Nikkei väärtus kahanes 4,8%. Rootsi aktsiaturg kaotas oma väärtusest aga lausa 9,5%, kuid Tallinna börsil õnnestus pääseda kõigest 1,4% langusega.

N-ö punasest maist hoolimata on 2019. aasta esimene pool olnud aktsiaturgudel väga positiivne ja eelmise aasta lõpu langus on suuresti tagasi teenitud. Peaaegu kõik maailma suurimad keskpangad on andnud mõista, et rahapoliitikat nad lähiajal ei karmista, ja on tõenäoline, et vajaduse korral võivad nad intressimäärasid hoopis alandada. Investorid on võtnud seda siiani hea uudisena. Siiski paistab, et tasapisi hakkab kohale jõudma arusaam, et maailmamajandus on arvatust haavatavam ja ettevõtete kasumi kasv on pidurdunud.

Finantsturud peaksid teooria kohaselt peegeldama investorite hinnanguid reaalmajanduse tuleviku arengutrendidele. Nii võiks aktsiaturgude selle aasta jõulise tõusu põhjal järeldada, et majanduse seis paraneb, mis viitab omakorda inflatsioonitempo kiirenemisele ja kõrgematele intressimääradele. Samal ajal kõneleb pikaajaliste intressimäärade langus hoopis vastupidisest ootusest majanduse tervisele. Mõnda aega tundus, et võlakirjainvestorid ja aktsiainvestorid elavad paralleelses reaalsuses.

Maikuus aktsiaturgude optimism ammendus ja eks järgnevad kuud näitavad, kellel oli õigus. Usun, et võlakirjainvestorid mõistavad paremini rahapoliitika piiratud mõju reaalmajandusele ja seda, et ettevõtjad ei julge investeerimiseks laenu võtta, mistõttu ei kasva majandus ka madalatest intressimääradest hoolimata. Pigem on odav raha olnud toeks aktsiaturgudele, ajades hindu üles ja muutes börsid järjest rohkem vahendiks, mille abil ettevõte maha müüa või sellest raha välja võtta.

Ebakindlalgi ajal leidub huvitavaid ettevõtteid ja projekte, mis kasvavad ning kuhu tasub investeerida. Selleks tuleb vaadata börsidelt väljapoole. LHV pensionifondid on juba mõnda aega suunanud põhiosa tähelepanust erakapitaliturgudele, kus on ootus omakapitali tootlusele vähemalt 15%. Samuti kujundame praegu ümber oma pensionifondide võlakirjaportfelle – võtame ise aktiivsema rolli ettevõtetele kasvuks vajalike finantsvahendite pakkumisel.

Eelmise aasta lõpus vastuvõetud ja tänavu septembris jõustuvad muudatused investeerimisfondide seaduses laiendasid tunduvalt fondide investeerimisvõimalusi. Radikaalselt alandati pensionifondide haldustasusid ja sisse toodi edukustasu juhul, kui fondi tootlus ületab palgakasvu. Seadusemuudatuste tulemusena teenib fondihaldur alates septembrist edukustasu ainult juhul, kui fondi tootlus on suurem kui Eesti inimeste palgakasv. See on väga ambitsioonikas eesmärk olukorras, kus suur osa rahvusvahelisest võlakirjaturust pakub garanteeritud negatiivset tootlust.

Detsembris vastuvõetud seadus andis suuna ja motiivi, kuidas kasvatada pensionikogujate jaoks tootlust ning ühtlasi aidata suurendada pensionifondide rolli Eesti majanduse ja kapitaliturgude edendamises. Eeldab ju edukustasu teenimine suurt muutust investeerimisstrateegias ning investeeringute suunamist projektidesse, mille pikaajaline tootlus ületab Eesti nominaalse majanduskasvu.

Kurb on aga näha, kuidas enne, kui pool aastat tagasi vastuvõetud seadus jõustub ja selle mõju avaldub, püütakse kogu süsteem hävitada. Tahtmatult tekib tunne, et pensionifondide kriitikud kardavad häid tulemusi ja püüavad viia hävitustöö lõpule enne, kui ilmnevad reformi tulemused. Tõenäolisem on siiski see, et nad pole isegi ehk vastuvõetud seadust lugenud (mille poolt nad ometi ise hääletasid) ja on põhimõtteliselt igasuguse kapitali kogumise vastu.

LHV pensionifonde valitseb AS LHV Varahaldus. Fondide osakute väärtused võivad nii kasvada kui kahaneda ja fondide eelmiste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluste kohta. Fondi investeeritud rahasumma väärtuse säilimine ei ole garanteeritud. Tutvu LHV pensionifondide prospekti ja põhiteabega lhv.ee ja pea nõu asjatundjaga.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon