Vahendame suve põnevat tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame suve põnevat tulemuste hooaega I

Erko Rebane

15.07.2019 12:31

Aktsiaturgude jaoks on makromajanduslik vastutuul olnud siiani heaks uudiseks, kuna sunnib keskpankasid rahapoliitikaga uuesti abikäe ulatama, kuid kas mööda suudetakse vaadata ka ettevõtete tulemuste hooajast, mis võib Ühendriikides välja tuua kasumite kiirenenud languse?

Alates 15. juulist saavad kaubandussõja, kasvanud majandusriskide ja keskpankurite retoorika kõrval mõneks nädalaks tähelepanu ka ettevõtted, kes annavad ülevaate lõppenud kvartali ärilistest saavutustest. Kui majandusaasta teine neljandik paljudel firmadel aprillis algas, lootsid analüütikud näha S&P 500 ettevõtete aktsiakasumi püsimist eelmise aasta tasemel, ent üleilmse majanduse arvatust tagasihoidlikumaks osutunud kasv ning surve marginaalidele on vähendanud ootuse Factseti andmetel -3,0%ni.

Harilikult on tegelikud näitajad osutunud u 70% juhtudel oodatust paremaks, kergitades lõplikku muutust 3-4 protsendipunkti võrra. Sarnase stsenaariumi korral suudetakse ehk siiski vältida kasumite langust teist kvartalit järjest (esimeses kvartalis alanes S&P 500 firmade aktsiakasum aasta varasemaga võrreldes 0,3%).

S&P 500 ettevõtete aktsiakasumi aastane muutus ning järgnevate kvartalite prognoos. Allikas: Factset

Palgakulu tõus, sisendihindade kasv ja tugevnenud dollar on peamised tegurid, mille pärast peaks pilt kasumi osas osutuma nõrgemaks kui müügitulu tasandil.  Ka käive peegeldab üsna kokku kuivanud kasvukeskkonda, aga püsib siiski veel positiivsena: kui esimeses kvartalis paranes S&P 500 firmade müügitulu 5,3% võrreldes mullu sama ajaga, siis teise kvartali ootus on viimase kolme kuuga kärbitud 4,6% pealt 3,7%le.

S&P 500 ettevõtete müügitulu aastane muutus ning järgnevate kvartalite prognoos. Allikas: Factset

Tagasivaatavate arvude kõrval on aga juhtkonna tulevikku puudutavad kommentaarid need, mis üldiselt kõige suuremat kaalu omavad. Analüütikud loodavad, et ettevõtete kasumite madalpunkt jäi teise kvartalisse, kasv taastub neljandaks kvartaliks tagasi 6,0%le ning kiireneb tuleval aastal 11%ni, mis on kahtlemata üsna optimistlik nägemus. Teisisõnu võib siin aktsiaturu jaoks peituda võimalik komistuskivi, kui teine poolaasta peaks kaasa tooma hoopis kasumite edasise languse.

Käesoleval nädalal avaldab oma kvartaliaruande 57 S&P 500 firmat, teiste seas ka järgmised ettevõtted:

Allikas: Briefing.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon