Kanepiturg on õitsele puhkemas? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kanepiturg on õitsele puhkemas?

Kirke Ruuven

04.07.2019 09:51

Pixabay.com

Suures osas maailmas on kanepi tarvitamine ebaseaduslik, kuid üha rohkemate riikide valitsused on oma meelt muutmas, mille tulemusena suureneb kanepi kasutus nii meelelahutusliku uimasti, erinevate haiguste ravimi kui ka paljude toodete koostisainena. Arvatakse, et 2028. aastaks ulatub kanepituru suurus ligi 272 miljardi dollarini.

Ajalooliselt on kanepit kasvatatud juba mitmeid aastatuhandeid erinevaks otstarbeks nagu riide, köie, paberi, raha jms valmistamiseks ning seemneid toiduks. Kanepitaimel on hulk erinevaid liike, millest levinuimad on harilik kanep (Cannabis sativa) ning India kanep (Cannabis indica). Viimast kasutatakse selle uimastava toime tõttu eelkõige eesmärgiga lõõgastuda või magama jääda. Kuigi enamlevinud arvamuse kohaselt on just India kanep see, mis on narkootilise toimega, siis tegelikult sõltub ükskõik millise kanepitaime mõju antud taime keemilisest koostisest, seda tarvitava inimese bioloogiast ja tolerantsusest, kui ka kanepi tarvitamise meetodist.

Kanepitaim sisaldab üle 400 keemilise ühendi, millest kõige uuritumad on tetrahüdrokannabinool (THC) ning kannabidiool (CBD). THC on kanepitaime peamine psühhoaktiivne komponent. India kanepit ja harilikku kanepit ei tohiks omavahel segamini ajada just seetõttu, et India kanepis on THC tase kõrgem kui harilikus kanepis. CBD omab aga erinevaid tervisele kasulikke omadusi. Väidetavalt aitab see leevendada nii ärevuse sümptomeid kui ka ravida glaukoomi. Samas ei ole teadlased antud väiteid veel päris täpselt kinnitanud.

Vastavalt kanepi tarvitamise eesmärgile on kanepiturg laias laastus jagatud kaheks: meditsiiniline kanep ja nn vabaaja kanep. Kui meditsiiniline kanep on legaalne rohkem kui 40 riigis, siis vabaaja kanep on lubatud ainult mõnes üksikus riigis, sh Kanadas ja Uruguays. USAs lubatakse 50st osariigist 33s arstidel nn meditsiinilist kanepit välja kirjutada. Näidustuste hulgast võib leida C-viirushepatiidi, reumatoidartriidi, Alzheimeri, Parkinsoni tõve ning neerupuudulikkuse. Rekreatsiooniline kanep on praegu legaalne vaid 11 USA osariigis. Samas arutatakse selle legaliseerimise plaane ka New Yorgis, New Jerseys, Ohios, Arizonas ja Floridas.

Allikas: Business Insider

Kuna enamus kanepi müügist toimub siiski veel illegaalselt, on kanepituru suurust suhteliselt raske kindlaks teha. Seetõttu näitavad erinevad allikad ka erinevaid väärtusi. Kui täna on globaalne kanepiturg väärt ligi 150 miljardit dollarit, siis näiteks investeerimispank Barclays prognoosis enda Euroopa esmatarbekaupade raportis, et 2028. aastaks võib see kasvada 272 miljardi dollarini.

Peamisteks kanepi turgu edasi viivateks teguriteks on suured investeeringud antud sektorisse ning tõsiasi, et üha enam riike on kanepit legaliseerimas. Nende kõrval mängivad turu kasvus rolli ka asjaolud, et meditsiinilise kanepi kasutus erinevate haiguste ravimina on tõusmas, ning ka see, et kanepit käsitletakse järjest enam erinevate toodete, nt valuvaigistite, küpsetiste, spordijookide ja unerohtude koostisainena. Artikli alguses mainitud kanepitaimes sisalduv CBD-ühend on üha enam kasutuses näiteks nahahooldustoodetes (kreemides, salvides jne).

2018. aasta oli seadusliku kanepi firmadele väga hea aasta, kuna mitmed USA osariigid ja ka Kanada legaliseerisid kanepi. Peab tõdema, et nii meditsiinilise kui ka rekreatsioonilise kanepi legaliseerimine on olnud riikidele majanduslikult kasulik – see toob sisse nii maksutulu kui ka kasvatab töökohtade arvu. Näiteks esimesed vabaaja kanepi legaalseks muutnud USA osariigid Colorado ja Washington, kogusid 2017. aastal kanepiga seotud makse vastavalt 250 miljonit ning 320 miljonit dollarit.

Regulatiivse maastiku muutumise tulemuseks on kanepisektori esilekerkimine meedias ning selle ümber keerleva sumina kasv. 2018. aastal oli näiteks kuumaks teemaks Kanada esimene marihuaana ettevõte ja ühtlasi maailma suurim avalikult kaubeldav kanepifirma, Canopy Growth. Firma toodab ja turundab nii meditsiinilist kui vabaaja kanepit, omades Kanada vabaaja kanepi turu liidrina  sellest ligi 30%.

Möödunud aasta augustis investeeris joogitootja Constellation Brands (toodab näiteks Corona õlu) neli miljardit dollarit Canopy Growthi. Sellega sai Constellation ettevõttest endale 38%. Samas tuleb arvesse võtta fakti, et Canopy Growth tegutseb jätkuvalt kahjumlikult, milles mängivad pearolli probleemid tarneahelas ja seik, et firma ei ole hetkel keskendunud kasumi teenimisele. Just see sai hiljaaegu saatuslikuks firma tegevjuhile ja asutajale Bruce Lintonile, kellele näidati hundipassi. Väidetavalt polnud Constellation Brands temaga rahul ja uue tegevjuhi leidmiseni täidab Lintoni tööülesandeid kaasjuht Mark Zekulin.

Nasdaqi börsi esimene kanepifirma The Cronos Group tegeleb samuti meditsiinilise kanepi viljelemisega Kanadas ja ka mitmel pool mujal maailmas. Näiteks saadetakse enda tooteid Saksamaale, ehitatakse tehaseid Iisraelis ning arendatakse äritegevusi ka Austraalias. Firma käive kahekordistus 2019. aasta esimeses kvartalis, jõudes 6,5 miljoni Kanada dollarini, seda eelkõige CBD-õlide suurenenud müügi tõttu. Samuti teenis ettevõte kasumit (0,48 dollarit aktsia kohta), isegi kui analüütikud ootasid kõrgete uurimis- ja arenduskulude tõttu kahjumit.

Üks suur Kanada kanepitootja on ka Aurora Cannabis, mis tegeleb peamiselt meditsiinilise kanepi uurimise ja tootmisega. Et enda tootmisvõimekust suurendada, ostis Aurora eelmise aasta juulis 2,5 miljardi dollari eest rivaali MedReleafi. Firma loodab, et pikas plaanis kasvavad antud tehingust välja innovatiivsed tooted, eelised tootmisvõimekuses ning -efektiivsuses. Siiani kahjumliku Aurora netotulu tõusis 2019. fiskaalaasta kolmandas kvartalis aastaga 305% ning jõudis 65,1 miljoni dollarini, tootmismaht kasvas aga 1200%.

Lisaks meditsiinilist ja vabaaja kanepit tootvatele ettevõtetele on kanepi legaliseerimine kasulik näiteks kanepi pakendeid tootvatele ettevõtetele. Report and Data andmete kohaselt jõuab kanepi pakendamisturg 2026. aastaks 5 miljardi dollarini. Selle kõrval lõikavad legaliseerimisest kasu ka sellised ettevõtted, mis pakuvad kanepifirmadele lahendusi internetis kauplemiseks. Näiteks Kanada e-kaubandushiiu Shopify platvorm on üks peamisi legaalse kanepi ostukohti internetis.

Rääkides Euroopast, siis ka siin on kanepiga seotud seadused kiiresti muutumas: 2018. aastal legaliseerisid meditsiinilise kanepi näiteks Inglismaa, Malta ja Portugal. Ühe artikli kohaselt võib Euroopast saada paari aastaga kõige suurem kanepiturg. Teised paljulubavad turud on Austraalia, Uruguay, Iisrael, Kolumbia, Tai, Lõuna-Aafrika ja Uus-Meremaa. Kuigi väikseid kahtlusi seab üles fakt, et enamus kanepifirmasid ei ole kasumlikud, on üsnagi kindel, et nii meditsiinilise kui ka vabaaja kanepi turud on mitmel pool maailmas hoogu üles võtmas.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.

Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.

Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon