Juuli populaarseimad aktsiad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Juuli populaarseimad aktsiad

Siim Näks

08.08.2019 14:45

iStockphoto

Juulis, kui mitmed ettevõtted avalikustasid oma kvartaalseid tulemusi, tegid LHV kliendid enim tehinguid Tesla ja Netflixi aktsiatega. Tabelisse sattus aga esmakordselt Läti ravimitootja Grindeks.


LHV klientide enimkaubeldud aktsiad juulis. Allikas: LHV

Tesla

Kolmandat kuud järjest oli LHV klientide seas populaarseim aktsia elektriautode tootja Tesla (TSLA). Juuli esimeses pooles tõusis Tesla aktsia jõudsalt. Peamiseks tõusu põhjustajaks oli kuu alguses ilmunud uudis, et ettevõte suutis teises kvartalis teha nii tarne rekordi (95 200 autot, analüütikute ootus: 91 000 autot), kui ka tootmise rekordi (87 048 autot, I kvartalis: 77 100 autot).

Aktsia jätkas teed üles kuni ettevõtte II kvartali finantstulemuste avaldamiseni juuli lõpu poole, mis osutusid investoritele pettumuseks. Ettevõttelt oodati kvartaalset kahjumit 0,40 USD aktsia kohta, kuid tegelikkuses oli kahjum 1,12 USD aktsia kohta ning ka kvartali müügitulu jäi ootustele natukene alla (ootus: 6,41 mlrd USD, tegelikkus: 6,35 mlrd USD). Finantstulemuste avaldamise järgselt langes ettevõtte aktsia 14%. Pärast järsku langust suutis Tesla aktsia mõnevõrra taastuda ning lõpetas kuu 5,0% tõusuga ($230,21 kuu alguses, $241,61 kuu lõpus). TSLA sulgemishind oli 6. augustil 230,75 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe (Forward P/E) 58,57.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu TSLA viimase viie aasta tootlusega siin.

Netflix

151 miljoni tellijaga maailma suurim voogedastatava meedia pakkuja Netflix (NFLX), mis tegutseb juba mitu aastat ka Eestis, on populaarseimate aktsiate nimekirjas ka varasemalt olnud. USA ettevõtte jaoks oli juuli suur languskuu, sest NFLX aktsia kahanes kuu jooksul 13,5%, alustades kuud hinnatasemel 373,50 dollarit ning lõpetades tasemel 322,99 dollarit.

Suurem osa langusest tuli kuu keskel, kui ettevõte teavitas esimest korda 12 tegutsemisaasta jooksul investoreid, et USA turul teenuse tellijate arv vähenes (–126 000 tellijat). Ettevõte lootis II kvartali jooksul saada ülemaailmselt üle 7 miljoni uue kliendi, kuid paraku jäid tegelikud arvud sellest vägagi kaugele (II kvartalis: +2,7 mln klienti, I kvartalis: +5,5 mln klienti). NFLX-i aktsia langes ühe päevaga ligi 12%.

Lisaks aeglustuvale kasvule on ka teised ettevõtted andnud teada plaanidest lähiajal välja lasta oma voogedastus platvormid, mis konkureerivad otseselt Netflixiga. Nende hulgas on maailma suurim telekomi ettevõte AT&T (teenuse nimetus HBO Max), meedia ja meelelahutuse kontsern Disney (Disney Plus) ja ka tehnoloogiahiid Apple (Apple TV Plus). NFLX-i sulgemishind oli 6. augustil 310,10 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 54,69.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu NFLX viimase viie aasta tootlusega siin.

Grindeks

Esimest korda populaarsete aktsiate nimekirja sattunud Grindeks (GRD1R) on Lätis asuv ravimitootja. Ettevõte keskendub peamiselt südame- ja veresoonkonna, kesknärvisüsteemi, vähivastaste ja gastroenteroloogiliste ravimite tootmisele. Ettevõte eksportis 2018. aastal oma ravimeid 87 erinevasse riiki ning enamus (93%) müügitulust tuli ekspordist.

Grindeksi aktsia on käesoleva aasta jooksul rallinud ligi 70%. Tõusu põhjuseks on selle aasta kevadel saavutatud lõplik lahendus ligi 10 aastat väldanud kohtuasjale. 2010. aastast saadik kuulub üle 50% ettevõttest suuromanikele Kirovs ja Filips Lipmans ning kui üle poole aktsiapakist koondub ühe aktsionäri kätte, on too sunnitud seaduse järgi tegema ülevõtupakkumise teistele investoritele. Selle aasta aprillis langetas kohus otsuse, et suuromanikud peavad tegema väljaostupakkumise ning ühtlasi ka trahvis neid 131 tuhande euroga. Juuli alguses tegi Lipmanite perekond väikeinvestoritele väljaostupakkumise, mille tagajärjel läks nende kätte 93% ettevõttest. GRD1R sulgemishind oli 6. augustil 11,20 eurot.


Allikas: Nasdaq Baltic. Tutvu GRD1R viimase viie aasta tootlusega siin.

Nvidia

Võrreldes eelneva kahe kuuga (mai: –24,9%; juuni: 20,8%) oli juulikuu tulemus graafikaprotsessorite (GPU) tootmisega tegeleva Nvidia (NVDA) jaoks võrdlemisi väike: –2,2%. Hetkel käimasolev Hiina ja USA vaheline kaubandussõda mõjutab NVDA aktsiat oluliselt. Nvidia tooteid müüakse Aasias mitmeid kordi rohkem, kui mujal maailmas. Ettevõtte aktsia jõudis juuli teise pooleni enam-vähem stabiilselt kasvada, kuid kuu lõpus ja augusti alguses, kui Donald Trump teavitas, et ka kõikidele senimaani tariifivabadele Hiina toodetele lisatakse 10% maks, langes NVDA aktsia järsult.

10. juulil ületas USA 500 suurimat ettevõtet järgiv S&P 500 indeks esimest korda 3000 piiri. Esimest korda ületas indeks 2000 piiri viis aastat varem augustis. Viimase viie aastaga indeksis parimat tootlust pakkunud aktsia on 722% tootlusega NVDA. NVDA sulgemishind oli 6. augustil 152,35 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 21,37.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu NVDA viimase viie aasta tootlusega siin.

Facebook

Facebook (FB) lõpetas juulikuu peaaegu samal tasemel, kus alustas (1. juuli: $195,21; 31. juuli: $194,23). Kuu jooksul jõudis aktsia käia peaaegu 205 dollari tasemel, kuid lõpu poole siiski pöördus alla. Kuu tipu 204,66 dollaril saavutas FB peale ootusi ületanud II kvartali finantstulemuste avalikustamist. Ettevõtte II kvartali kasum aktsia kohta oli 1,99 USD (ootus: 1,88 USD), müügitulu 16,9 mlrd USD (16,5 mlrd USD), päevane keskmine aktiivsete kasutajate arv 1,59 mlrd (1,59 mlrd), kuu keskmine aktiivsete kasutajate arv 2,41 mlrd (2,41 mlrd) ja keskmine tulu kasutaja kohta 7,05 USD (6,87 USD). Kuid juuli lõpu poole teavitas ettevõte, et nende plaanitud krüptovaluuta Libra ei pruugigi päevavalgust näha, mispeale ettevõtte aktsia ka mõnevõrra alla poole liikus ning lõpetas kuu 194 dollari tasemel. FB sulgemishind oli 6. augustil 184,51 dollarit ning edasivaatav hinna/kasumi suhe 19,44.


Allikas: Yahoo Finance. Tutvu FB viimase viie aasta tootlusega siin.

 

Lisaks nimetatud aktsiatele tehti juulis arvukalt tehinguid ka Šiaulių bankase SAB1L (kuine muutus: 8,7%), LHV Groupi LHV1T (0,8%), Tallinna Sadama TSM1T (1,5%), Tallinna Kaubamaja TKM1T (–0,2%) ning Microsofti MSFT (–0,3%) aktsiatega. Tutvu nende aktsiate viimase viie aasta tootlusega siin: Šiaulių bankas, LHV Group (alates IPO-st), Tallinna Sadam (alates IPO-st), Tallinna Kaubamaja ja Microsoft.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ning ei ole vaadeldav investeerimisanalüüsina ega mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid. LHV ei vastuta teabe põhjal tehtud otsuste eest.
Investeerimine on seotud võimaluste ja riskidega, väärtpaberite turuväärtus võib nii kasvada kui ka kahaneda. Välisturgudel võivad tootlust mõjutada valuutakursside kõikumised.
Eelpool kajastatud väärtpaberite ja finantsindeksite eelmiste või tulevaste perioodide tootlus ei tähenda lubadust ega viidet järgmiste perioodide tootluse kohta.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon