Juuni populaarseimad aktsiad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Juuni populaarseimad aktsiad

Siim Näks

05.07.2019 14:30

iStockphoto

Juunis, mil maailmaturud hoogsalt tõusid, eelistasid LHV kliendid enim Tesla, Facebooki ja Apple'i aktsiaid - kõigi kolme kuine hinnatõus ületas turu keskmist. Tabelist leiab ka mitmeid kodumaiseid ettevõtteid.


Allikas: LHV

Tesla

Käesoleva aasta esimesel poolaastal iga kord LHV klientide populaarsete aktsiate esikümnes olev Tesla TSLA oli juunis kõige populaarsem aktsia. Erinevalt eelneva kuu ligi 21% langusest suutis TSLA juunis tõusta 24,9% võrra, kasvades hinnatasemelt 178,97 dollarit kuu alguses hinnale 223,56 dollarit kuu lõpus (+24,9%).

Toetatuna mitmetest eri allikatest pärinevatest uudistest, et aasta teine kvartal võib osutuda Teslale rekordilise tarnega kvartaliks, algas juunikuu Teslale positiivselt. Kuu alguses suutis TSLA kohe saavutada 2019. aasta parima päeva, tõustes 8% ning kaks päeva hiljem tõusis aktsia veel 4,8%, tõustes esimese nädala jooksul 178,97 dollari pealt 204,50 dollari tasemele. Kannustatuna lisanduvatest uudistest, et suudetakse tarnida 1000 autot päevas, mis ühtlasi viib ettevõtte ka rekord kvartalini, tõusis aktsia üle 220 dollari taseme. Vahemikus 219-228 dollarit, ilma suuremate kõikumisteta, kauples ettevõte terve juunikuu teise poole, lõpetades kuu hinnatasemel 223,56 dollarit.

Tesla suutis uue tarne rekordi teha tarnides teises kvartalis 95 200 autot, mis tõstis ettevõtte aktsiat eelturul 6,6%. TSLA sulgemishind oli 3. juulil 234,90 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe (Forward P/E) 46,33.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu TSLA viimase viie aasta tootlusega siin.

Facebook

Varasemalt top 10 populaarsete aktsiate seas olnud, kuid siiski esiviisikust välja jäänud Facebook FB oli juunis LHV klientide seas populaarsuselt teine aktsia. 2,4 miljardi aktiivse kasutajaga maailma populaarseim sotsiaalvõrgustik Facebook vaevalt kellelegi võõras nimi on. Californias asuva peakontoriga Facebook teenib üle 98% oma tuludest reklaamidest ning ettevõttes töötab ligi 38 000 töötajat, kes on aasta-aastalt stabiilselt suutnud ettevõtte käivet kasvatada, jõudes 2018. aasta lõpuks 55,8 miljardi dollari suuruse aasta käibeni. Lisaks sotsiaalvõrgustikule kuulub Facebookile veel mitmeid teisi ettevõtteid - neist suurimad on sõnumite saatmise rakendus WhatsApp, virtuaalreaalsuse arendamisele keskenduv ettevõte Oculus VR, pildijagamise platvorm Instagram ja paljud teised.

Kui juuni esimese kauplemispäeva lõpetas FB aktsia 7,5% madalamal maikuu viimasest kauplemispäevast, tänu USA valitsuse teatele, et pööratakse rohkem tähelepanu monopolivastasele võitlusele, siis juuni jooksul suudeti kaotus tasa teha ning aktsia lõpetas kuu 17,6% kasvuga. Lisaks üleüldisele suurele USA turu tõusule juunis, aitas FB aktsiat tõsta ettevõtte uue krüptovaluuta Libra esitlemine. Valuuta plaanitakse lasta välja järgmise aasta esimeses pooles. Valuuta valmib Facebooki ühises parnerluses teiste suurte tehnoloogiaettevõtetega, kelleks on Uber UBER, Spotify SPOT, Mastercard MA ja PayPal PYPL. FB sulgemishind oli 3. juulil 197,20 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 21,07.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu FB viimase viie aasta tootlusega siin.

Apple

Sarnaselt eelnevate ettevõtetega, ei vaja ka igakuiselt populaarsete aktsiate nimekirja eesotsas figureeriv Apple AAPL pikemat tutvustust. Selle aasta esimene punane kuu mai suudeti juunis ümber pöörata ning AAPL tõusis kuuga 14,2%. Kui mais langes järjekindlalt AAPL aktsia iga USA-Hiina kaubandussõja uudise peale, siis juunis suudeti investorite usku ettevõttesse taastada. Esimesel kauplemisnädalal toimus Apple iga-aastane ülemaailmne arendajate konverents, kus toimus lisaks teistele teadaannetele ka iPhone’de operatsioonisüsteemi iOS 13 eelnäitus ning samuti kuulutati välja Macintosh arvutitele uus operatsioonisüsteem macOS Catalina. Konverentsi jooksul kasvas AAPL aktsia hind üle 11%. Peale konverentsi jätkas AAPL, küll mõningate võngetega, tõusu üles. AAPL sulgemishind oli 3. juulil 204,41 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 16,21.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu AAPL viimase viie aasta tootlusega siin.

LHV Group

Balti börsi aktsiatest oli enimkaubeldud aktsia juunis LHV Grupi LHV1T aktsia. Juuni algas LHV jaoks positiivselt, kui teatati Danske pangalt ostetud laenuportfellist, mille maht on 470 miljonit eurot. Portfellist 97% moodustavad eluasemelaenud ning tehinguga võtab LHV Pank üle ligikaudu 10 800 eraisikust kliendi teenindamise, kellest ca 80% on LHV jaoks uued kliendid. Börsiteade tõstis LHV1T aktsia esimest korda üle 12 euro piiri, kõrgeima tipuga 12,30 eurot. Samuti toimus juunis LHV allutatud võlakirjade märkimine, millest võttis osa 1913 investorit märkides kokku esialgse mahu 15 mln 5,2 kordselt üle, kogusummas 77,9 mln eurot. LHV kasutas õigust suurendada emissiooni mahtu maksimaalses lubatud ulatuses 20 mln euroni. LHV1T sulgemishind oli 4. juulil 11,85 eurot.


Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu LHV1T tootlusega alates IPO-st siin.

Tallink

Esimest korda populaarseima viie aktsia hulka kuuluv Tallink Grupp TAL1T on Euroopa juhtiv laevandusettevõte, mis pakub kõrgtasemelisi minikruiisi- ja reisijaveoteenuseid Läänemerel ning ro-ro (roll-on/roll-off) kaubaveoteenuseid valitud liinidel. Kontsern pakub oma teenuseid kaubamärkide Tallink ja Silja Line all seitsmel laevaliinil Soome ja Rootsi, Eesti ja Soome, Eesti ja Rootsi ning Läti ja Rootsi vahel. Kontserni laevastikku kuuluvad 14 alust ning lisaks opereerib kontsern kolme hotelli Tallinnas ja üht Riias.

Tallinki aktsia oli stabiilne kuu esimeses pooles ning pärast dividendi ex-kuupäeva langes see 11%. Sel aastal tegi TAL1T osanikele rekord väljamakse summas 0,12 eurot aktsia kohta (0,05 eurot dividend ja 0,07 eurot kapitali vähendamine), mis teeb dividenditootluseks kuu kõrgeima hinna 1,08 juures 11%, mis vastab ka ex-kuupäevale järgnenud langusele. Tallinki juunikuu languseks sai 8,1%. TAL1T sulgemishind oli 4. juulil 0,97 eurot.


Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu TAL1T viimase viie aasta tootlusega siin.

Merko

Eesti juhtiv ehituskontsern Merko MRK1T dividendi ex-kuupäev oli ka sarnaselt Tallinkile juunis, mis langetas ettevõtte aktsiat, tuues kogu kuu languseks 8,5%.  Ettevõte maksis dividendi 1,00 eurot aktsia kohta, mis tegi dividenditootluseks, kuu kõrgeima hinna 10,15 juures, 9,9%. Juunis sõlmis Merko kolm ehituslepingut kogusummas 17,3 miljonit eurot. MRK1T sulgemishind oli 4. juulil 9,24 eurot.


Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu MRK1T viimase viie aasta tootlusega siin.

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti juunis arvukalt tehinguid ka Amazoni AMZN (kuine muutus: +7,6%), Tallinna Sadama TSM1T (–3,5%), Nvidia NVDA (+20,8%) ning Microni MU (+17,1%) aktsiatega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: Amazon, Tallinna Sadam (alates IPO-st), Nvidia ning Micron.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon