Sulgeme LHV Pärsia Lahe Fondi - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Sulgeme LHV Pärsia Lahe Fondi

LHV

25.06.2019 15:14

iStockphoto

Kuna LHV Pärsia Lahe Fondi poolt kasutatav Swedbanki Luksemburgi fondihotell lõpetab oma tegevuse, siis oleme otsustanud ka LHV Pärsia Lahe Fondi sulgeda. Fondi sulgemiskuupäevaks on 27.06.19  palun tutvu ka ametliku teatega investoritele, mis on kättesaadav siin.

LHV Pärsia Lahe Fond alustas tegevust veebruaris 2008, andes Eesti investoritele esimest korda ligipääsu kaugetele ja eksootilistele kiiresti arenevatele Lähis-Ida riikidele Araabia poolsaarel, kuhu omal käel kuidagi investeerida ei saanud. Fondiga alustamise algusaastail oli ka fondi kaudu ligipääsu saamine Pärsia Lahe koostöö nõukogu ehk GCC riikide (Araabia Ühendemiraadid, Saudi Araabia, Kuveit, Katar, Omaan, Bahrein) börsidele võrdlemisi piiratud ja kohati tuli kasutada tuletisinstrumente soovitud väärtpaberite fondi nimel omandamiseks. Fondi esimesed rahapaigutused olid Katari, Araabia Ühendemiraatide ja Kuveidi börsile, Saudi Araabia börsile saadi ligipääs alles 2011. aastal ja Bahreini 2013. aastal. Börsid olid oma arengustaadiumi algusfaasis.

2013. aastal otsustas maailma suurim indeksite koostaja MSCI lisada esmakordselt Araabia Ühendemiraadid ja Katari oma arenevate riikide börsiindeksisse. Otsus jõustus 2014. aastal ning see tõi sealsetele börsidele spekulatiivse raha suure sissevoolu, LHV Pärsia Lahe Fondi tootlus 2013. aastal oli +49,5%. 2018. aastal tuli MSCI’lt positiivne otsus ka Saudi Araabia lisamiseks arenevate turgude indeksisse, mis jõustub käesoleval aastal ja on toonud kaasa välisinvestorite raha sissevoolu Saudi Araabia börsile ja kohalike investorite spekulatiivse huvi kasvu, kuigi seni oluliselt väiksemas mahus kui see oli aastal 2013.

2015. aastal vahetas LHV Pärsia Lahe Fond asukohamaad ja kolis Eestist fondimaailma mõistes n-ö standardsesse Luksemburgi, kus Swedbank opereeris välisfondide jaoks fondihotelli. Muudatus oli vajalik selleks, et LHV Pärsia Lahe Fondi saaks lisaks kohalikele jaeinvestoritele pakkuda ka rahvusvahelistele institutsionaalsetele investoritele. Paraku 2015.-2018. aastal puhus GCC regiooni aktsiaturgudel tugev vastutuul ja turud liikusid külgsuunas või allapoole, mis hoidis investoreid eemale.

Avaliku aktsiafondi mahtu suurtele institutsioonidele investeerimiseks sobivale miinimumtasemele ainult Eesti jaeinvestorite baasilt tõsta on väga raske ning mida väiksem on fond, seda kõrgem ka kulumäär fondi investeeriva kliendi jaoks. Paralleelselt on Skandinaavia fondiplatvormidele ligipääsemise reeglid läinud rangemaks ja sealt investorite raha kaasamine kulukamaks. Kuigi pikaajaliselt näeme regiooni jätkuvalt kiiresti kasvamas ja arenemas, siis nüüd, kus Swedbank teatas meie poolt kasutatava Luksemburgi fondihotelli sulgemise plaanist ja sealse tegevuse üle andmisest State Street’ile ja Carne’le, siis otsustasime, et on õige aeg LHV Pärsia Lahe Fondi tegevuse lõpetamiseks. Teeme selle sammu, et kaitsta meie investoreid ja vältida fondi kulumäära tõusu ebamõistliku tasemeni.

LHV Pärsia Lahe Fondil ei ole väljumistasu, kuid iga pank võib oma hinnakirjaga ise väljumistasu olla kehtestanud. LHV Pank fondist väljumistasu alates tänasest ei võta. Fondist saab väljuda tavapäraselt internetipangas müügikorraldust esitades kuni 26. juunini kella 15ni Eesti aja järgi. Nendel investoritel, kes ei esita enne seda müügikorraldust, teostatakse kõigi järelejäänud fondiosakute sundmüük likvideerimispäeval 27. juunil ja laekuv raha kantakse üle automaatselt vastavate osakuomanike kontodele. Alates tänasest ei ole võimalik esitada LHV Pärsia Lahe Fondi märkimiskorraldusi, kuid müügikorraldusi võetakse vastu tavapäraselt.

Olen koos LHV investeerimismeeskonnaga juhtinud LHV Pärsia Lahe Fondi investeerimistegevust alates 2010. aasta septembrist ning selle ajaga on fondi väärtus pärast kõiki kulusid tõusnud ca +70%. Fondi tootlus sel aastal on olnud ca +5%. Tänan südamest kõiki investoreid koos minuga Lähis-Itta investeerimisel mulle antud usalduse eest!

Joel Kukemelk
LHV Pärsia Lahe Fondi fondijuht




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon